Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Dortmund på rätt väg - trots problemen i Norge

Twitter: @atnilsson

Det tog inte många dagar innan Dortmunds eufori lagt sig. 20 minuter in i Europa League-kvalet mot Odd Grenland låg Ruhrlaget under med 3-0, men efter en stark vändning vände Dortmund hem till Tyskland med seger 4-3. Segern lämnade dock ett antal frågetecken i Thomas Tuchels tankar.

Ingen kunde riktigt tro på scenerna i Norge igår. Det hann inte ens ta en enda minut innan norrmännen hade tagit ledningen. Vad Dortmund inte anade var att även om det första baklängesmålet betydde en dålig start, så skulle det bara bli värre. Efter 22 minuter låg Dortmund under med 3-0 och allt det positiva som laget hade fått med sig från Bundesligasegern mot Mönchengladbach var som bortblåst.

Dortmund kämpade sig dock ikapp. Först genom en viktig reducering av Aubameyang i den första halvleken. Tidigt i den andra halvleken fick Dortmund kontakt genom Kagawa, Aubameyang stod för sitt andra mål med dryga kvarten kvar av matchen och Henrikh Mkhitaryan kunde sätta det vinnande målet med några minuter kvar av matchen.

Det var en lättnad för både tränaren Tuchel och spelarna i Dortmund att man lyckades vända på vad som såg att bli en historisk praktförlust. Dagarna inför matchen hade präglats av positiva rubriker där många – inklusive jag själv – utmålade Dortmund som den potentiellt största kandidaten till att utmana Bayern om titeln. Nu har hybrisen neutraliserats med råge.

Nyförvärvet Castro med en tuff dag

Den stabilitet som Dortmund visade upp försvarsmässigt i segern mot Mönchengladbach fanns inte att finna mot Odd Grenland. Tuchel en fyrbackslinje Marcel Schmelzer som vänsterback, Mats Hummels och Matthias Ginter bildade mittlås, medan nyförvärvet Gonzalo Castro fick spela ute till höger.

Just nyförvärvet Gonzalo Castro hade det oerhört svårt på sin kant. Castro, som själv uttalat sig om att hans dagar som försvarare är över, hittade inte rätt i positionen och var delaktiga i de två första baklängesmålen. Det saknades både taktisk trygghet och aggressivitet hos Castro som gång på gång fann sig felplacerad i försvaret.

Det var heller inte överraskande att Castro blev utbytt redan i halvtid. In kom Sokratis och Tuchel valde att flytta ut Ginter som högerback vilket gav ett klart bättre gensvar. Stabiliteten återfann sig i försvaret och Dortmund kunde spela ut på ett annat sätt.

För Castro var det en insats att glömma. Han lämnade Leverkusen för Dortmund i hopp om mer speltid på mittfältet och efter denna insats kommer Tuchel nog vara tveksam till att använda sig av spelaren i försvaret. Castro var helt klart den svagaste punkten i Dortmunds backlinje och gjorde ingenting för att övertyga Tuchel om en framtid där.

Weidenfeller inte övertygande

Med värvningen av Roman Bürki var det många som trodde att Roman Weidenfellers tid i målet mer eller mindre var över. Men den rutinerade målvakten som burit den gulsvarta tröjan i 15 år har stått för en bra försäsong och gett Tuchel huvudbry. Weidenfellers inställning har varit exemplarisk och han visat sig villig att slåss om platsen som förstemålvakt med Bürki.

Tuchel har ännu inte tagit ett tydligt beslut om vem som är förstemålvakt, om han tänker sig en Barcelonalösning med en liga- och en cupmålvakt eller liknande lösningar. Igår visade dock inte Weidenfeller upp sig så pass mycket att han ökade sina chanser för speltid framöver.

De två första målen är svåra att lägga på Weidenfellers lista. Det tredje målet var dock en tydlig talva där Weidenfeller släppte in en frispark i sitt hörn som han såg ut att ha kontroll över. Det såg taffligt ut på ett sätt som det gjorde under förra säsongen och Weidenfeller är inte på den nivå som han var för två-tre säsonger sedan då han spelade sig in i landslaget.

Dortmund kunde ha vunnit med mer

I efterhand grämer sig Dortmund över att den dåliga inledningen. Men redan i matchens andra minut hade man ett skott i underkanten av ribban som med lite tur hade studsat in i mål och ändrat matchbilden tidigt.

Ytterligare två ramträffar hade Dortmund under matchen och ytterligare ett par riktigt bra lägen. Med lite mer skärpa hade Dortmund inte bara gjort fyra mål, utan kunnat hamna på sex-sju mål om turen bara hade varit på deras sida. Klart är att det fortfarande ser ut som om Dortmund offensivt har hittat rätt under Tuchel.

Tuchel har fått ut mycket av anfallsspelet på kort och många av spelarna ser ut att ha hittat rätt i sina offensiva roller. Mkhitaryan, Aubameyang och Kagawa kommer oftare i bra positioner och deras rörelse ser stundtals ut som poesi. Även om det bara är i inledningen så är det svårt att se att någon motståndare ska kunna nolla det anfalla just nu.

Euforin borta – men Tuchel är på rätt väg

Försvarsspelet som imponerade mot Mönchengladbach var klart svagare mot Odd Grenland. Samtidigt saknades högerbacken Piszczek på grund av skada och så fort Sokratis kom in som mittback och Ginter flyttades ut till höger såg det klart bättre ut. Där har Tuchel troligtvis en större del av sin backlinje till helgens Bundesligamatch mot Ingolstadt.

För Gonzalo Castro har säsongen inte inletts på det sättet han hoppats på. Först blev Ilkay Gündogan kvar, vilket inte verkade troligt när Castro bestämde sig för Dortmund. Med Gündogan kvar försvann den plats som var tänkt för Castro och med en Julian Weigl som har imponerat på försäsongen och en erfaren Sven Bender så är kampen stenhård på mittfältet. Frågan är var Castro kommer att få chansen framöver, för i backlinjen lär det inte bli efter Europa League-insatsen.

På målvaktsfronten ser Roman Bürki ut som det starkaste alternativet och jag har svårt att se att Roman Weidenfeller ska ta rollen som förstemålvakt. Det enda som kan ge Weidenfeller speltid är om Tuchel tänker sig honom som en lösning i cuperna, vilket inte är helt otänkbart, men som just nu skulle kännas konstigt med tanke på att Bürki hittills varit bra och värvades med tanken som förstemålvakt.

Offensivt har Tuchel hittat en tydlig idé där Dortmund överbelastar på högerkanten och sedan snabbt försöker att attackera på den vänstra. Mats Hummels och Marcel Schmelzer är nyckelspelare för att detta ska fungera och hittills har det sätt bra ut. Dessutom har de offensiva mittfältarna blixtrat till och verkligen fått ut mer av sin potential än tidigare under Tuchels nya taktiska styre.

Det finns frågetecken för Tuchel att jobba på men i det stora hela har starten varit positiv och Dortmund är på rätt väg. Man får ha i åtanke att arbetet bara är påbörjat och att man kommer att gå på några nitlotter förr eller senare. Denna redde man dessutom ut vilket får ses som positivt.

Publicerad 2015-08-21 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons