POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Klopp har fortfarande inte lärt sig läxan

Twitter: @atnilsson

Borussia Dortmund kunde inte vända på underläget från Turin. Juventus var alldeles för starka. För Dortmunds del betyder det att Champions League är över för denna gång. Frågan är när nästa gång dyker upp.

Det var ett Dortmund som gick in rejält taggade till returen på Westfalenstadion. Den gula väggen hade laddat med ett rejält tifo (weltklasse) och det var en vibrerande, försiktigt positiv stämning bland supportrarna. Det fanns trots allt en chans där och Champions League-drömmen var fortfarande vid liv.

Drygt tre minuter in i matchen var tron på ett avancemang borta. Carlos Tevez, som var matchens gigant, slog till med en riktig projektil som Roman Weidenfeller inte kunde stoppa. Där och då försvann drömmen om en tänkbar kvartsfinal. Trots att 87 minuter återstod av matchen fanns ingen återvändo, ingen comeback.

Säsongens stora bekymmer för Dortmund har varit att föra matcher mot lag som backat hem och satsat på kontringar. Igår hamnade återigen Dortmund i den situationen. Juventus tillät Dortmund att styra matchen och Turinlaget bestämde sig för att kontra ut ett högt stående Dortmundförsvar. En ack så effektiv taktik mot årets Dortmund.

Dortmund kunde inte ta sig igenom Juventus försvar. Trots ivriga försök fanns inte någon lösning i sikte. Gång på gång körde Dortmund fast och fick börja om. Spelare som Marco Reus och Pierre-Emerick Aubameyang kunde inte få igång tillräckligt med rörelse för att rucka på Juventus försvarslinje och därför blev det aldrig riktigt farligt.

Det fanns tillfällen då Dortmund kunde ha brutit sig igenom för att få en bra chans. Problemet då var oftast att det inte fanns tillräckligt med spelare i motståndares straffområde för att faktiskt orsaka skada. Därför blev det aldrig riktigt, riktigt oroligt i Juventus som förhållandevis enkelt kunde avvärja Dortmunds anfallsförsök.

Att Jürgen Klopp fortfarande inte har lyckats lösa detta problem får ses som ett underbetyg för hans tränargärning. Hela säsongen har Dortmund stött på detta bekymmer i anfallsspelet och få gånger har man kunnat hantera det. Det handlar inte om att vissa spelare har varit skadade, utan om att man taktiskt inte varit tillräckligt skickliga för att klara av att skapa farliga lägen på annat sätt än genom kontringar.

Klopp måste se över och fundera på hur Dortmund ska gå vidare från detta. Hur ska laget spela fotboll? Vilka spelare ska klubben behålla och bygga vidare på, vilka ska klubben göra sig av med och framför allt: vilka spelare ska man plocka in? Varken Immobile eller Ramos har imponerat under säsongen. Det finns många frågor att besvara för Klopp och sportchefen Zorc kring framtida nyförvärv då årets rekryteringar inte varit starka.

Med uttåget lämnar Dortmund år av framgång i Europa bakom sig. Champions League kan närmast nås till 2016, då chanserna att nå dessa platser i årets Bundesliga är oerhört små. Europa League kan Dortmund fortfarande nå genom DFB-Pokal och genom en bättre placering i ligan.

Båda Europa League-alternativen finns inom räckhåll för Dortmund. I DFB-Pokal spelar Dortmund kvartsfinal mot Hoffenheim där man har goda chanser att ta sig vidare till semifinal. I ligan har Dortmund åtta poäng upp till den sista Europa League-platsen och det är många bra lag som slåss om dessa platser. Det är med andra ord inga givna enkla uppgifter även om chanserna finns där.

Därför är jag inte helt säker på att vi kommer att se Dortmund ute i Europa nästa säsong. Det kan bli ett sabbatsår från Europa där fokus ligger på att bygga upp ett ”nytt” Dortmund med en ny grundstomme i laget. Jag tror att det kan vara nödvändigt för att Dortmund ska ta ytterligare ett kliv på den långsiktiga tanken om att vara ett av Europas bästa lag.

Publicerad 2015-03-19 kl 12:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå