Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Risk för maktvakuum när Lahm slutar

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Alla har väntat på beskedet huruvida Philipp Lahm skulle avsluta karriären redan till sommaren, eller till sommaren 2018 då hans kontrakt faktiskt löper ut. Igår kom beskedet att det blir det förstnämnda för den 501-faldige Bayern München-spelaren. Efter segern mot Wolfsburg i DFB-Pokal (1-0) bekräftade Lahm att han redan till sommaren kommer att kliva av, samt att han inte kommer att arbeta som sportchef eller något annat i Bayern tills vidare.

Beskedet kom för många som en chock. Mats Hummels kommenterade att han blev överraskad när han fick höra om det. Klubben hade blivit meddelade av Lahm om hans beslut under förra veckan, men blev överraskade över att han själv valde att offentliggöra det utan klubbens vetskap. Något som klubben idag meddelade i ett pressmeddelande som las ut på den officiella hemsidan.

Intrycket av pressmeddelandet, undertecknat av Karl-Heinz Rummenigge, var det av en klubbchef och en klubbledning som blivit tagna på bar gärning. Pressmeddelandet hade en ton av syrlighet, nästan så att man fick intrycket av en brusten relation mellan spelare och klubbledningen. Men för att försäkra sig om framtiden valde Rummenigge att avsluta meddelandet med att “dörren alltid står öppen” för Lahm, om han nu skulle kunna tänka sig att jobba i klubben framöver.

Om vi börjar i den ände som är att Lahm kommer att lägga av så är det i sig inte ett särskilt överraskande besked. Under de senaste månaderna har det allt mer lutat åt att högerbacken skulle avsluta sin karriär till sommaren, att kände sig färdig med fotbollen trots ett kontrakt skrivet till 2018. De undvikande svaren, bristen på bekräftelser om framtiden, har hela tiden tytt på att Lahm gått i tankarna på att avsluta i förtid.

Sportsligt betyder det att Bayern kommer att behöva ge sig ut på jakt till sommaren för att hitta en ersättare. Visserligen framstår Joshua Kimmich som det givna alternativet, men Kimmich själv och även tränaren Carlo Ancelotti verkar främst se 22-åringen som ett alternativ på mittfältet. Brassen Rafinha finns där men är inget långsiktigt alternativ, samt att det är ett rejält kvalitetstapp. Därför kan vi nog förvänta oss ett nyförvärv på den positionen under sommaren om inte både Ancelotti och Kimmich gör en helomvändning.

Rollen är naturligtvis inte enkel att ersätta. Från att ha varit en given vänsterback till början, till att bli en av världens bästa högerbackar så har Lahm samtidigt varit en nyckelfigur i Bayern München. Lahm har varit en given garant i lagbygget under det senaste decenniet även om hans kvalitet under de senaste 1-2 åren har droppat av en aning. Oavsett är det stora skor att fylla för den som kommer att kliva i dem till kommande säsong.

Det största tappet är dock inte i rollen på planen, utan den utanför. Som lagkapten sedan flera år tillbaka har Lahm varit en driven själ i byggandet av klubben. Det var han som var tidigt ute med kritiken att Bayern saknade en tydlig vision i sitt klubbbygge, något han blev bötfälld för, men en ståndpunkt som senare kommer att mynna ut i tränarvärvningar som Louis van Gaal och Pep Guardiola. Det vill säga tydliga, strategiska värvningar som kommit att forma Bayern under de senaste åren.

Han var också i skottlinjen för den “flacka hierarkin” som hans ledarskap stod för i både klubblag och landslag. Efter år av Oliver Kahn och Stefan Effenberg-figurer så kom en timid, diplomatisk Lahm upp och förändrade synen på ledarskap. Det var inte längre hårda, breda uttalanden som rörde upp känslor utan istället var det genomtänkta och logiska tankar som fick utrymme när Lahm uttalade sig. Något som förändrat synen på ledarskap och som legat till grund för hur det nu fungerar i Bayern och Joachim Löws landslag.

Risken är att det uppstår ett maktvakuum nu när Lahm försvinner. Ytterst få spelare har både fostrats i klubben och spelat där så pass länge att de har den statusen. Det är egentligen bara Thomas Müller och David Alaba som fyller dessa kriterier. Men det är tveksamt om någon av dessa två kommer att kliva fram och fylla skorna. Istället lär det bli Manuel Neuer som kommer att få ta en stor del av Lahms uppgifter. Även Mats Hummels kan komma att få en framskjuten roll i hierarkin, något han redan givit intryck av under sitt första halvår i säsongen. Men i ärlighetens namn finns det ingen 100%-ig kandidat till att ta över efter Lahm.

Ett annat problem för Bayern är just det att Lahm valt att inte fortsätta i klubben i en roll vid sidan av fotbollsplanen. Erbjudandet som sportchef har han avböjt, enligt initierade källor beroende på att han själv kände att han inte skulle en position där han kunde förändra, vilket betyder att Bayern kommer att behöva påbörja arbetet att hitta en ersättare. Mycket talar för att Max Eberl, i dagsläget sportchef i Mönchengladbach, kommer att bli huvudspåret i jakten som ska vara klar innan juli.

För Karl-Heinz Rummenigge och Uli Hoeneß är dock Lahm-spåret inte över. Båda dessa herrarna har sedan länge pekat ut Lahm som den “Bayernsjäl” som ska bygga vidare på deras verk. Vad som sägs är att Lahm är intresserad av att kliva in 2019, då Rummenigge inte kan bli omvald för en ny period som chef. Samtidigt är det två år tills dess och Lahm kommer säkerligen att få flera förfrågningar innan dess. Arbetet med att bearbeta Lahm för en framtida position kommer att vara aktivt trots att han på pappret inte kommer att vara kvar i klubben.

Lahm själv kommer troligen ta tid för att reflektera över sin framtid i lugn och ro, långt bort från fotbollen. Han är redan delaktig i flera olika företag och organisationer, ett arbete han säkerligen kommer att intensifiera. Om han sedan beslutar sig för att sikta på ett framtida engagemang i en fotbollsklubb kommer han säkerligen att förbereda sig inför på det på olika sätt. För Lahm är ingen som gör något halvhjärtat på det sättet.

Så för Bayern är det ett stort tapp att Lahm försvinner. Det är många frågetecken som tornar upp sig när han lämnar för lite frihet från fotbollen och Bayern. Redan nu kommer klubben jobba på högvarv för att kunna ersätta högerbacken Lahm, men även den tilltänkta sportchefen Lahm. Två långt ifrån enkla uppgifter, även i en klubb med Bayerns dignitet. Men det är långt ifrån det sista vi har sett av Lahm i Bayern. Det är jag säker på.

Publicerad 2017-02-08 kl 14:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons