Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Schalke har något stort på gång

Twitter: @atnilsson

Det var den sista och första pusselbiten som kom på plats när Schalke 04 igår kunde presentera Markus Weinzierl som ny tränare för klubben. Nu kan den nytillträdde tränaren tillsammans med den nye sportchefen Christian Heidel på allvar börja planera för den kommande säsongen. Och med denna duo ser Schalkes framtid minst sagt lovande ut.

När Christian Heidel bestämde sig för att lämna Mainz efter 25 år av lång och trogen tjänst var det en stor chock för många i den lilla staden utanför Frankfurt. Heidel har personifierat Mainz, varit med under hundåren och sedan sakta men säkert byggt upp klubben till det den är idag. Det vill säga en stabil klubb, ekonomiskt trygg och numera etablerad i Bundesliga. Jürgen Klopp och Thomas Tuchel är båda Heidels verk, likaså kommer den nuvarande succétränaren Martin Schmidt att räknas dit när han lämnar.

Därför var det i mina ögon ett riktigt kap när det visade sig att Schalke – den totala motsatsen till Mainz – lyckats locka till sig just Heidel till klubben. För till skillnad från Mainz har Schalke haft ryktet att vara något av en kaosklubb under de senaste åren. Det var länge sedan en av klubbens tränare inte omgärdades av rykten om att vara en förlust från att få gå, motsägelsefulla uttalanden har varit en paradgren och ingen har vetat vem som faktiskt har styrt den sportsliga utvecklingen då många har velat ha fingrarna i syltburken. Det ska nu Heidel styra upp och med Weinzierl vid sin sida får han bästa möjliga hjälp.

För i Weinzierl får Schalke en ung tränare som gjort ett fantastiskt jobb i Augsburg under de senaste fyra åren. Tränaren kom från Regensburg som han förde upp i 2. Bundesliga, genomled sin första höst i Bundesliga då Augsburg endast tog nio poäng och kom stärkt därifrån. När han nu lämnar har han stabiliserat Augsburg som ett Bundesligalag med små medel och en hel del finess. Det var en fullständig bragd att laget under tränarens sista säsong för första gången representerade Tyskland ute i Europa, närmare bestämt i Europa League.

I Schalke kommer förutsättningarna för att bygga ett bra att vara betydligt enklare än vad det har varit i Augsburg för Weinzierl. Även om Schalkes varumärke har naggats i kanten under de senaste åren är det fortfarande en högt ansedd förening i Tyskland och även i Europa. Det är inte förstavalet för spelare, men det är långt ifrån det sista och när KPMG nyligen rankade Europas mest värdefulla klubbar hamnade Schalke på en hedrande 13:e plats. Det ger utrymme för en spännande lagbygge och med tanke på vad Weinzierl har lyckats med tidigare också hopp om vad han ska kunna uträtta med möjligheterna i sin nya omgivning.

Med Heidel och Weinzierl har Schalke skaffat sig en duo för att på sikt kunna bygga något oerhört spännande och framgångsrikt i Schalke. Det vittnar deras tidigare meriter om. Det krävs dock att Schalke blir lite mindre Schalke, att det manas till mer lugn och ro, att det inte blir katastrofvarning vid första bakslag. Men jag är hoppfull om att Schalke kan ha något riktigt stort på gång, för de flesta förutsättningarna finns där för att man ska kunna lyckas med det.

Publicerad 2016-06-04 kl 12:50

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons