FEM SPANINGAR: "Det blir inte lättare i nästa omgång för MFF"

Champions League-kval

Malmö FF spelade 3-3 borta mot Vikingur Reykjavik och är vidare i Champions League-kvalet efter 6-5 sammanlagt.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Vikingur skakade Malmö igen
Efter den sena 3-2-reduceringen på Eleda Stadion fortsatte Vikingur att ta andan ur MFF. De var bäst under matchinledningen, med ett frejdigt anfallsspel som omkullkastade många stereotyper om isländska lag. I den 15:e minuten tog de också ledningen, när den el salvadoriske Islandsvagabonden Pablo Punyed dansade fram bollen till Karl Gunnarsson, som placerade in 1-0. I det läget var Malmö i rejäl gungning.

Birmancevic har hittat målformen
Velkjo Birmancevic spelade bredvid Isaac Kiese Thelin längst fram och hade fem bra målchanser i första halvlek. Lyckligtvis för Malmö satte han en av dem i mål, när Kiese Thelin läckert frispelade serben i den 34:e minuten. Birmancevic ser ut att ha fått tillbaka självförtroendet efter en ojämn vårsäsong. Med sitt fina rörelsemönster hittade han den fria ytan bakom Vikingurs backlinje flera gånger och har nu gjort mål i tre raka matcher.

Sergio Peña hade lekstuga ett tag
Ledningsmålet från Felix Beijmo precis innan pausvilan föregicks av en briljant genomskärare från Sergio Peña. Två minuter in i andra halvlek var Beijmo framme igen och spelade fram till Anders Christiansen som satte 3-1-målet från nära håll. Även den gången hittade Peña fram till Beijmo med en öppnande passning, och under matchens mittskede hade mittfältaren lekstuga.

Beklämmande dåligt försvarsspel från MFF
Knappt tio minuter senare reducerade Nikolaj Hansen efter ett dåligt försvars- och målvaktsspel hos gästerna. Sedan nickade Gunnarsson in sitt andra mål och gav Vikingur chansen att jaga ett segermål som skulle ge förlängning. Hemmalaget skrämde Malmö några gånger under slutskedet, men den stora favoriten gick vidare med ett nödrop. Vikingur var inte så dåligt som man kunde tro på förhand. Men att släppa in fem mål i ett dubbelmöte mot en europeisk minior är beklämmande dåligt av Malmö FF.

Det blir inte enklare i nästa omgång
I den andra kvalrundan ställs MFF mot Zalgiris Vilnius, som behövde förlängning för att slå Kosovo-mästaren Ballkani. Litauerna stötte på skånskt motstånd även i Champions League-kvalet 2015. Dubbelmötet är känt i himmelsblå kretsar som matchen i Vilnius där MFF tvingades kasta in en 16-årig Marko Johansson i målet. De gick vidare med uddamålet den gången, precis som MFF ofta gör under de första Champions League-kvalomgångarna. Ett jämnt dubbelmöte mot Vikingur ger Zagiris hopp om en skräll, men det är inte i den här fasen av kvalet som Malmö ska vara som bäst. Det kommer dock inte bli enklare mot Zalgiris, med tanke på de senaste årens jämna matcher mellan MFF och baltiska lag.

Publicerad 2022-07-12 kl 23:49