Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Krismöte på Volksparkstadion

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Transferfönstret har nått sitt slut och det är dags att lägga all fokus på det som sker på planen. Redan ikväll är det ett högst intressant möte som väntar på Volksparkstadion i Hamburg där hemmalaget HSV tar emot Bayer 04 Leverkusen – en match där tre oerhört viktiga poäng står på spel.

Om vi börjar med bortalaget Leverkusen så är det inte mycket som har stått rätt till under säsongen. Den inför säsongen tilltänkta toppstriden har utbytts mot en mittenplacering. De två senaste resultaten har i mångt och mycket speglat säsongen: en seger mot Hertha Berlin med 3-1 följdes upp av en förlust mot Borussia Mönchengladbach med 2-3.

Det mest beklämmande med förlusten mot Mönchengladbach var att Leverkusen hade med sig 2-0 in i halvtidspausen men ändå inte kunde få med sig tre poäng hemma på BayArena. Ett antal taffliga ingripanden i försvaret var högst bidragande till att Leverkusen inte kunde hålla fast vid poängen utan fick sig slagna.

Trots bristen på resultat, att chansen att nå ut i Europa till kommande säsong minskat under säsongen, har klubben stått fast vid Roger Schmidt. När andra klubbar valt att göra sig av med sina tränare har sportchefen Rudi Völler backat upp Schmidt hela vägen. Frågan är hur länge den före detta landslagsspelaren och landslagstränaren Völler kan göra det.

Nog för att Schmidt varit en tydlig fotbollsideologisk inriktning till skillnad från tidigare tränare, en tränare som satt en tydlig prägel på klubben, så blir det allt mer svårmotiverat att behålla honom om resultaten inte visar sig.

Inte heller har Schmidt fått det enklare efter att stjärnan Hakan Calhanoglu stängs av i fyra månader (det vill säga resten av säsongen) efter ett kontraktsbrott han begick som 17-åring. En rejäl försvagning för en klubb som redan haft sina problem.

Schmidt behöver resultat och det nu. Tre poäng ikväll skulle inte ge många dagar av lugn och arbetsro, men det skulle förlänga Schmidts livstid i Leverkusen ytterligare ett tag.

Men för att det ska kunna ske måste Leverkusen ta sig förbi hemmalaget Hamburger SV där krisen har varit en konstant sedan flera år tillbaka. Några få ljusglimtar har funnits här och där, men mörkret har alldeles för ofta legat som ett tjockt lager över hela klubben.

Efter att förra säsongen undvikit den absoluta bottenstriden är Hamburg återigen högst involverade och krisen kulminerade efter förra veckans förlust mot FC Ingolstadt (1-3). Utöver att det betydde att Ingolstadt tog sig förbi Hamburg i tabellen, betydde det också att Hamburg för närvarande parkerar sin rostiga bil på nedflyttningsplats.

Extra svidande för Hamburg, som saknade Albin Ekdal och Nabil Bahoui på planen, var att Ingolstadt visade upp en sida av sig själva som HSV endast kan drömma om att göra. En sida av beslutsamhet och enighet, en inslagen väg och en idé som både spelare och tränare tror på i Ingolstadt. Något som gör att de tar sina poäng med jämna mellanrum.

Tränaren Markus Gisdol, som kom in under hösten, hade ett tag den effekten men nu vinterpausen verkar inte ha varit till klubbens fördel. Nog för att det har kommit in några nya spelare, men den där tydliga identiteten finns inte i Hamburg. Integrationen av de nya spelarna tar längre dit, riskerna ökar och nedflyttningsoket tynger ned hela klubben.

Nu väntar återigen en vår där varje omgång kommer att vara en kamp för överlevnad. Spelarmaterialet finns där för att överleva, men frågan är om de kommer att uppnå sin potential. Hittills har tecknen inte tytt på det.

Därför kommer kvällens match på Volksparkstadion vara en högst vital sådan båda klubbarna. De tre poängen som klubbarna slåss om skulle komma i en extremt välbehövlig tid för båda. Frågan är vilka som kan hantera sin krissituation bäst och knipa poängen.

Missa inte veckans avsnitt av Bundesligapodden som är en summering av transferfönstret och en liten blick på helgens omgång.

Publicerad 2017-02-03 kl 09:08

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons