FEM SPANINGAR: "Ett stort steg bakåt för MFF"

Champions League-kval

Malmö FF förlorade den första matchen i Champions League-kvalets andra omgång borta mot Zalgiris Vilnius med 0-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen

Malmö föll mot Zalgiris

Zalgiris bjöd på en osannolik miss
Veljko Birmancevic fick Malmös första målchans i den sjunde minuten men skickade bollen i riktning mot Ryssland snarare än på målburen. Den avslutet var inget mot det som s skedde ett par minuter senare. Först räddade Johan Dahlin skottet från Mathias Oyewusi. På den efterföljande hörnan var målvakten bortspelad när Oyewusi mötte ett inlägg framför mållinjen. Men på något mirakulöst sätt räddades Malmö FF av att bollen tog på Zalgirisanfallarens axel och rullade parallellt med mållinjen. Årets miss, om det inte vore för ett kanadensiskt klipp som blivit viralt i sommar sedan en spelare missat öppet mål från ungefär två centimeter.

Zalgiris en nivå upp från Vikingur
Situationen ovan visade en otrolig röra i MFF-försvaret, som räddades av Dahlins parader. Det säger mycket om MFF:s insats i kväll att målvakten var lagets bästa spelare. De mötte en bra motståndare också, som är en nivå uppåt på skicklighetsskalan jämfört med det första kvalhindret Vikingur. Den litauiska mästaren visade framförallt ett bra försvarsspel och vassa omställningar, och deras mål kom efter en fin individuell prestation. I den 49:e minuten lurade Fabien Ourega bort Sergio Peña i straffområdet och skickade en projektil som inte ens Dahlin i målet kunde hantera.

Ingen övertygelse i MFF:s offensiv
Malmö inledde en kvitteringsjakt, utan någon övertygelse i anfallsspelet. Peñas avslut över ribban från cirka 20 meter var det närmaste de kom ett mål. Då återstod en halvtimme av matchen. Ola Toivonens inhopp med 20 minuter kvar av matchen såg ut att få lite fart på spelet, men även han försvann ur matchbilden. Spelare som Birmancevic (utbytt i halvtid), Anders Christiansen och Isaac Kiese Thelin var några av besvikelserna offensivt hos de himmelsblå ikväll.

Ett stort steg bakåt
Okej, 0-1 är inget uselt resultat med tanke på att fler baklängesmål kunde ramlat in. Prestationen är dock ett stort steg bakåt sett till den senaste tidens MFF-matcher. Det förhållandevis stabila försvarsspelet som gav dubbla nollor mot Varberg och Norrköping var som bortblåst i kväll. Inför matchen hade MFF gjort elva mål på de fyra senaste matcherna, men offensivt saknades kvaliteten som ett Europavant lag som MFF borde vara kapabelt att visa vid det här laget. Ett Birmancevicmål i inledningen och laget hade kunnat skaffa sig helt annat utgångsläge inför returen.

Blandad komplott från Siby
Mahamé Siby fick en ny startchans och spelade 90 minuter trots hans korta försäsong. Intrycken av nyförvärvet efter två matcher är blandade. Mittfältaren hade svårare i duellspelet mot Zalgiris kontra Norrköping men såg också säkrare ut i passningsspelet, utan att vara någon som bryter mönster. När Siby hittar matchtempot ska han bara bli bättre, för just nu finns ingen wow-faktor över hans spel.

Publicerad 2022-07-19 kl 20:22