Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Löw har frågetecken att räta ut

Förberedelserna inför EM-kvalet mot Gibraltar har inletts. Spelarna är samlade och Jogi Löw förbereder sitt lag inför kvalets enklaste match. För självklart kommer Gibraltar att bli en munsbit för tyskarna. Frågan är inte om Tyskland kommer att vinna, utan med hur mycket. Gibraltars målvakt säger själv att han skulle vara nöjd om han inte släpper in fler än sex mål – vilket säger det mesta.

Löw har fortfarande ett antal frågetecken att räta ut. Efter tre matcher ligger Tyskland endast på tredjeplats med fyra poäng. Facit är en vinst mot Skottland, oavgjort mot Irland och en förlust mot Polen. Det räcker självklart inte men är en ganska tydlig indikation på att Tyskland inte känner någon större oro över att missa mästerskapet 2016 då nästan 50% av lagen från gruppspelen tar sig vidare.

Framför allt är det målskyttet som bör oroa Löw. Tre mål på tre matcher är under all kritik och efter att Miroslav Klose tackat för sig i somras så finns det ingen given ersättare. Mario Gomez går konstant skadad och får Fredrik Ljungberg att framstå som ett fysiskt praktexempel, Stefan Kießling är ingen Löw vill bjuda in men han har inte heller presterat under hösten och efter dem två finns det egentligen inga superheta alternativ.

I truppen finns Kevin Volland och Max Kruse tillgängliga, där det främst är den sistnämnda som är en klassisk anfallare. Jag har alltid velat se Kevin Volland i landslaget och tror att hans spelstil skulle passa väldigt bra i det tyska landslaget. Hans rörlighet och förmåga att kunna spela på kanten skulle betyda ett alternativ till den falska nian, men som ändå inte skulle vara en ”falsk nia” i dess rätta bemärkelse då Volland faktiskt är en anfallare.

Max Kruse har visserligen gjort det bra i Mönchengladbach och trots en missad försäsong har han presterat omgående sen han kom tillbaka. På lång sikt är han dock ingen lösning, enligt mig. Jag tycker inte att håller måttet helt enkelt. Han har inte riktigt den spets som jag vill se i en tysk landslagsanfallare. Samtidigt är han just nu det kanske mest logiska valet, då han har presterat såpass bra och är van vid rollen som ensam anfallare i en 4-2-3-1-uppställning.

Annars behöver Löw fundera mycket på ytterbackspositionerna. Kölns Jonas Hector har blivit uttagen för första gången och han lär få chansen. Han har gjort det bra under hösten och förtjänar sin chans. Jag tror dock att Erik Durm är den rätta lösningen i slutändan. Visst, han har haft några sämre insatser men har samtidigt bevisat sin klass mot motstånd som Real Madrid och Bayern München.

Frågan är om Shkodran Mustafi får chansen som högerback nu när han är tillbaka i landslaget. Han övertygade inte på mig under VM men Löw verkade tycka att han höll måttet. Rüdiger fick testa till höger under de senaste två landskamperna och gjorde en bra och en dålig. Han är i sak mittback och det är där han hör hemma. Faktum är att Löw inte har ett riktigt bra alternativ som högerback i dagens trupp. På sikt är det Sebastian Jung som kan ta den platsen och bör få den – förutsatt han fortsätter prestera i Wolfsburg – men till Gibraltarmatchen skulle jag köra vidare på Rüdiger.

Jag har själv förespråkat en lösning utan ytterbackar, det vill säga att man går över till en 3-5-2 eller annan uppställning med tre försvarare. Även om jag själv föredrar en försvarslinje med fyra backar så kan jag se att tre försvarare skulle fungera bra i det tyska landslaget. Nåväl, Löw lär inte göra den förändringen även om han har ett gott öga till Guardiolas jobb i Bayern München.

Twitter: @atnilsson

Publicerad 2014-11-12 kl 16:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons