Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Draxler till Juventus? Jag hade valt Götze!

Twitter: @atnilsson

Det är inte ofta jag får möjligheten att skriva lite om italiensk fotboll, men nu tänkte jag ta tillfället i akt och göra det. Ja, till viss del åtminstone. För av alla seriösa rykten som har spridits under Silly Season (som sedan länge endast plågar de olika fotbollsflödena) känns Juventus intresse för Julian Draxler högintressant. Inte för att det är rimligt, utan snarare tvärtom, för att det känns helt orimligt.

När Julian Draxler för två år sedan skrev på ett nytt kontrakt med Schalke 04 var det en stor nyhet i Tyskland. Då var Draxler en av de mest omhuldade talangerna i en hord av unga fotbollsspelare som slog igenom i Bundesliga. Draxler hade varit intressant för flera stora klubbar men valet föll till slut på att stanna i Schalke, klubben där han fostrats och formats som ung spelare.

Men det var inte utan baktanke som Schalkes reklamansikte utåt skrev på ett nytt kontrakt. Utan det innehöll en utköpsklausul ifall att någon större klubb skulle vilja ha honom. Siffran tillskrevs 45,5 miljoner euro vilket idag kan låta mycket men då verkade högst rimligt. Schalke var ett topplag i Tyskland, Draxler var en landets största talanger och en nyckelspelare i laget samt att flera klubbar hade visat intresse för honom.

Redan förra sommaren visade flera brittiska klubbar stort intresse för Draxler. Arsenal var där och högg (föga förvånande med tanke på Wengers förmåga att värva unga talanger), Chelsea likaså och i Tyskland pratades det om att självaste Bayern München hade hört sig för kring Draxlers status kring en flytt. Schalke lyckades hålla fast i talangen – mycket tack vare hans höga prislapp – men intresset kvarstod från de europeiska toppklubbarna.

Årets säsong har dock inte varit lika framgångsrik för Draxler. Den nyblivne världsmästaren fick stora delar av säsongen spolierad av skador och syntes till genom en kamera riktad mot läktarplats. När Draxler mot våren väl kom tillbaka var det inte alls den spelare, som säsongen innan varit en av Bundesligas bättre, som återvände utan en blek kopia.

Självklart tar det tid för en ung spelare att komma tillbaka efter en skada och det är hårt att döma honom efter så pass kort tid. Men faktum är att det inte bara handlade om självförtroende, utan också fysisk och skicklig. Det kändes som om Draxler hade tappat mycket av sin snabbhet, sin intelligens på planen och det i kombination med rädslan för att gå in helt i närkamperna visade upp en skugga av Draxlers forna jag.

Därför förvånar det mig att Juventus nu sägs jaga honom och dessutom ha öppnat förhandlingar med både spelaren och klubben (något som bekräftats från både italienska och tyska medier). Juventus kommer från en säsong där man var en hårsmån från att fullborda trippeln om det inte varit för ett extraordinärt Barcelona.

För vad jag förstår det – och rätta mig gärna om jag har fel – så vill Juventus ha in en offensiv, kreativ mittfältare när Arturo Vidal försvinner. Det finns en rimlighet att man kollar åt Tyskland då landet har fostrat flera sådana spelare med framgång under de senaste åren, men att man kollar på Draxler känns underligt. Åtminstone den Draxler som spelade i Schalke under förra säsongen.

Hade det varit förra sommaren hade jag sagt ”go for it”. Då var Draxler redo för att ta nästa steg. Nu behöver han åtminstone en säsong på sig för att komma tillbaka till där han var. Kommer Juventus verkligen ha tid med det? Det är inte omöjligt att det går snabbare än vad man tror men jag är övertygad om att Juventus höga målsättning också leder till att man mer eller mindre behöver färdiga spelare av internationell toppnivå – eller exceptionella talanger – och Draxler är just nu varken eller.

På Twitter fick jag en kommentar som skrev att Juventus var desperata. Ja, det verkar rimligt. För Draxler känns just nu som en desperat värvning av ett lag i Juventus situation. Även om Serie A just nu inte är i samma glans som i fornstora dagar så är ligan och klubbadressen så pass stark att de kan locka till sig spelare av riktigt hög dignitet. Återigen, Draxler passar in på det. Därför är jag förvånad över att italienarna jagar honom. Dessutom verkar det orimligt att Schalke kommer släppa Draxler (vars kontrakt löper ut 2018) för särskilt mycket mindre än 45 miljoner euro.

Hade jag jobbat i Juventus hade jag jobbat hårdare på Mario Götze. Nu kan det visserligen vara så att Bayern har sagt blankt nej, men det har jag någonstans svårt att tro. I Götze skulle Juventus få en mer etablerad spelare som har minst lika mycket potential och som har en bättre säsong bakom sig (långt bättre än vad många gör gällande). I rätt omgivning och med rätt stöd skulle Götze kunna ta de sista stapplande steget mot att bli en världsstjärna. Det hade passat bättre in på Juventus i mina ögon.

Publicerad 2015-07-22 kl 20:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons