Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tyskland har mycket att jobba på

Twitter: @atnilsson

En premiär alltid en premiär och tre poäng är alltid tre poäng. Tyskland besegrade Ukraina med 2-0 i en match som snarare gav upphov till frågetecken än vad det gav svar på tidigare sådana. Det var en seger som kantades av småproblem, en match som mycket väl hade kunnat sluta med en rynkad panna hos Joachim Löw men nu kan han pusta ut några dagar och fundera över hur han ska lösa de problem som kvarstår. Problem som måste lösas om Tyskland vill nå hela vägen.

Precis som väntat var Ukraina långt ifrån ofarliga på sina kontringar. Mot ett Tyskland som med boll sköt upp med en försvarare och stod kvar med tre lyckades de gulblå hitta ytor mellan backlinje och mittfält på ett effektivt sätt. Hade det inte varit för en Manuel Neuer som visade sin klass matchen igenom och en Jerome Boateng som även han visade varför han nämnts som en av nyckelspelarna inför turneringen, hade det mycket väl kunnat sluta med både ett och två baklängesmål.

Den någorlunda nykomponerade backlinjen med nämnde Hector, Mustafi, Höwedes och nämnde Boateng hade svårt att hitta rätt i positionerna. Kommunikationen stämde inte och offensivt är en spelare som Höwedes inte tillräckligt bra för att spela ytterback längre in i turneringen. Det går inte att komma ifrån att Mats Hummels saknades (även om Mustafi nätade) och att Höwedes inte riktigt har det som krävs för att agera högerback i den typ av fotboll som Löw vill att hans landslag ska spela.

Mot Polen, som är ett bättre landslag än Ukraina och som i sitt grundspel är oerhört kontringsskickliga, kommer en liknande försvarsinsats från Tyskland inte att räcka till. Det kommer att krävas ett betydligt mer samordnat spel, inte bara i backlinjen utan även i samarbetet med mittfältet där stora ytor uppstod gång för gång för Ukraina att utnyttja.

Som jag anat hade Mario Götze en tung kväll på jobbet. Det går inte att komma ifrån att Miroslav Klose lämnat en stor lucka bakom sig. Götze är en tekniskt mycket bättre spelare, men Klose hade en annan smartness och anpassningsbarhet som gjorde honom så vital för landslaget. Klose kunde agera både bollmottagare och djupledslöpare. Götze verkar ärligt talat kunna varken eller. Åtminstone fick vi se väldigt lite indikationer på det igår. Samtidigt är det svårt att säga att Mario Gomez skulle vara en bättre lösning, men jag tror att han kommer att få chansen längre in i turneringen.

Och sist men inte minst går det inte att komma ifrån en spelare som Toni Kroos. Gud så Bayern München måste ångra att man släppte honom till Real Madrid. Kroos kommer att vara en nyckelspelare under turneringen. Hans nästan kusliga lugn med bollen, hans förmåga att hitta rätt adress vid nästan varje tillfälle är häpnadsväckande. Det mesta av spelet går genom och honom, det med all rätt med tanke på att så sällan tycks ta fel beslut.

Summa summarum var det en match där Tyskland ska vara glada över att man kom därifrån med en hållen nolla och två mål framåt.  Naturligtvis viktigt att Schweinsteiger fick kliva in kort och sätta tvåan, en injektion om något. Men i övrigt är det bara att konstatera att Tyskland har en lång väg att vandra och att Löw har mycket, mycket att tänka på inför de kommande matcherna. För så som det såg ut igår tar tyskarna sig inte hela vägen.

Publicerad 2016-06-13 kl 08:50

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons