POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Våren en enda lång arbetsintervju för Tuchel

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det har varit bråda dagar för Borussia Dortmund. Först blev klubben tilldelade en miljon svenska kronor i böter efter fansbråken som uppstod i samband med hemmamatch mot RB Leipzig. Därefter gick klubben och förlorade mot tabelljumbon SV Darmstadt 98 på bortaplan efter en oerhört svag insats av Dortmund.

2-1 förlorade Dortmund med och de redan mörkröda rubrikerna blev svarta kring klubben. Den ena tidningen efter den andra har börjat att diskutera om den klassiska spiken i kistan är på väg att hamras ned för Thomas Tuchel. Tränaren som varit så omhuldad, och fortfarande av många är, sitter inte längre lika säkert.

För det är det inget snack om i dagsläget. Tuchels aktier har försämrats avsevärt jämfört med hur de stod för ett år sedan. Då var Tuchel mannen i ropet, resultatpilen var knallgrön och pekade spikrakt uppåt och avsaknaden av Jürgen Klopp var långt ifrån så stor som många hade trott på förhand. Dortmund vann inga titlar, men stod för en imponerande säsong ändå.

I år – not so much. Årets säsong har kantats av bekymmer. Utöver interna problem med Tuchel och flera medarbetare så har avsaknaden av trion Mats Hummels, Ilkay Gündogan och Henrikh Mkhitaryan varit större än många nog hade trott. Tuchel påpekade tidigt att förlusterna skulle betyda mycket, men många inom Dortmunds organisation la dövörat till.

Visst, Dortmund kanske borde ha presterat bättre men visst är det någonstans intressant att Tuchel förutspådde en större dipp än vad resten av klubben gjorde. Tre av klubbens bästa spelare, två ledargestalter (Gündogan och Hummels) försvinner och ersättarna var inte de mest namnkunniga och erfarna. Klart att det skulle bli ett tapp jämfört förra säsongen.

Intrycket utifrån är att Hans-Joachim Watzke och Michael Zorc till viss del underskattat hur mycket spelarförsäljningarna skulle påverka de sportsliga framgångarna. Där vill jag ge Tuchels inställning mer rätt. Samtidigt har Tuchels våghalsiga rotationsspel med spelarna legat honom i fatet. Dortmund har förlorat onödigt många poäng hittills, samtidigt är de fortfarande med i racet om Champions League-platserna till kommande säsong vilket någonstans limmar med förväntningarna.

Nu ryktas det om att ett uttåg mot Benfica kan betyda slutet för Tuchels tid i Dortmund. Vid ett uttåg är han borta till sommaren rapporterar Bild, som trots sin skvallerblaska-status många gånger är rätt på’t. Uppgifterna kan mycket väl stämma, Dortmund hade nog förväntat sig åtminstone en kvartsfinal i årets Champions League. Och om inte det, en titelkamp i Bundesliga som plåster på såren. Ett uttåg innan kvartsfinal och en kamp om Champions League-platserna är inte tillräckligt i dagens Dortmund.

Jag tror inte att Tuchels öde kommer att bestämmas i matcherna mot Benfica. Visst kommer resultaten i Champions League att spela in, men faktum är att jag just nu tror att Dortmund starkt funderar på att byta ändå. Situationen framstår allt mer som ohållbar, där kommunikationen mellan Tuchel och nästan alla andra tycks ha kapsejsat helt.

Alla visste att Tuchel inte var den enklaste att ha och göra med, men så länge den sportsliga utvecklingen och resultaten gick i rätt riktning skulle klubben kunna se förbi dessa brister. Nu när det inte längre är så framstår Tuchels egenheter inte längre som “charmiga”, utan som en försvårande faktor och en del av resultatbristerna i klubben.

Och i slutändan är det naturligtvis så att Tuchel har satt sig i den här situationen på egen hand. Han har spelat ett högt spel, dribblat med resurserna och när det inte går vägen löper man alltid risken att få sona för sina misstag. Han börjar att måla in sig i ett hörn den gode Tuchel, där han framstår som envis och egen. Vilket inte är att rekommendera i tuffa situationer.

Men icke att förglömma: Dortmund har fortfarande goda chanser att nå säsongens mål. De är kvar i DFB-Pokal, en Champions League-plats ligger inom räckhåll och en kvartsfinal i turneringen likaså. Ett uttåg mot Benfica skulle vara ett hårt slag mot Tuchels framtid i klubben, men inte avgörande. Tuchel behöver dock resultat. Ett avancemang skulle betyda lite andrum.

Resten av våren kommer att vara en enda lång arbetsintervju för Tuchel, för om resultaten inte går i rätt riktning lär Dortmund och tränaren gå skilda vägar under sommaren. Känslan är just nu att de kan göra det även om resultaten går åt rätt håll. Faktiskt.

Publicerad 2017-02-14 kl 15:58

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå