Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Spahic är Hamburgs ljus i tunneln - ökar chanserna för Ekdal

Twitter: @atnilsson

Hamburgs jakt på nyförvärv har fört klubben till oanade namn. Bristen på ekonomiska resurser har bidragit till att klubben har fått jaga efter mindre namnkunniga spelare och alldeles för ofta sett sig utkonkurrerade av klubbar med större ekonomiska muskler. Men med värvningen av Emir Spahic öppnar sig ett litet ljus i tunneln för Der Bundesliga-Dino.

Efter att Hamburg för andra året i rad säkrade Bundesligakontraktet med hjälp av kval satte klubben igång med förberedelserna inför den kommande säsongen. Nya namn skulle in och det omedelbart för att tränaren Bruno Labbadia skulle kunna sätta igång med lagbygget tidigt in på försäsongen. Efter två säsonger av vånda för klubben har dinosaurien – ett smeknamn klubben fått för att de är ensamma med att ha varit representerade under alla Bundesligasäsonger sedan starten 1963 – bestämt sig för att inte hamna i samma fälla ytterligare en gång.

Men det har gått trögt för klassiska Hamburg när det har kommit till att locka till sig nyförvärv. Sedan år tillbaka har klubben haft ekonomiska bekymmer, spelarkostnaderna har inte motsvarat de sportsliga framgångarna och klubben har varit tvungna att dumpa den ena kostnaden efter den andra för att inte hamna i riktigt stora ekonomiska bekymmer. Inför den kommande säsongen ska Hamburg minska lönekostnaderna från 50 miljoner euro till dryga 35, det är åtminstone förhoppningen för att lösa de ekonomiska målen.

Visserligen har spelare som Rafael van der Vaart, Marcell Jansen och Heiko Westermann fått lämna till följd av deras stora lönekostnader, dessutom har Gojko Kackar och Ivo Illicevic skrivit på nya kontrakt med rejäla lönesänkningar. Samtidigt valde klubben, visserligen med viss hjälp av investeringar utifrån, att värva dyra namn som Valon Behrami, Nicolai Müller och Pierre-Michel Lasogga som inte var nära den sportsliga nivå som de faktiskt kostade. Med Tottenham hade klubben en överenskommelse om att köpa loss Lewis Holtby efter hans säsongslån för 6,5 miljoner euro – pengar som Hamburg knappt hade och säkerligen inte hade betalat sett till vad han faktiskt presterade under säsongen.

Och de dåliga affärerna har fortsatt för Hamburg. För i Lasse Sobiech och Maximilian Beister har klubben gått så långt att de köpt loss spelarna. Klubben såg ingen framtid för spelarna och i Beisters fall sa sportchefen Peter Knäbel att det inte fanns någon marknad för spelaren. Drygt en miljon euro för båda ryktas Hamburg har betalat för att få loss spelarna. Beister skrev omedelbart på för ligakonkurrenten Mainz, Lasse Sobiech för St. Pauli dit han varit utlånad tidigare.

Faktum är att det är en utopisk tanke att Hamburg ska lyckas med sina mål på så pass kort tid. Det är nästan omöjligt för klubben att minska utgifterna så pass drastiskt utan att lida sportsligt. Förhoppningen är istället att de sportsliga målen ska slås, samtidigt som de ekonomiska utgifterna minskar och tillsammans ska de hitta en medelväg, en balans som klubben ska kunna utgå ifrån.

Därför har det också varit väldigt svårt för Hamburg att rekrytera nya spelare. Om man ser till listan över nyförvärv är det bara en spelare som har kostat något, Batuhan Altintas, som klubben betalade drygt 400 000 euro för. I övrigt är det bara spelare som klubben har fått tillbaka från utlåningar. Det är den verklighet som Hamburg lever i. Därför är det svårt att föreställa sig att en Albin Ekdal ska hamna i Hamburg såvida inte någon utifrån väljer att bidra med pengar till klubben för att köpa loss svensken. Hamburg har länge haft ögonen på Ekdal, men pengarna för att betala Cagliari finns inte där.

Men det är här värvningen av Emir Spahic kommer in. Den bosniske mittbacken var given i Champions League-laget Bayer Leverkusen innan han fick lämna efter bråk med klubbens säkerhetsvakter. Det är ett respekterat namn i Bundesliga och även om många förstod Leverkusens agerande när de löste Spahic från sitt kontrakt så var det också många som insåg att det var ett sportsligt stort tapp för klubben.

Att Hamburg nu lyckas locka Spahic till sig är signifikativt viktigt. För Spahic är ett så pass stort och bra namn att det kommer att få människor runtomkring Hamburg att höja på ögonbrynen. Spahic sänder signaler om en klok satsning och en sådan spelare skulle inte välja Hamburg om han inte trodde på klubben. För det fanns andra klubbar i Tyskland och även på annat håll för Spahic att välja.

Med Spahic väcker Hamburg lite vibbar om att man faktiskt kan ha något på gång. Man får en mittback som håller hög Bundesliganivå. Dessutom får man det mediala omkring som faktiskt, ovanligt nog för Hamburg, sänder ut positiva signaler. Precis som när Rafael van der Vaart återvände kom en våg av framtidstro i Hamburg vilket fick många att vilja hjälpa till, förhoppningsvis (och det skulle inte förvåna mig) kan något liknande ske nu när Spahic skrivit på för en säsong.

Och Hamburg kan locka på många sätt. Det är en vacker stad, en stor stad som är ett av de större ekonomiska centrumen i Tyskland. Den klassiska klubben är grundpelare i Bundesliga som många vill se vara kvar. Hamburg behöver ett lag i Bundesliga, precis lika mycket som Bundesliga behöver ett lag i Hamburg.

Så utöver att Spahic sätter Hamburg i ett positivt ljus och är en riktigt kvalitetsvärvning av klubben, så är det också en värvning som sänder signaler om att något är på väg att hända i klubben. Förhoppningsvis leder till de nyvunna finanser och förhoppningsvis (det är åtminstone min önskan) leder det till att klubben kommer att kunna köpa loss Albin Ekdal. För ett Hamburg med Spahic och Ekdal vore riktigt roligt att följa i Bundesliga den kommande säsongen.

Publicerad 2015-07-05 kl 14:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons