Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det stora problemet var inte Ancelotti - det stora problemet är Bayerns bristfälliga självuppfattning

Följ mig på twitter: @atnilsson

När Carlo Ancelotti för snart två år sedan presenterades som den blivande tränaren för Bayern München var det med stor entusiasm. Vem bättre att ersätta Pep Guardiola, vars bygge aldrig nått hela vägen i Champions League, än italienaren vars specialitet var just att nå långt i den ädlaste av klubbturneringar?

Ancelotti, tränaren och människan som visste hur man handskades med världsstjärnor. I hans bok Quiet Leadership skrev både Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic upp den erfarne italienarens förmåga att hantera omklädningsrummet. Toni Kroos, som spelat i Bayern och haft Ancelotti i Real Madrid, såg en perfect match sin gamla klubb och tränare.

Knappt en säsong senare är tiden i den sydtyska staden över för Ancelotti. Han lyckades aldrig bygga vidare på det Guardiola skapat under sin tid i Bayern. Istället såg klubbledningen ett lag vars taktiska förfall skedde betydligt snabbare än de kunnat ana. De såg en tränare som inte alls lyckades förmedla den mänskliga faktorn till spelarna som var ett av huvudargumenten till att han togs in.

Frågan är om det var Ancelottis fel. Egentligen. För ett annat av huvudargumenten till anställningen av Ancelotti var att han kunde hantera världsstjärnor. Men var det världsstjärnor som han fick hantera?

När Pep Guardiola lämnade Bayern var det visserligen en europeisk toppklubb som han lämnade, men var det en toppklubb med världsstjärnor? Många har både under och i efterhand vittnat om Peps förmåga att lyfta det bayerska fotbollslaget. Att en märkbart stor del av framgångarna berodde på tränaren, inte nödvändigtvis spelarmaterial. Något Ancelotti blev varse om tidigt in i sin Münchenvistelse.

Vilka världsstjärnor ser vi idag i Bayerns trupp? Robert Lewandowski, Manuel Neuer möjligen. En bra dag kanske Jerome Boateng och Mats Hummels. Om man synar Bayerns trupp från topp till tå är det ytterst få av spelarna som faktiskt är ledande inom sitt gebit. Få spelare som rankas som topp 3 på sin position.

Om vi ser till spelarna som värvades in under sommaren var det inga världsstjärnor. Tolisso, Süle, Rudy, James med flera är alla kompetenta fotbollsspelare. De är däremot långt ifrån några världsstjärnor och det var just hanteringen av världsstjärnor som Ancelottis stora USP. Istället fick han rikta in sig på att försöka fostra talangfulla spelare, något säkerligen han var inställd på men inte alls i den utsträckningen.

Det stora problemet för Bayern var inte Carlo Ancelotti. Det stora problemet för Bayern är självuppfattningen, att laget inte håller den klass som klubbledningen anser att den gör. För i Uli Hoeneß och Karl-Heinz Rummenigges värld är Bayern fortfarande en topp 3-klubb i världen. Sanningen är nog snarare den att Bayern numera hör hemma någonstans mellan topp 4-10.

Nästa tränare, där det nu spekuleras om Thomas Tuchel eller Julian Nagelsmann, kommer få handskas med en lika svår uppgift som Ancelotti. De måste överprestera med ett lag som inte längre är den makt som den en gång var. Och det är från säkert att de kommer att göra det bättre, även om man vill tro det.

Däremot kommer arbetsbeskrivningen den här gången vara mer utformad mot spelarutveckling än mot hantering av världsstjärnor, det vill säga mer adekvat sett till var klubben står idag. Dock har Bayern fortfarande ett behov av att fylla på med kvalitativa namn, något som ingen tränare (förutom möjligen just Pep) på egen hand kan lösa.

I sin bok nämnde Ancelotti att det som en tränare anställs för också ofta är anledningen till varför en tränare får gå. Italienaren anställdes för att han kunde hantera världsstjärnor, ha en mänsklig touch och nå hela vägen i Champions League. Något han inte lyckades med visserligen.

Men den stora missbedömningen gjorde Bayerns klubbledning, som valde en tränare utifrån en felaktig syn på vad den faktiska uppgiften var. Något som var ett av de största missarna som Bayern gjorde på de senaste tio åren. Något som också kan komma att kosta för en bra tid framöver. En miss som också sätter ett stort frågetecken över den annars nästintill felfria ledningen. För en annan fråga som uppkommer är om Bayerns nuvarande klubbledning är lämpad för att föra klubben in i framtiden. Vilket är det största varningst

Publicerad 2017-09-29 kl 10:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons