Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Leverkusens höst: plus och minus

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

Bayer Leverkusens höst under den nye tränaren Roger Schmidt var lovande. I sina bästa stunder bjöd Leverkusen på strålande offensiv fotboll. Det fanns dock perioder där Leverkusen såg ut som ett slaget lag och inte alls nådde upp den till nivån som laget faktiskt besitter. En tredjeplats slutade dock Leverkusen på sett till hösttabellen vilket får ses som helt godkänt för laget.

Höstens tre plus

Roger Schmidt

Självklart måste den nye tränaren nämnas. Schmidt plockades in från RB Salzburg där han gjort bra resultat. I Leverkusen har han direkt satt sin prägel på laget med hög press, snabba omställningar och en offensiv fotboll. Det har till stor del varit en framgångsrik förändring för laget som har bjudit på stundtals bländande fotboll. Leverkusen är ett av Bundesligas roligaste lag att se på när de är i form och jag hoppas att det fortsätter så.

Annons

Karim Bellarabi

Efter ett år på lån i Eintracht Braunschweig kom yttern Bellarabi tillbaka till Leverkusen i somras. De första tankarna var att släppa honom vidare men sportchefen Rudi Völler sa till tränare Schmidt att ”ge spelaren en vecka”. Det räckte för att Bellarabi skulle bli kvar och sedan dess har hans karriär gått spikrakt uppåt. Bellarabi har varit en av Bundesligas bästa spelare under hösten och har hunnit med att debutera i det tyska landslaget. Flera storklubbar jagar honom men jag hoppas att han stannar ett bra tag till i Leverkusen!

Bernd Leno

Målvakten som för alltid kommer att ses som ett av de absoluta fynden i Bundesliga. Hämtades på lån från Stuttgart och köptes sedan loss för en billig peng. Leno, endast 22 år fyllda, är redan en etablerad Bundesligamålvakt och fortsätter att utvecklas. Han har redan spelat i Champions League och kommer fortsatt att hålla till på hög nivå. Kommer förr eller senare att bli uttagen i Jogi Löws landslag, var så säkra.

Annons

Höstens tre minus

Stefan Kießling

Anfallaren som under flera säsonger har varit en av Bundesligas bästa målskyttar har inte fått igång målskyttet under hösten. Det blev tre mål på sjutton matcher och diskussionen om huruvida han skulle vara med i landslaget har avtagit rejält. 30-åringen behöver få igång målskyttet under våren annars löper han en stor risk att bli petad till kommande säsong för ett hetare nyförvärv – eller av Josip Drmic om konkurrenten kliver fram och visar mästartakter under våren.

Emir Spahic

Jag vill inleda med att ta Spahic i försvar. Den bosniske försvararen har varit strålande sedan han kom till Leverkusen och är alltid en spelare som ger hundra procent. Men under hösten har han för första gången sett lite slö ut, lite för gammal för fotbollen. Det kan mycket väl bero på att han spelade VM i somras och inte fick den vila han behövde samt att hans kollegor inte utmärkt sig i försvaret. Jag gillar Spahic och har alltid stora förhoppningar på honom. Förhoppningsvis får vi se hans gamla jag under våren, för då lyfter Leverkusens försvar ett par snäpp.

Annons

Poängtapp på hemmaplan

Under höstens nio hemmamatcher slutade fem oavgjort. Det är på tok för många för ett lag som vill vara och slåss om Champions League-platserna, eller för att slåss om mästartiteln. De oavgjorda resultaten har dessutom kommit mot lag som Bremen, Paderborn och Stuttgart som alla parkerar långt ned i tabellen. Det är sex poäng som laget har tappat helt i onödan och som hade betytt ett klart närmare avstånd till andraplatsen och Bayern München.

Om jag fick ge en julklapp till Leverkusen skulle det vara…

…en pånyttfödd Kießling

Det råder inga tvivel om att Leverkusen har saknat den lilla spetsen på topp under hösten. De offensiva mittfältarna (Son, Calhanoglu, Bellarabi) har fått sköta målskyttet men det behövs en riktig målkung där framme för att få fart på Leverkusen på allvar. Kießling brukar stå för stabila 15 mål varje säsong och jag skulle tro att det kan lossna för honom under våren, vilket skulle betyda ett rejält lyft för Leverkusen.

Annons
Publicerad 2015-02-02 11:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto