Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
26v

Risk för att Hamburg inte kommer synas i Bundesliga på länge

Följ mig på Twitter: @atnilsson

Det räckte inte med 12 poäng på de sista 6 matcherna för att Hamburg återigen skulle överleva en direktnedflyttning och ge sig själva chansen att stanna i Bundesliga genom kval. Efter 54 år och 261 dagar var den enda överlevande klubben sedan den nationella ligans start räknade. Trots seger mot Mönchengladbach med 2-1. 

För några timmar söderut hade Wolfsburg avfärdat redan nedflyttade Köln med 4-1 i ensidig historia, som trots ett kvitteringsmål av bortalaget, aldrig blev särskilt spännande. Det var första gången på veckor som Wolfsburg visade upp den kvalitet laget besitter och det i rättan tid, annars hade de själva drabbats av en historiskt oväntad nedflyttning. 

För Hamburg har de senaste veckorna i sig varit något av en bonus. Efter Bernd Hollerbachs katastrofala veckor i klubben var det absolut ingen som trodde att Hamburg skulle ha chansen att överleva i sista omgången. Istället påbörjades arbetet med att sanera ekonomin och planera inför en 2. Bundesliga-sejour som inte ska vara i längre än en säsong. 

Med följer tränaren Christian Titz, mannen som gav klubben och dess fans ett litet hopp om att de kanske skulle undgå nedflyttning en gång till. Titz har endast tilltänkt som en kortsiktig lösning och ryktades vara intressant för Holstein Kiel, men Hamburg hann inse själva att 47-åringen är bäste kandidat att fortsätta arbetet i Hamburg. 

Det kommer att vara allt annat än en enkel uppgift för Titz. Till skillnad från Köln där nyckelspelare som Jonas Hector och Timo Horn bestämt sig för att stanna kvar i klubben, har ytterst få spelare uttryckt samma önskan i Hamburg. 10 spelare sitter på utgående kontrakt, däribland Lewis Holtby och Nicolai Müller, och det är frågan hur sugna på de är att spela i den tyska andraligan. 

Sedan dras 30-40% av på lönen (kontraktklausuler) i och med nedflyttning vilket underlättar ekonomiskt, om än att flera spelare kommer att sitta på rätt tunga löneposter för 2. Bundesliga. Inte heller ska vi glömma att Pierre-Michel Lasogga återvänder och kommer lyfta historiens högsta lön i 2. Bundesliga då just han inte har en sådan klausul i kontrakt, utan hans årslön på drygt €3,4 miljoner kommer fortfarande att gälla. 

Mycket talar för att Titz kommer att ha ett helt nytt manskap till sitt förfogande. Några unga talanger har redan signats och fler är att vänta. Men Hamburg kan omöjligt förvänta sig en omedelbar återkomst genom att endast värva in talangfulla, men oerfarna spelare. I 2. Bundesliga spelas en annan typ av fotboll, betydligt mer fysisk och mer inriktad på kamp än skönspel och då kommer erfarenhet att krävas för att ta sig upp igen. 

Lägg därtill att inget lag i 2. Bundesligas kommer att ha varit så eftertraktat att besegra som Hamburg. För många, för att inte säga alla, kommer det att vara årets match när de får Hamburg på besök eller åker till Volksparkstadion. Vilket är långt ifrån en enkel uppgift för Hamburg att hantera och återigen kommer erfarenhet att krävas för att hantera den situationen. 

Skulle Hamburg misslyckas med att ta sig tillbaka direkt väntar en tung framtid där ekonomin kommer att behöva anpassas efter medlen som kommer i 2. Bundesliga, vilka är betydligt mindre än i Bundesliga. Då löper man risken för än större ekonomiska problem (skulderna idag beräknas till €100 miljoner) vilket har åsamkat andra klassiska klubbar stor skada. Till exempel Kaiserslautern som kommande säsong spelar i 3. Liga till följd av problemen efter att ha fallit ur Bundesliga. 

Det är ett enormt vågspel som Hamburg behöver spela och minst snedsteg kan kosta år att ordna till. Att hitta rätt balans mellan sportslig satsning på återkomst och ekonomisk risk. Vilka spelare ska man satsa på? Hur mycket pengar våga man riska på dessa? Och vad sker om resultaten inte kommer direkt under hösten? Risken är övervägande för att ytterligare en lavinartad kris kan komma och att Hamburg inte kommer synas till i Bundesliga på länge. 

Vilket så klart skulle svida mest för ligan. För Hamburg är en klubb som behövs i Bundesliga. Man ska egentligen inte värdera klubbar mot varandra men Hamburg är ett fotbollsfäste som behövs för den nationella fotbollen. Ekonomiskt stark fäste med stor turism som drar in pengar både till klubb och stad. Det kommer att svida på flera håll om Hamburg inte lyckas komma tillbaka till Bundesliga inom en snar framtid. 

En spännande, oviss framtid går klubben till möttes och många är extremt viktiga beslut kommer att tas under kommande veckorna. Återstår att se om Hamburg kommer kunna hantera situationen på framgångsrikt sätt eller om de förvärrar situationen. Vågskålen just nu väger lika tungt på båda håll. Framtiden kommer utvisa om Bundesligafotboll kommer att spelas på Volksparkstadion snart igen eller om det kommer krävas en ny klocka för att ta tid på hur länge de varit borta. Risken är att vinsten igår var den sista Bundesligasegern på ett bra tag för dinosaurien.

Publicerad 2018-05-13 kl 15:48

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons