Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stalltips inför vårens toppstrid

Adam Nilssons Tysklandsblogg

1.Bayern München, 39p (+29)

Följ mig på Twitter: @atnilsson

2. RB Leipzig, 36p (+16)

3. Hertha Berlin, 30p (+8)

4. Eintracht Frankfurt, 29p (+10)

5. TSG Hoffenheim, 28p (+11)

6. Borussia Dortmund, 27p (+16)

7. FC Köln, 25p (+6)

8. SC Freiburg, 23p (-6)

9. Bayer Leverkusen, 21p (-1)

Igår gick jag igenom mina tankar inför vårens bottenstrid. Idag när vårsäsongen av Bundesliga drar igång, är det dags att se över den rådande situationen i toppen och vad jag tror kan bli slutresultatet när vi väl summerar säsongen.

Uppe i toppen, där Bayern München (överraskande, eller inte) befinner sig, ser jag ingen anledning till att tro att det ska ske någon förändring. Något annat än att Bayern vinner sina femte raka ligatitel har jag svårt att se. De har bäst trupp, bredast trupp och sitter i pole position inför vårsäsongen.

Annons

De tre poängen ner till RB Leipzig gör inte situationen sämre. Hade det varit Borussia Dortmund hade jag sett på det annorlunda. Leipzig har stått för en fantastisk höst. Det är bara att ta av sig hatten och medge det. Men jag har svårt att se att de ska lyckas dubblera sin poängskörd (vilket åtminstone kommer att krävas för att utmana om förstaplatsen).

Leipzig kommer att få en tuffare vår men deras höstsäsong har givit klubben ett försprång gentemot konkurrenterna som slåss där uppe. Sett till de senaste säsongerna har det som mest krävts 55 poäng för att nå sjätteplatsen, en direktplats till Europa League. Det borde Leipzig uppnå som sämst, med stor sannolikhet hägrar faktiskt Champions League-spel till hösten för den omtalade nykomlingen.

Sedan har vi en trojka av klubbar som ingen riktigt hade förväntat sig i toppen. Eintracht Frankfurt och Hoffenheim har överträffat alla förväntningar. Hertha Berlin har återfått den form som de visade upp förra hösten. Men att alla tre klubbar ska behålla sina platser ut i Europa har jag svårt att tro.

Annons

Frankfurt ser jag i dagsläget som den svagaste kandidaten av dessa tre. Niko Kovac har fått ut exceptionellt mycket av sitt lag och jag tror att turen kommer att vända åt ett annat håll. Hoffenheim tror jag desto mer på, deras lag är i mina ögon bättre men jag vet inte om Julian Nagelsmann kommer att kunna bygga vidare på den obesegrade hösten på samma sätt.

Både Hoffenheim och Frankfurt kommer att tappa, men om ett av lagen ska hålla sig kvar är det Hoffenheim. Hertha Berlin är för mig den givna kandidaten till att ta en platserna. Jag tror att erfarenheten från förra säsongen (då Hertha tappade rejält på våren) kommer att betyda mycket. Pal Dardai vet vad som krävs och jag tror att den ungerske tränaren kommer att föra Hertha ut i Europa.

Borussia Dortmund kommer att lyfta upp till en Champions League-plats. Deras skadebekymmer är oroande, men de borde ha kvalitet nog för att ta en av de fyra. Det finns så många ekonomiska incitament för Dortmund att lyckas också. En säsong utan Champions League skulle vara en rejäl besvikelse, vilket är tändvätska nog för att de ska börja få in bättre resultat.

Annons

Jag tror fortfarande på Bayer Leverkusen. Jag kanske inte borde göra det vid det här laget, men jag vill nog tro att de kommer att visa upp en helt annan sida under våren. Leverkusen kan bli vårens raket och det skulle inte förvåna mig om de kniper en av de åtråvärda platserna till Champions League. Hösten har inte vittnat om någon sådan potential egentligen, men jag tror att den finns där.

FC Köln kommer att harva sig kvar strax utanför Europa League-platserna. Peter Stöger gör ett föredömligt jobb där, men truppen saknar bredd och det har märkts tydligt under hösten när många spelare har varit skadade. För Freiburg ser jag inget annat öde än att de kommer att få se dala ner till nedre halvan, dock utan oro för nedflyttning.

Mitt stalltips: Bayern etta. Dortmund, Leverkusen och Leipzig till Champions League. Hoffenheim och Hertha till Europa League. Schalke kniper sjundeplatsen och får en Europa League-plats genom DFB-Pokal.

Annons

***

Lyssna gärna in på Bundesligapodden. En podd jag driver tillsammans med Andreas Holm och Filip Wollin som enbart inriktar sig på tysk fotboll. Två nya avsnitt har släppts den här veckan, ett om vinterns transferrykten och dagens om våra förväntningar på klubbarnas vår.

Publicerad 2017-01-20 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto