Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Peter Stöger kommer inte ha svårt att få nytt jobb

Följ mig på twitter: @atnilsson

Efter 168 matcher var tiden som tränare för FC Köln över för österrikaren Peter Stöger. Sedan 2013 har han stått vid bänken på RheinEnergieStadion och har där upplevt uppflyttning till Bundesliga, en etablering och till slut en femteplats vilket betydde spel i Europa League.

Men där tar det alltså slut för Stöger, toppen är nådd. 14 omgångar in i årets säsong, helt utan segrar, med endast tre inspelade poäng hade klubben bestämt sig för ett skifte. 6 gjorda mål, 27 insläppta och hela nio poäng upp till kvalplatsen som just nu innehas av SC Freiburg.  Klubbledningen kunde inte längre se på utan att agera.

Det betyder inte att alla tyckte det. Tvärtom var det en stor andel av supportrarna som fortfarande hade fullt förtroende för sin tränare. Efter gårdagens poäng borta mot Schalke skanderade de till Gelsenkirchen tillresta supportrarna hans namn medan han själv hade lätt fuktade ögon.

Resultaten har absolut inte varit bra, långt därifrån. Köln står för en av de absolut sämsta säsongsinledningarna genom alla tider i Bundesliga. Samtidigt har det funnits en hel del otursmoment under säsongen som förföljt Stögers lag. Till exempel har 6 av 11 förlorade matcherna varit med uddamålet.

Dessutom har Stöger fått jobba i hård motvind sedan sommaren. När Anthony Modeste lämnade för närmare €35 miljoner fanns utrymme för att värva utan större ekonomiska hinder, men faktum är att trots det gynnsamma läget tycktes fingertoppskänslan hos Jörg Schmadtke ha försvunnit helt.

Sportchefen som fram till dess stått för den ena kloka värvningen efter den andra tycktes helt ha tappat konceptet när han inte längre behövde fynda på marknaden. €17 miljoner pungades ut på Jhon Cordoba som ännu inte gjort mål i årets Bundesliga. €7 miljoner vardera spenderades på Jannes Horn och Jorge Meré som breddade, snarare än höjde, kvaliteten på laget.

Schmadkte lämnade sitt jobb för drygt en månad sedan. Under tiden har Stöger fått klara sig utan sportchef samtidigt som tränaren uttryckte sitt missnöje mot hur klubbledningen brast i sin stöttning. Något som eskalerade efter att österrikaren hamnat i onåd med klubbens fystränare och inte känt backning från styrelsen.

Redan I fredags ska Stöger ha fått veta att hans dagar var räknade. Matchen mot Schalke var den sista och poängen som Köln fick med sig var välförtjänt. Hos spelarna hade han fortsatt förtroende, både fotbollsmässigt och som person, vilket syntes i insatsen.

När Tim Handwerker lämnade planen på Veltins-Arena gråtandes anade flera varför, något som idag alltså bekräftades när klubben officiellt gick ut med att klubbens U19-tränare Stefan Ruthenbeck skulle ta över tills vidare.

Drygt fyra år blev det i Köln. Fyra år som har varit några av de lugnaste i klubbens historia. Med Stöger vid rodret ansågs klubben vara en av de mest professionella i hela Tyskland, en förebild för andra att ta efter. Det fanns ro där, en tro och ett förtroende på vad som gjordes. Något som satte en stabil grund för en klubb som gått som en jojo mellan divisionerna.

För Köln väntar nu en oviss framtid. Varken en tränare eller sportchef är på plats. Klubbledningen åtnjuter inget större förtroende från supportrarna och dagens besked eldar på de kritiska åsikter som funnits. Mycket talar för att 2. Bundesliga väntar och att de kommande åren kan bli riktigt tuffa om inte Köln träffar flera rätta beslut i sin nyanställningar.

För Stöger väntar en kort paus innan de första anbuden trillar in – om de inte redan gjort det – för han kommer inte ha svårt att få nytt jobb. Hans anseende i Tyskland är extremt högt efter sina säsonger i Köln och den här svaga hösten kommer inte att ha ändrat på det. Tvärtom har Stöger med sin professionalism och lugn nästan gått stärkt ur situationen.

Borussia Dortmund var en av klubbarna som hade honom under sin lupp tidigare. Kan tänka mig att en klubb som Werder Bremen också kommer att höra sig för nu när han är tillgänglig. Om Stöger har lite is i magen kan än större erbjudande dyka upp. För intresset kommer garanterat att finnas där och för de allra flesta tyska klubbarna vore det en absolut vinstlott att ha honom på sin tränarbänk. En åsikt som många i Köln fortsatt delar.

Publicerad 2017-12-03 kl 14:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons