Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Wolfsburg vann - men De Bruyne visade inte upp sin klass

Twitter: @atnilsson

Med 21 assist (ett Bundesligarekord) och 10 mål stod Kevin De Bruyne för en fantastisk fjolårssäsong. I ett Wolfsburg som imponerade på alla var De Bruyne den klarast lysande stjärnan med sin förmåga att kunna servera sina medspelare perfekta framspelningar och själv avsluta med vassa skott. De Bruynes framfart gjorde att han också blev utvald ligans bästa spelare av de tyska fotbollsjournalisterna.

Belgarens framfart väckte intresse från några av Europas största klubbar. Sommaren har varit en enda lång följetong för Kevin De Bruyne. Transferryktena har hela tiden varit levande och belgaren har aldrig kunnat lägga fullt fokus på förberedelserna inför säsongen i Wolfsburg. Istället har tanken på en flytt till England och Manchester City gnagt i tanken och det syntes i söndagens match mot Eintracht Frankfurt.

Fjolårstvåan Wolfsburg med De Bruyne i spetsen tog emot mittenlaget Eintracht Frankfurt i premiären hemma på Volkswagenarena. Många hade förväntat sig en enkel seger för hemmalaget men Frankfurt visade sig klart tuffare än vad Wolfsburg hade väntat sig. Wolfsburg vann efter en svag prestation med 2-1. Och för De Bruyne var det en av sina sämre insatser i Wolfsburgtröjan.

Belgaren höll likt tidigare till ute på vänsterkanten i rätt fri roll. Wolfsburgs offensiva spel utgår mycket ifrån att De Bruyne ska få bollen i fart, kunna utmana sin ytterback genom att driva in i planen och slå in bollen bakom backlinjen på djupledslöpande spelare eller genom att ta sig ut på kanten och slå ett inlägg i boxen mot en centertank (dagen till ära holländaren Bas Dost).

Eintracht Frankfurts nygamle tränare Armin Veh var ytterst medveten om att hans lag var tvungna att stoppa De Bruyne för att stoppa en stor del av Wolfsburgs anfallsspel. Därför valde Veh att sätta den defensive mittfältaren Makoto Hasebe som högerback. Hasebe stora styrka ligger i att läsa spelet och avvärja kontringar, vilket visade sig vara perfekta egenskaper för att få De Bruyne ur spelet.

Skärmavbild 2015-08-16 kl. 17.49.12Vad Hasebe lyckades med, trots en svag insats, var att begränsa De Bruynes möjligheter till att nå in med passningar centralt på en djupledslöpande Perisic och inte heller fick De Bruyne möjligheten att slå inlägg på den nickstarke Bas Dost. På offensiv planhalva fick De Bruyne antingen söka en medspelare med en sidledspass eller i vissa fall slå bollen bakåt. De få passningar framåt slutade oftast med brytning av Frankfurtspelare.Skärmavbild 2015-08-16 kl. 17.52.38

Denna bild förstärks också när man kollar på alla passningar De Bruyne gjorde framåt. Ingen av dessa passningar hittade till en spelare in i straffområdet och endast två hittade till spel vid straffområdet. 10 av 17 offensiva passar hittade rätt, en oväntat låg siffra för en spelare som De Bruyne som tidigare har glänst med dessa passningar. Intressant är också att passningar oftast rör sig ut mot kanterna då Frankfurt effektivt stängde ytorna centralt. Endast ett skott på mål hade De Bruyne, ett distansskott från 25 meter vilket visar hur Frankfurt stängde belgarens ytor.

Bristen på De Bruynes kreativitet visade sig också i Wolfsburgs anfallspel. Wolfsburg hade endast fem skott, varav tre på mål och två av dessa resulterade i mål – en oerhört låg siffra för Wolfsburg. Under förra säsongen hade Wolfsburg endast en match då man skött mindre en tio skott i en hemmamatch, snittet låg på 17,8.

Skärmavbild 2015-08-17 kl. 12.21.10En annan del av Wolfsburgs anfallsspel som hindrade De Bruynes centrala framfart var nyförvärvet Max Kruse. I en roll som släpande anfallare bakom centern Bas Dost upptog Kruse en större del av den centrala rörelsen på offensiv planhalva vilket begränsade De Bruynes möjligheter att kunna röra sig inåt centralt. Kruse var ofta ett alternativ för passar centralt och rörde sig sällan i djupled. Skulle De Bruyne blir kvar måste tränaren Dieter Hecking hitta en bättre lösning taktiskt när båda dessa spelare är planen för att få ut så mycket av möjligt av båda spelarna.

I den 75:e minuten blev De Bruyne som första Wolfsburgspelare utbytt. Hans bleka insats har säkerligen inte sänkt intresset från Manchester City. Däremot blev det väldigt tydligt hur beroende Wolfsburg är av en De Bruyne i form för att få sitt anfallsspel att fungera. En försäljning skulle betyda ett enormt tapp för Wolfsburg som inte har någon given ersättare i sin trupp utan behöver hitta någon utifrån. Och hur enkelt är det att hitta en spelare som kan leverera vad De Bruyne gör?

VfL Wolfsburg 2-1 Eintracht Frankfurt

’12, 1-0 Ivan Perisic

’16, 2-0 Bas Dost

’18, 2-1 Stefan Reinartz

Matchens tre positiva

+ Nyförvärvet Max Kruse stod för en stark seriedebut för Wolfsburg. I rollen bakom Dost var han rörlig och gjorde det svårt för Frankfurt. En Kruse i form behövs om Wolfsburg vill nå sina höga mål, upprepa framgångarna i Bundesliga och nå långt i Champions League.

+ Armin Veh har haft några tuffa veckor att förbereda sitt lag på. Förstemålvakten Kevin Trapp lämnade för PSG och ersättaren Hradecky anlände för någon vecka sedan. Trots det såg det rätt bra ut för att vara ett osammansvetsat Frankfurt. Potentialen finns helt klart där.

+ En annan Wolfsburgspelare som ryktas vara på väg bort är Ivan Perisic. Kroaten var en av Wolfsburgs bästa spelare igår och skulle vara ett rejält tapp för klubben. Många underskattar nog betydelsen av Perisic som under sina år i klubben har blommat ut till en riktigt bra fotbollsspelare.

Matchens tre negativa

– Frankfurts stora bekymmer återfinns på högerkanten. Som tidigare nämnt spelade Hasebe ute som högerback först, i den andra halvleken tog Ignjovski över rollen men ingen bjöd på en bländade prestation. Frankfurt behöver förstärka med en ytterback, för just nu finns inget bra alternativ.

– Trots ett rejält övertag i bollinnehav lyckades Wolfsburg inte få till något riktigt bra anfallsspel. Det saknades den där lilla skärpan i sista passen, det mesta rann ut i sanden. Wolfsburg behöver slipa på detta för att nå sina mål.

– Frankfurt noterades för 13 skott varav 6 hamnade på mål (ett i mål). Den riktiga skärpan fanns inte riktigt där och fjolårets skyttekung Alexander Meier saknades för Frankfurt.

Publicerad 2015-08-17 kl 13:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons