POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kovac är redo för de stora uppdragen

Följ mig på Twitter: @atnilsson

När Niko Kovac klev in som tränare i Eintracht Frankfurt i mars var klubben på väg ut ur Bundesliga. Återkomsten av den hyllade tränaren Armin Veh hade inte givit någon positiv effekt, laget såg slaget ut inför varje match som skulle spelas och många av supportrarna började att förbereda sig på att liv i 2. Bundesliga.

För klubben var det ett tufft beslut att göra sig av med den omtyckte Veh. Bristen på framgångar tvingade fram ett beslut som ingen i klubbledningen ville ta. Men när Niko Kovac hade öppnat upp för att försöka rädda klubben kvar var Vehs tid över. In klev den i Berlin uppvuxne Kovac tillsammans med sin bror Robert att arbeta på en plan att rädda klubben undan nedflyttning.

När bröderna Kovac klev in låg Frankfurt på kvalplats med 24 poäng. Bakom jagade Hoffenheim. Den första matchen slutade med förlust, 0-3, borta mot Borussia Mönchengladbach men Frankfurts djärva tränarval skulle sluta framgångsrikt. Frankfurt fick visserligen kvala, ett kval som klubben överlevde med nöd och näppe mot 1. FC Nürnberg.

Frankfurt vann borta med 1-0 efter att ha spelat 1-1 hemma. Uddamålet höll Frankfurt kvar och i en stund där de flesta i Frankfurt jublade av lättnad visade Niko Kovac upp en annan sida. Han gick och kramade om de besvikna spelarna i Nürnberg, höll känslorna innanför och försökte att trösta sina motståndare vilket gav honom “Fair Play”-priset av DFB.

Kovac hade själv upplevt ett liknande trauma när hans Kroatien åkte ur efter straffläggning mot Turkiet i EM-kvartsfinalen 2008. Han visste mycket väl vad spelarna i Nürnberg upplevde. För den plikttrogne och empatiska Kovac var det givet att inte jubla för mycket i stunden, det kunde han ta vid ett senare tillfälle när han kunde njuta av det mer.

Om en månad är det ett år sedan Kovac anställdes som tränare för Frankfurt och det har varit ett lyckokast som få hade kunnat tro. Från att ha kämpat för att undvika nedflyttning, är Frankfurt idag placerade på plats tre och har ett visst favoritskap i dagens match mot Kovacs gamla klubb Leverkusen som Frankfurt ska försöka ta poäng mot på BayArena.

Få hade kunnat tro att Kovac skulle kunna få sådan fart på Frankfurt, inte mycket talade för det under sommaren. Tillsammans med sportchefen Bruno Hübner och sportdirektören Fredi Bobic valde Kovac att inte lägga några stora summor på nyförvärv under sommaren. Det blev ett antal lån och totalt €2,2 miljoner lagda på övergångssummor under sommaren samtidigt som klubben sålde spelare för €11,05 miljoner.

Med ett transferplus på nästan €9 miljoner såg Frankfurt att gå en tuff säsong till mötes med Kovac har fått ut oerhört mycket potential av sina nyförvärv. Mittbacken Jesus Vallejo (inlånad från Real Madrid) har varit en bjässe i försvaret, mittfältaren Oscar Mascarell (även han från Real) har imponerat stort som ett ankare på mittfältet och även vårt svenska anfallshopp Branimir Hrgota tycks ha hittat rätt i sina nya omgivning i Frankfurt där han fått mer och mer av sin stora potential.

Kovac har med sin öppna och ärliga tränarstil fått ordning på en brokig skara ungdomar. Han har satt tydliga grundvärderingar, att man säger “hej”, “hejdå”, “tack” och “snälla” till varandra i och utanför omklädningsrummet är en självklarhet för den kroatiske tränaren. Att människor visar förståelse för varandra, så som Kovac själv gjorde i Nürnberg, är en självklarhet om man ska vara en del av Frankfurt idag.

Men utöver de mänskliga faktorerna har Kovac visat sig vara en högst intressant tränare som inte har några problem med göra stora taktiska förändringar. Defensiven har förbättrats avsevärt (Frankfurt har bara släppt in 15 mål på 19 matcher), men även offensiven börjar att visa tecken på utveckling. Frankfurt spelar disciplinerat och Kovac anpassar sig efter sina motståndare. Det finns en grundstruktur, men Frankfurt visar upp olika skepnader i varje match och det har varit ett framgångsrikt drag av Kovac.

Kanske hade vi pratat mer om Kovac om han inte hamnat något i skymundan av Julian Nagelsmann, men Kovacs resa är minst lika anmärkningsvärd som den Nagelsmann gjort. Frankfurttränaren bör nämnas i samma andetag som Nagelsmann, Leipzigs Ralph Hasenhüttl och Dortmunds Thomas Tuchel just nu, för det är i den trojkan av tränaren som han hör hemma.

Den 35-årige Kovac börjar allt mer se ut som en tränare redo för de stora uppdragen. Frankfurt har tagit 35 poäng hittills i årets Bundesliga, placerar sig på plats tre inför dagens match med Leverkusen. Tränaren själv är inte sen med att påpeka att hans lag överpresterar och att de förr eller senare kan halka nedåt i tabellen, men än så länge ser Frankfurt inte ut att vara på väg mot någon större formdipp.

Istället ser de ut som ett lag med goda chanser på att nå ut till Europa kommande säsong, vilket vore en rejäl skräll. Få andra lag i Bundesliga visar upp sådan stabilitet som Frankfurt gör just nu. Med Kovac vid rodret är det i dagsläget svårt att tro det ska förändras nämnvärt. För ett år sedan ville Frankfurt inte göra sig av Veh, nu vill klubben för all del inte tappa Kovac. Risken är dock att han kan komma att försvinna om det fortsätter i samma andra. Varför inte till dagens motståndare Leverkusen? De skulle må bra av Kovacs disciplin.

Publicerad 2017-02-11 kl 10:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå