Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Götze till BVB: en brisant affär som på många sätt är förståelig

Adam Nilssons Tysklandsblogg

Twitter: @atnilsson

När Mario Götze lämnade Borussia Dortmund för tre år sen var det under bittra omständigheter. Supertalangen hade blivit klar för ärkerivalen Bayern München mitt under brinnande säsong, bara veckor före Champions League-finalen klubbarna mellan och det då Bayern utnyttjat Götzes utköpsklausul på €37 miljoner.

Affären sände chockvågor genom landet. Nere i München sågs värvningen som en seger. En maktdemonstration som tryckte ned uppstickarna Dortmund i skorna och visade på vilka som var den faktiska storklubben i Tyskland. I Dortmund sågs Götzes avsked som ett svek mot hans tidigare ord om att vilja stanna hela i klubben under hela sin karriär och att han lämnade för Bayern av alla gjorde det inte bättre.

Annons

Stämningen mellan klubbarna nådde kalla kriget-nivåer där representanterna inte ville skaka varandra i hand, inte sitta i närheten av varandra vid matcher utan istället för ett psykologiskt krig genom medierna som tämligen vältrade sig i den iskalla situationen.

Försäljningen av Götze gav upphov till den policy klubben har idag som säger att de inte skriver in några utköpsklausuler i sina spelares kontrakt. Det var till exempel just den policyn som var ett hinder för en förlängning av Henrikh Mkhitaryans kontrakt.

För Bayern var värvningen av Götze ett alternativ när klubben inte ville ge sig in i jakten på Neymar. Den brasilianske stjärnan hade varit Pep Guardiolas önskemål men då Bayern inte kände sig villiga att hålla på med all byråkrati, än mindre betala stora övergångssummor, gav man Pep Götze istället och på köpet försämrade klubben sin största motståndare i Tyskland.

Annons

Götzes tre år i Bayern har kantats av skade- och anpassningsproblem. Trots att stor del av Götzes familj bor i delstaten har han aldrig känt sig riktigt hemma och det har synts i hans prestationer. Götze har haft svårt att anpassa sig till Guardiolas sätt att vilja spela fotboll och har sällan fått spela centralt där han har haft sina styrkor.

Oken av att ha varit utnämnd som en av de största tyska talangerna någonsin, förbundskaptenens Joachim Löws ”visa att du är bättre än Messi”-kommentar i VM 2014 och jämförelserna med Neymar har gått ut över Götzes prestation på planen och påverkat honom negativt. Han har haft vissa bländande insatser, men det alldeles för sällan.

Den frostiga relationen mellan Bayern München och Borussia Dortmund har genom åren tinat upp, något som inte minst syntes när Mats Hummels bestämt sig för att göra den förbjudna flytten utan att röra alldeles för stora känslor internt inom klubben. Visst sved det, men inte alls på det sätt som det hade gjort för några år sedan.

Annons

Kanske har Götzes brist på framgång i München bidragit till de upptinande relationerna. Stortalangen blev aldrig någon galaktisk stjärna. Det onda blodet har istället blivit till en känsla av medlidande från Dortmunds sida för en spelare som visade upp sina största styrkor i just deras klubb, och inte ärkerivalen Bayerns.

Med ett år kvar på sitt kontrakt har Bayern varit väldigt tydliga med att Götze borde sig som efter en ny klubb. Inför EM gick Karl-Heinz Rummenigge ut och sa att spelaren inte kan förvänta sig mer speltid i Bayern kommande säsong. Senare var det nye tränaren Carlo Ancelottis tur att meddela samma sak. Situationen blev ohållbar för Götze som bestämde sig för att försöka göra en flytt till realitet redan denna sommar.

Och Dortmund har alltid varit alternativ nummer ett för Götze. Trots intresse från de brittiska öarna, där den gamle tränaren Jürgen Klopp kunnat tänka sig Götze i Liverpool och där även Tottenham sägs ha varit intresserade, så har Götzes förhoppning alltid varit att få återvända till Dortmund.

Annons

Det var i Dortmund han slog igenom, det är där han har känt sig hemma och trots den förväntade brisansen har tryggheten av en återkomst lockat mer än oron för vedergällning. Nu tycks den bli verklighet för trots att klubben vet om hur en stor andel av fansen känner kring Götze, trots att försäljningen 2013 sved, så kan man tänka sig att se honom tillbaka. Många i höga positioner inom klubben känner fortfarande starkt Götze och vill gärna se honom bära den gulsvarta tröjan.

Sportsligt och ekonomiskt finns det goda anledningar till en affär. Med tanke på att Dortmund blivit av med flera av sin toppspelare (inte minst Götzes egen ersättare Mkihtaryan) är Götze ett bra alternativ. Alla vet att Götze (i sina stunder) har sin klass, att han har både kvalitet och potential och tron på att tränaren Thomas Tuchel ska locka fram den är stor. Pengarna har klubben för att kunna köpa tillbaka honom under sommaren (Bayern sägs vilja ha €27 miljoner, Dortmund ska vilja ge €23 miljoner).

Annons

Många fans kommer att vara upprörda om klubben värvar tillbaka honom. Minnena av sveket är intakta. Samtidigt är Götze en av få riktigt bra, kvalitativa tyska spelare (när formen stämmer) ute på marknaden som Dortmund kan få tag i till ett rimligt pris. Och sett utifrån att Götze själv är övertygad om att en återkomst till Dortmund är det bästa alternativet för honom, så är klubben beredda att möta den kritik som man kommer att få från fansen.

För trots att försäljningen för tre år sedan sved något enormt i den gulsvarta själen, så finns där fortfarande en kärlek för Götze kvar. Inte minst hos Hans-Joachim Watzke som med åren återfått sina starka känslor för spelaren som en gång personifierade uppstickaren Dortmund. Nu kan Götze göra det igen. Och hur skönt vore det inte att få vara en nagel i ögat på Bayern München med en spelare som inte lyckats hos ärkerivalen?

Annons

 

***

Missa inte veckans avsnitt av Bundesligapodden. Jag och Filip Wollin pratar om Tysklands EM, Carlo Ancelottis ankomst och vad som sker på den tyska transfermarknaden! På iTunes, Acast etc.

Publicerad 2016-07-15 09:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto