Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Empatiske Stöger rätt man för Dortmunds ändamål

Följ mig på twitter: @atnilsson

Efter förlusten mot Werder Bremen förstod alla i Borussia Dortmund att en lång natt väntade. Peter Bosz var resignerad på den efterföljande presskonferensen och var väl medveten om vad som väntade. Hans tid hade runnit ut, inte ens 200 dagar efter att han tillsatts på sin roll som huvudtränare för klubben.

Efter veckor av brist på resultat och sportslig utveckling fanns det ingen annan utväg för klubben än att göra sig av med holländaren som inlett säsongen på ett sånt vansinnigt imponerande sätt. Men fyra raka hemmamatcher utan seger, det sämsta gruppspelet ett tyskt lag någonsin genomfört i Champions League fanns där få saker som höll Bosz flytande.

Ett “emotionellt avsked” nämnde Hans-Joachim Watzke, klubbens VD, gårdagkvällens samtal med Bosz. För Watzke själv var det också en prestigeförlust. För Watzke var en av de som allra mest förordat Bosz och också varit den högst bidragande faktorn till att den sportsligt framgångsrike Thomas Tuchel fick lämna jobbet i våras.

På listan över tänkbara interimlösningar fanns två tidiga Dortmundbekanta i Bernd Storck och Sebastian Kehl. Det avgörande samtalet gick dock till Peter Stöger (ett namn som diskuterades att ersätta Tuchel i somras) som så sent som för en vecka sedan lämnade FC Köln. Österrikaren som precis kommit hem till Wien behövde inte mycket betänketid utan tackade ja på stående fot, bokade ett flyg tillbaka till Tyskland mindre än en ett dygn efter att han landat i sitt hemland.

Kontraktet som kommer sträcka sig till sommaren (“vad som sker därefter intresserar mig inte”) är ännu inte påskrivet . Detaljerna med FC Köln har redan Dortmund rett ut och Stöger kommer att inleda sitt jobb under dagen. Det var inte hans plan som han, som Stöger själv nämnde det. Efter fyra år i Köln planerade han att ta tid på sig att smälta det han varit med och ladda om inför sommaren, men möjligheten att träna Dortmund kunde han inte tacka nej till.

Svårt att förstå är det inte. För Stöger är det en win-win-situation oavsett hur man ser på det. Han har egentligen ingenting att förlora på att lotsa Dortmund igenom säsongen. Han kommer att få träna en av Tysklands största klubbar. Han får träna spelare på en riktigt hög nivå och är medveten om att han kan få till ett sportsligt lyft snabbt. Även om det inte blir större framgångar kommer hans anseende inte skadas nämnvärt.

På många sätt stämmer österrikaren in på den profil som klubben söker. En empatisk tränare som skapade sig många vänner i Köln. Flera av spelarna var tårögda när de blev varse om att Stöger skulle lämna. Österrikaren skänker sina spelare ett stort förtroende, tar de alltid i försvar utåt sett och går igenom eld för dem om det så krävs. I den situationen som just nu råder i Dortmund är det svårt att hitta en bättre kandidat för ändamålet.

Hans huvudsakliga uppgift kommer att vara att få till det mentala hos spelarna, taktiskt blir det till att sätta grunderna. Dra ner backlinjen, spela enkel men bra fotboll. För Alexander Isak behöver Stöger inte betyda en försämring av chanserna, österrikaren räds inte att ge talanger chansen vilket han visade i Köln, men till en början kommer svensken få det svårt till speltid då tränaren kommer att satsa på de mer erfarna spelarna för att få snabba resultat – vilket jag tror han kommer att lyckas med.

Flytten visar hur snabbt det vänder i fotbollsbranschen, inte bara på spelarsidan. För en vecka sedan lämnade Stöger en klubb som på många sätt påminner om Dortmund. En emotionell klubb med passionerade supportrar i en stad som i mångt och mycket lever fotboll. Efter fyra år borde Stöger ha varit tom på känslor, fysiskt och psykiskt utmattad men när än ännu större klubb hörde av sig var de förståeligt att han inte kunde tacka nej till uppgiften.

Till sommaren kan han behöva se sig om efter en ny uppgift igen. Julian Nagelsmann sägs vara Dortmunds huvudspår att ta över då. Samtidigt är det ett riskabelt spel klubben kastar sig in i. Om Stöger skulle stå för en framgångsrik vår, får en liknande relation till klubben som han fick i Köln, kommer det bli oändligt svårt för Dortmund att göra sig av med honom.

Stöger kan mycket väl bli en fullträff för klubben, ett bättre val för situationen hade jag inte kunnat hitta på den korta tiden. Och jag är inte övertygad om att Dortmund kommer hitta ett bättre till sommaren. Kanske borde han, inte Bosz,  ha tagit över i somras när klubben hade möjlighet. Återstår att se om han kan övertyga ledningen den här gången om att han rätt man för klubben, möjligheten finns där.

Publicerad 2017-12-10 kl 13:11

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons