Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En tydlig maktdemonstration från Bayern

Twitter: @atnilsson

Inom loppet av 15 minuter levererade Bayern München två transfernyheter som verkligen smäller högt. Benficas supertalang Renato Sanches och landslagsmittbacken Mats Hummels är klara för kommande säsong. Två värvningar som sänder rejäla skalv, inte bara i Tyskland utan i hela Europa.

Det var ordentlig skalvvågor som vibrerade vid lunchtid i München. De nyblivna mästarna Bayern levererade inte bara en, utan två nyförvärv till kommande säsong. Först ut var Renato Sanches som kommer från portugisiska Benfica. 18-åringen har inte kopplats samman med Bayern särskilt intensivt tidigare och får ses som ett oerhört oväntat, men intressant nytillskott hos mästarna.

Bayern ställdes mot Benfica i Champions League-kvartsfinalen och det vore inte förvånande om det var där man fick ögonen för Sanches och bestämde sig för att ge sig in i jakten på honom. Den atletiske portugisen imponerade visserligen inte i dessa matcher, men visade upp en stor potential och fysiska egenskaper som Bayern inte riktigt har i sina offensiva mittfältare.

Med tanke på att Sanches är flexibel och kan spela på flera positioner på mittfältet, är inte det otroligt att man får anta att slutet är nära för Mario Götze i Bayern. Sanches känns som en spelare som täcker ungefär samma positioner, men kan bidra med andra mer unika egenskaper än Götze. Långsiktigt är det också en intelligent värvning med tanke på att både Arjen Robben och Franck Ribéry närmar sig slutet på sina karriärer.

Fjorton minuter senare presenterades den andra värvningen som var av Mats Hummels, vilket var mer väntat. Mittbacken har länge ryktats till Bayern och under de senaste veckorna har jakten intensifierats. Många trodde dock att Hummels vacklade i sitt beslut när han irriterade sig på uttalanden av Bayerns förre vd Uli Hoeneß, men Hummels valde trots det alltså att återvända till klubben där han fostrats som ung.

Bayern var i behov av en ny mittback. Hummels kommer att kliva in bredvid Jerome Boateng i försvaret och bilda det nya mittbacksparet till kommande säsong. Med sin spelskicklighet kommer Hummels att komma väl till användning och med tanke på skadehistoriken hos övriga mittbackar i klubben var värvningen nödvändig. Inte otroligt att vi får se Mehdi Benatia (Juventus knackar på dörren) lämna inom kort, samtidigt kommer inte lånet av Serdar Tasci mynna ut i ett fast kontrakt.

Värvningarna är en tydlig maktdemonstration från Bayern. Man visar att på sin egen särställning i Tyskland, samtidigt hävdar man sig mot sina utländska konkurrenter motståndare. Både Sanches och Hummels blir utrustade med kontrakt till 2021 vilket är ytterligare en del av Bayerns långsiktiga plan att motverka de otaliga miljoner som flödar inom den brittiska fotbollen. Samtidigt visar man att pengar finns i München för att inte bara behålla sina bästa spelare (många nyckelspelare har förlängt till 2021), utan även förstärka med några av Europas mest eftertraktade.

Det är inte överraskande att Bayern väljer att lägga runt €35 miljoner på Mats Hummels. Det ansåg man vara rimligt sett till den kvalitet man får och hans gedigna erfarenhet. Men att klubben lägger €35 miljoner på Renato Sanches samt eventuella bonusar för totalt €45 miljoner var det ingen som hade trott innan. Det om något visar att Bayern vill vara med och konkurrera om de bästa – oavsett kostnad – samt att man inte räds att spendera när man anser det rätt. För några år sedan hade ansetts otänkbart i München.

Värvningarna är också en tydlig hänvisning mot klubbens ambitioner att nå hela vägen i Champions League. Bayern nöjer sig inte längre med att vinna de inhemska titlarna, utan vill bli den första klubben att vinna Europas största klubblagsturnering två år i följd och för att göra det behöver man de bästa spelarna.

Sanches och Hummels är två starka och viktiga nyförvärv för Bayern, politiskt både internt och externt. Det visar de egna spelarna i klubben att man menar allvar, likaså konkurrenterna om att Bayern har stor förmåga när de spänner musklerna. Frågan är om vi inte får se ytterligare ett eller två stora namn ansluta innan höstens säsong drar igång. Och kanske en kontraktsförlängning med den hett eftertraktade Robert Lewandowski. Bayern är sugna på framgång och status, mer sugna än någonsin och vill visa det. Det bevisade man idag.

Publicerad 2016-05-10 kl 14:24

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons