Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Süle och Rudy - lågriskvärvningar som stärker Bayerns aktier

Adam Nilssons Tysklandsblogg

SuleRudyBayern

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det som sedan länge har varit ett högst etablerat rykte är numera bekräftat: Bayern München kommer till sommaren att ta in duon Niklas Süle och Sebastian Rudy från Hoffenheim. Den 21-årige mittbacken Süle har skrivit på ett femårskontrakt, den 26-årige allroundspelaren Rudy ett treårskontrakt.

Det är två intressanta nyförvärv. Båda är tyska landslagsmän som gjort bra ifrån sig i en Bundesligakonkurrent. Rudy kommer utan transfersumma då han sitter på ett utgående kontrakt, för Süle väntas Bayern få betala mellan €20-25 miljoner enligt de första uppgifterna. På många sätt en högst gångbar summan, inte minst sett till dagens högst obegripliga marknad där priserna ofta är på tok för höga.

Annons

Visst kan man tycka att 250 miljoner är mycket för en mittback som ännu inte representerat ett klubblag ute i Europa. För några år sedan hade det varit obegripligt. Men för Bayern är det småpotatis i sammanhanget. Süles potential är värd att chansa på. Det är förhållandevis enkelt för klubben att motivera en sådan summa för en spelare som redan är etablerad i Bundesliga och av de flesta ansedd som en kommande världsback (fanns flera andra storklubbar som vara intresserade, inte minst Chelsea).

Dessutom är det enkelt att se var Süle kommer att hamna i rangordningen. Mats Hummels och Jerome Boateng är givna, Javi Martinez finns där och möjligtvis kommer Holger Badstuber tillbaka och slåss om en plats. Men troligen lär Süle vara trea i ordningen, Martinez kommer att flyttas upp som en kandidat på mittfältet och om Badstuber finns där är han med i rotationen också. Enkelt sagt: Bayern hade behövt en mittback oavsett. Süle är en perspektivvärvning som passar in perfekt.

Annons

Svårare är att sia om hur Sebastian Rudy ska ta en plats. 26-åringen har även han ryktats till flera klubbar utomlands (dock inte av samma kaliber som de klubbarna som jagade Süle), att Bayern kniper honom får ses som en överraskning då han inte har den “aura” som man förväntar sig av ett nyförvärv till Bayern.

Rudy är varken en världsspelare eller ansedd som en blivande sådan. Han är en bra Bundesligaspelare, inte minst tack vare Julian Nagelsmann som tagit honom till en ny nivå, som tack vare sin allsidiga förmåga har fått chansen i Joachim Löws landslag. Inte för att ta något ifrån Rudy, han är en bra spelare, men hade han inte varit gratis hade jag haft svårt att tro att Bayern hade gått för honom.

26-åringen påminner mig om värvningen av Sebastian Rode. Bayern får möjligheten att ta in en spelare som kan bli oerhört lyckosam, men skulle det inte gå vägen har klubben heller inte slängt iväg miljoner i transferssummor på att locka över honom. Istället kan klubben skeppa iväg honom för en mindre summa efter ett eller två år och tjäna pengar på honom.

Annons

I dagsläget har jag svårt att se var Rudy ska tar vägen. Kanske är det just det Bayern önskar, att han inte är given för någon roll. Rudy spelar helst centralt på mittfältet, men kan extraknäcka som ytterback eller yttermittfältare när det kärvar. Något han har gjort förtjänstfullt i både klubblag och landslag.

Med tanke på att Philipp Lahm (kan lägga av till sommaren) och Xabi Alonsos (Ancelotti vill förlänga hans utgående kontrakt, ledningen mer osäkra på om det är rätt) framtid är osäker, att Bayern dessutom har två skadebenägna yttrar i Franck Ribéry och Arjen Robben är Rudy kanske den billigaste och bästa formen av försäkring som Bayern kan få.

Värvningarna är ett tecken på en återgång till den värvningsstrategi klubben hade innan Pep Guardiola. Att värva inhemskt, gärna tyska landslagsmän har alltid varit ett uttalat mål av klubben och det kom i skymundan under spanjoren. Med Guardiola borta, Uli Hoeneß tillbaka, är det inte förvånande att detta sker.

Annons

Blir intressant att se vad värvningarna kommer att mynna ut i. Vid en första anblick skulle jag säga att Bayern stärker sina aktier, utan att lägga någon enorma summor på att göra det. Intelligenta lågriskvärvningar som följer klubbens strategi utan att ta en för stor del av plånboken. Mer kan man inte begära i dagens fotbollsvärld.

Publicerad 2017-01-15 11:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto