Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tränartombola att vänta i Bundesliga

Twitter: @atnilsson

Med två omgångar kvar säsongens Bundesliga är det mycket som står på spel. Flera lag slåss om att undvika nedflyttning. Andra slåss om att nå ut till Europa kommande säsong. Oavsett utgång ser det ut som att många tränare har sina jobb att oroa sig för. Ytterst få tränare sitter säkert och flera klubbar kan tänka sig att agera i sommar för att få till en förändring.

Att klubbar byter tränare under sommaren är inget ovanligt. Ofta är det till följd av att en klubb blivit nedflyttad, eller att en klubb med högre status lockat sig en tränare från en klubb med lägre status. Det brukar gälla ett antal namn. Men inför sommarens avbrott väntar en tränartombola runt hörnet. Flera tränare sitter osäkert. Flera tränare ser ut att lämna sina uppgifter och klubbarna arbetar för fullt på att lägga fram sina önskelistor på ersättare.

Om vi börjar på sidan med klubbar som inte kommer att se sig om hittar vi Bayern München (som redan gjort klart med Carlo Ancelotti) och Borussia Dortmund (som är mer än nöjda med Thomas Tuchel). En som länge satt osäkert till var Bayer Leverkusens Roger Schmidt, men Leverkusens resultat under de senaste månaderna har räddat hans framtid i klubben. Även Mainz, som står för en strålande säsong, kommer att hålla fast vid Martin Schmidt och Pal Dardai kommer att bli kvar i Hertha Berlin.

Ser vi till klubbarna som inte kommer att slåss om Europaplatser finns det färre antal tränare som sitter säkert. Österrikaren Peter Stöger kommer dock att få fortsatt förtroende i FC Köln som håller på att etablera sig i Bundesliga. Darmstadt kommer inte att byta ut magikern Dirk Schuster som dubblerar som sportchef. Bundesligas yngste tränare, Julian Nagelsmann, sitter också helt säkert i Hoffenheim, samtidigt som Bruno Labbadia fortsatt kommer att leda Hamburger SV.

Därefter börjar det att bli mer oroligt kring framtiden. Att Schalke har börjat se sig om efter en ersättare till nuvarande tränaren André Breitenreiter är ingen hemlighet. Det är dock inte säkert att Schalke kommer att byta tränare. Schalke har fortfarande chansen på Champions League och det skulle bli oerhört svårt att byta ut Breitenreiter om han för klubben till en topp 4-placering i ligan.

Högst upp på Schalkes önskelista står Augsburgs Markus Weinzierl som efter fyra år i den bayerska klubben vill testa sig på något nytt. En annan klubb som har visat intresse för Weinzierl är Borussia Mönchengladbach som inte är helt övertygade om att André Schubert är rätt man för klubben. Schuberts bortafacit har varit bedrövligt och han har kritiserats internt för att vara svår att jobba med.

Nedflyttade Hannover bytte nyligen tränare till Daniel Stendel som kommer att leda laget i 2. Bundesliga. Ingolstadts Ralph Hasenhüttl kommer att lämna klubben och hamnar med största sannolikhet i RB Leipzig (som är två poäng från uppflyttning till Bundesliga). En annan vars dagar kan vara räknade är Dieter Hecking som har haft en tung säsong i Wolfsburg. Klubben har ännu inte bestämt sig för huruvida den utbildade polisen ska leda laget över nästa säsong, men man sonderar säkerligen terrängen i Volkswagenland.

De tre kvarvarande tränarna som inte har räknats upp är tre tränare vars framtid vilar på huruvida de kommer att leda sina klubbar till nya Bundesligakontrakt. Viktor Skripnik (Werder Bremen), Niko Kovac (Eintracht Frankfurt) och Jürgen Kramny (VfB Stuttgart) sitter alla tre löst och det är inte troligt att någon av dessa skulle vara kvar vid nedflyttning. Den som har sämst chanser för en fortsättning om de säkrar kontraktet är Skripnik, vars ersättare redan har pekats ut i Eintracht Braunschweigs Torsten Lieberknecht.

Uppemot åtta klubbar kan alltså komma att byta tränare under sommaren, vilket nästan är 50% av Bundesligas klubbar. Inför årets säsong hade endast fyra klubbar nya tränare vid rodret (Stuttgart, Frankfurt, Schalke och Dortmund) där både Zorniger i Stuttgart och Tuchel i Dortmund blev klara tidigt under våren medan deras företrädare höll på att avsluta säsongen.

Intressant blir det att se hur klubbarna att agera, för ju längre det tar att besluta vem ska leda laget kommande säsong, desto kortare tid har man att planera truppen. Därför skulle jag tro att vi får se många besked på tränarfronten innan sommarens EM är över, troligen redan innan turneringen har dragit igång. För när EM är över måste klubbarna ha sitt på det torra. Annars kan bli svårt att få ut tillräckligt av sitt material till den kommande säsongen, något vi har sett otaliga gånger.

Publicerad 2016-05-06 kl 10:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons