Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hertha är på god väg mot Europa

Twitter: @atnilsson

Det var ingen vacker match de 72 500 som tagit sig till Olympiastadion i Berlin fick se mellan tabelltrean Hertha och tabelltvåan Dortmund. Matchen präglades av slughet och taktiska finesser för att få motståndarna ur sina gängor och det var hemmalaget som lyckades bäst med. Hertha vann visserligen inte matchen, men man lyckades med att sätta stopp för Dortmunds framgångsrika anfallsspel och det på ett effektivt sätt.

Och det är just det defensiva spelet som har tagit Hertha från botten till toppen inom loppet av tio månader. När Pal Dardai kom in som tränare i klubben för ett år sedan var det defensiven som han la mest energi på. Från att agerat utan självförtroende började huvudstadslaget att spela fränare, tuffare och gav inte en tum till motståndarna. Under våren räckte det till att man säkrade kontraktet, om än i den sista omgången.

Sedan dess har utvecklingen gått framåt och under hösten visade det sig tydligt i Herthas rsultat. Hertha stängde bakåt, speciellt hemma på Olympiastadion, och övergav mycket av det offensiva till individuellt kvalitet och skicklighet. En spelare som Solomon Kalou har efter en tuff start hittat rätt. Vedad Ibisevic har kommit in från frysboxen i Stuttgart och levererat direkt. Alexander Baumjohann har kämpat sig tillbaka efter sin andra korsbandsskada och ser ut att nå tillbaka till den höga nivå han visat tidigare i sin karriär.

Men det är inte bara taktiskt som Pal Dardai har tillfört. Det första den ungerske tränaren gjorde var att lätta upp på de tuffa reglerna som hans föregångare Jos Luhukay haft. Luhukay hade bland annat hindrat spelarna från att äta vissa pålägg och det var bara en av många regler som tränaren satt upp. Med Dardai kom en helt annan inställning. Ungraren tog bort många krav som han ansåg onödiga. Tränaren fick genast positivt gensvar från spelarna som fyllde på självförtroendet med positiv energi över det egenansvar de fått.

Under tiden har Hertha gått från botten till att vara en kandidat till en Europaplats. Efter hösten placerade man sig välförtjänt på tredjeplats i tabellen och även om vårens första matcher har saknat segrar finns det mycket som talar för att Hertha kommer att knipa en plats ute i Europa till kommande säsong.

Sedan säsongen 1995/1996, då trepoängsystemet infördes, har totalt 76 lag haft minst 35 poäng efter 20 omgångar. Av dessa har 92%, 70 stycken, i slutändan hamnat på plats sex eller ovan. Fyra stycken har slutat på sjua, två stycken nia. Det skulle för Herthas del alltså betyda åtminstone Europa League vilket skulle betyda oerhört mycket för huvudstadsklubben som försökt att etablera sig i Bundesliga flertalet gånger under det senaste decenniet.

Man ska inte heller underskatta vikten av att Hertha kommer ut i Europa. Bundesliga är en av de få ligor som aldrig har haft en klubb från huvudstaden som har vunnit ligan och i Hertha har man en klubb med enorm potential. Det finns en stor supporterskara, Berlin är en stad som lockar spelare och sponsorer kommer det att finnas ett hav av om man kan ta sig ut till Europa.

Inför matchen mot Dortmund sa Dardai att Hertha var där man var i tabellen för att man begått mindre fel än andra, men att mötet med BVB skulle visa vilken nivå Hertha faktiskt låg på. Det var inget publikfrieri men det var en insats värdig en klubb som vill ut till Europa och som visade på att det inte handlar om någon tillfällighet. Hertha är på god väg mot Europa, vilket få hade trott inför säsongen.

Publicerad 2016-02-08 kl 16:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons