Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

FCB-BVB: "En matchbild som passar båda"

Matchen med stort ”m” är här. Bayern München ställs mot Borussia Dortmund i ett möte mellan ett lag som hittills har presterat som förväntat och ett lag som spelat långt under sina förväntningar. Trots förutsättningarna kan vi vänta oss en jämn match mellan två jämlikar.

Ingen hade nog kunnat föreställa sig att det skulle skilja hela 14 poäng  mellan Bayern och Dortmund när detta möte skulle spelas. Men efter Dortmunds sämsta inledning på 29 år har avståndet blivit markant, trots att det endast spelats nio omgångar i årets Bundesliga. Dortmund har förlorat sex matcher – Bayern har vunnit sex matcher.  Dortmund har släppt in femton mål – Bayern har släppt in två.

Trots Dortmunds dåliga resultat har det funnits positivt att ta av. Jag kan inte påstå att de sju insamlade poängen som Dortmund har skrapat ihop ger rätt bild av hur dem spelat. Senast mot Hannover när Dortmund förlorade på hemmaplan gjorde Dortmund i princip allt rätt – utom målen. Dortmund har trots tredje flest skott i ligan endast gjort 10 mål, en inte särskilt imponerande siffra. Många av de insläppta målen har inte kommit till för att motståndarna har manövrerat ut Dortmunds försvar utan till stor del berott på individuella misstag – misstag som tränaren Jürgen Klopp gör allt för att korrigera.

I Bayernlägret har situationen i stort sett varit den motsatta. Bollarna har rullat även när det har funnits grus i maskineriet och laget har överlevt matcher där dem gott och väl kunde ha förlorat. Pep Guardiola har tydligt utvecklat sitt lag och tagit Bayern till ytterligare en nivå. Årets Bayern är ett tryggare lag, ett något rakare lag som samtidigt har hittat sin egen identitet. Det har blivit mer av en mix mellan Heynckes fotboll och den Guardiola vill spela, även om det självklart är spanjorens handstil på mycket av dagens Bayern.

Tabelläget i all ära, men idag spelar de poängen liten roll och det är båda parter medvetna om. För Bayern är Dortmund deras absoluta skräckmotståndare. Det finns inget lag som oftare har varit så effektiva och penetrerande som Dortmund under de senaste åren. Speciellt i München har Dortmund kunnat sätta sitt omställningsspel i aktion och utnyttjat Bayerns ofta högt stående försvar. Inte sedan 2010 har Bayern vunnit hemma mot Dortmund i Bundesliga, förra året vann Dortmund med 3-0 efter en fantastisk insats av Ruhrlaget. Faktum är att just den förlusten är Bayerns senaste förlust i Bundesliga, sedan dess har Münchenlaget gått obesegrade i tretton omgångar.

Vi kan förvänta oss en matchbild där Bayern kommer att vilja ha bollen och styra, samtidigt som Dortmund kommer att vilja pressa högt och ställa om snabbt. I sak kommer båda lagen att få en matchbild som dem eftersöker, frågan är vilket lag som kommer att kunna utnyttja det bäst. Guardiola sa själv att han är medveten om att Dortmunds styrkor passar perfekt mot hans Bayern, men att han trots det inte planerar att göra några taktiska förändringar. Det är troligtvis en sanning i modifikation. Formationen lär fortfarande en 3-4-3 i Bayern, men rent taktiskt lär han förändra för att undvika att bli tagna på bar gärning i försvaret.

För Dortmund är det långt ifrån omöjligt att Jürgen Klopp fortsätter på det inslagna spåret och spelar med tre defensiva mittfältare, något som laget framgångsrikt gjorde mot St. Pauli i veckan. Då spelade Großkreutz, Mkhitaryan och Kehl på dessa platser och gjorde ett väldigt bra jobb i att stoppa St. Paulis anfall. Mot Bayern, ett lag vars styrkor ligger på just ytorna mellan backlinje och mittfält, kan det mycket väl vara det bästa alternativet för att sätta käppar i hjulen för Münchenlagets anfallsspel.

Dortmund är uppe i fyra matcher i följd med förlust. Klubben har inte förlorat fem raka matcher sedan år 2000 och planerar inte att göra det igen. Senast Dortmund åkte till München med en sådan låg tabellplacering var 1987. Då låg Dortmund på 16:e plats och Bayern på 2:a – den matchen slutade 3-1, i favör till Dortmund. Förhoppningsvis kan det resultatet upprepa sig – det är åtminstone vad alla supportrar i Tyskland förutom Bayerns önskar.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-11-01 kl 10:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons