Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Han är årets tränare i Bundesliga

Twitter: @atnilsson

När slutet av Bundesliga har närmat sig (det återstår trots allt två kvalmatcher) är det inte mer än på sin plats att välja ut och skriva om de fotbollssjälar som verkligen har satt sin stämpel på säsongens Bundesliga. Först ut är min röst på vem jag anser vara årets tränare.

Valet kring vem som är årets tränare i Bundesliga var inte enkelt. Alternativen var många och många tränare föll precis innan målsnöret. Länge såg Pal Dardai ut att vara det självklara valet. Från att förra säsongen ha slagits mot nedflyttning hade Hertha Berlin länge ena foten i Champions League men en bedrövlig avslutning gjorde att klubben kommer att få ägna inledningen av kommande säsong till att kvala in till Europa League. Därmed föll han ur leken som ett alternativ

En annan tränare vars säsong imponerade var Martin Schmidt. Schweizaren som följde Thomas Tuchel i Mainz knep till slut en överraskande Europa League-plats och bjöd på en oerhört jämn säsong där kronan på verket var segern borta mot Bayern München. Schmidt imponerade och charmerade, men fortfarande är han inte den som jag håller högst bland årets tränarprestationer i Bundesliga.

Och på tal om Tuchel. Hans säsong i Bundesliga förtjänar sin hyllning. Borussia Dortmund har imponerat, stått för en otroligt bra säsong men har gått miste om titeln. Tuchel hade mycket väl kunnat få min röst. Likaså hade Pep Guardiola kunnat få den för lång och trogen tjänst, samt att Bayern trots allt stått för en bra säsong med imponerade 88 poäng i Bundesliga.

I slutändan var det dock två andra jag stod och valde mellan, båda från de två nykomlingarna. Ralph Hasenhüttl i Ingolstadt och Dirk Schuster i Darmstadt förtjänar båda sina hyllningar. Båda tränarna kom till Bundesliga med låga förväntningar utifrån, de flesta trodde att båda lagen mycket väl kunde åka ur omedelbart, men det visade sig vara fel. Ingolstadt och Darmstadt var aldrig riktigt involverade i bottenstriden och överträffade mina förväntningar med råge. Därför är det inte mer än rätt att en av dessa två herrar också blir årets tränare.

Mitt val faller på Darmstadts Dirk Schuster.

Utsedd till ”årets man 2015” inom tysk fotboll av Kicker efter att ha fört sitt Darmstadt till två raka avancemang, var Dirk Schuster en av de mest omtalade tränarna i tysk fotboll. Med minimala ekonomiska resurser, en arena byggd under mellankrigstiden och alla odds emot sig lyckades Darmstadt med den stora bedriften att klara sig kvar i Bundesliga. Före klubbar med betydligt mer erfarenhet från spel i Bundesliga och bättre förutsättningar.

Mycket av den äran skall tillskrivas Dirk Schuster. Schuster har agerat både tränare och sportchef. Han har lockat till sig spelare från ”bottenskrapet”, spelare som andra klubbar inte velat ha och som Darmstadt inte har behövt betala några övergångssummor för. Dessa har han sedan tagit och gjort en stark enhet av, en enhet som alltid varit underdogs.

Ett bra exempel är Sandro Wagner. Anfallaren som Hertha Berlin gjorde sig av med för att han hade ett stort ego, hade svårt att anpassa sig till laget och gärna drog sin egen väg. Av honom gjorde Dirk Schuster till en spjutspets med stor frihet. Schuster gav anfallaren förtroendet, lät sig anpassas efter honom och Wagner gjorde till slut 14 mål i Bundesliga (det i ett lag som totalt gjorde 38) och ryktas nu till flera klubbar.

Darmstadt har inte spelat den vackraste fotbollen, men en pragmatisk och effektiv fotboll. Det har varit långa bollar, snabba kontringar och generellt få passningar i sidled från Darmstadts sida. Denna starka organisation har givit resultat och poäng. Den framgången ska till stor del tillskrivas Schuster som har fått alla spelare att dra åt samma håll, att förlita sig på kollektivet och systemet.

För mig är det anledningen till varför han, bland alla goda kandidater, är årets tränare.

Publicerad 2016-05-19 kl 11:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons