FEM SPANINGAR: "Juve tillräckligt bra - här höll inte MFF CL-klass"

MALMÖ. Malmö FF förlorade Champions League-premiären mot Juventus med 0-3 på hemmaplan, efter en mardrömsminut innan pausvilan.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

3:40
Höjdpunkter: Juventus var starkast och vann mot Malmö
2:32
Alvaro Morata efter Malmö-mötet: "De är fantastiska"
2:37
Ahmedhodzic efter Juventus: "Starkt av oss att komma ut i andra och kryssa"
1:42
Tomasson: "Vi ska njuta av att spela mot de bästa lagen i världen"
3:08
Mellberg sågar MFF: ”Väldigt svag försvarsinsats”
3:04
Rieks efter Juventus: "Vi ska lära oss av våra misstag"
1:23
MFF hamnar i underläge - Sandro ger Juventus ledningen
1:54
Christiansen efter Juventus: "Vi försökte bjuda upp dem på dans"
2:54
Mäktiga publikscenerna under MFF-hymnen
2:59
Rosenberg: "De här matcherna är något speciellt"

Strålande MFF-inledning
Under den första hälften av den inledande halvleken visade Malmö FF på sitt eget bestämda sätt varför de tagit sig till Champions Leagues huvudturnering. I Juventus-lägret talade man – precis som hos MFF:s tidigare kvalmotståndare – på förhand om “fysiska Malmö”. Just i den aspekten visade MFF initialt att de kunde mäta sig med Juve, med ett aggressivt spel som inte lät bortalaget anfalla i fred. MFF slarvade vid fasta situationer på Juves planhalva, men anföll hyfsat fyndigt – och i den 17:e minuten fick Søren Rieks ett okej volleyläge i mitten av straffområdet som han sköt en bit över. Juventus hade inledningsvis svårt att hålla koll på den fräcke Veljko Birmancevic och hans attacker mot försvaret. Men MFF:s största offensiva problem var att de inte involverade “Birmas” anfallskompis Antonio Colak, som slet ont mot Leo Bonucci och det fysiska fenomenet Matthijs de Ligt. Allt såg så bra ut, förutom att MFF släppte till ett tidigt Paulo Dybala-friläge, innan början på raset inleddes i den 23:e minuten.

Men Juve hittade de himmelsblås brister
Genom en ganska enkel upprullning kunde Alex Sandro nicka in ledningsmålet efter Rodrigo Bentancurs nickskarv på Juan Cuadrados högerinlägg. Fem minuter senare löpte sig vänsterbacken till ett nytt fritt läge och avslutade just utanför Ismael Diawaras stolpe. MFF var bäst när de fick slå den raka, långa bollen, men med samma metod lyckades Juventus såra hemmalaget – vars backlinje inte hängde med i anfallarnas Álvaro Moratas och Paulo Dybalas smarta löpningar. Juve skapade ett nytt friäge genom Morata, innan de drog ner MFF:s rullgardin runt den 45:e minuten. Lasse Nielsen ryckte ner Morata i straffområdet, och Dybala placerade in straffen och visade upp sin maskmålgest framför Norra. En minut senare var ställningen 0-3 sedan Morata kyligt chippat över en framrusande Diawara.

MFF-backlinjen och Innocent höll inte CL-klass
Trots att Malmö FF har sex stycken spelare på skadelistan lyckades de ställa upp med en hyfsat ordinarie startelva, undantaget målvakten Johan Dahlin som återfanns på bänken. Spelarna hittade energin igen efter pausvilan och spelade upp sig, men det räckte inte för att störa Juventus i andra halvlek. I kväll kom inte trebackslinjen med Nielsen, Franz Brorsson och Anel Ahmedhodzic upp i nivå, där den senare kommer undan med minst dåligt omdöme. Matchbilden passade innermittfältaren Bonke Innocent så länge nigerianen kunde utnyttja sin styrka i tacklingsspelet. Men med bollen vid fötterna visade Innocent ingen Champions League-nivå alls. MFF lyckades dock stoppa blödningen i andra halvlek och upprättade någon sorts heder i och med 0-3-resultatet.

Enigmat Lasse Nielsen
Den 33-årige mittbacken blir ofta oförtjänt utskälld av himmelsblå supportar. Misstagsbenägen, absolut, men samtidigt var hans ledaregenskaper och styrka i duellspelet en stor anledning till att Malmö FF lyckades hålla fortet både mot Rangers och Ludogorets. I kväll var dansken främst skyldig till det första baklängesmålet under den mardrömslika minuten innan pausvilan, då Nielsen kunde inte hålla händerna borta från Morata och orsakade en onödig straff. Malmö FF förlängde med spelaren över 2023 inför säsongen, och får räkna med ett högklassigt försvarsspel många gånger – och misstag som dyker upp då och då från enigmat som heter Lasse Nielsen.

Ett tillräckligt bra Juventus räckte
I andra halvlek slog bortalaget av på takten och möjligen hade Juventusspelarna kanske redan börjat tänka på helgens ödesmättade rivalmöte med Milan. Det enda som imponerade hos Turinlaget var effektiviteten framför mål – annars presterade de bara tillräckligt bra för att avfärda Malmö FF på ett komfortabelt sätt. För Juve var det viktigaste att komma tillbaka till segerspåret efter den horribla Serie A-inledningen där de bara skramlat ihop en poäng på tre matcher. Både Morata och Dybala fick göra mål i kväll, Alex Sandro rev sår i MFF-laget med sina löpningar och var bäst i första halvlek, och Moise Kean stod för ett piggt inhopp där han borde ha nätat en gång åtminstone. Juve är tillbaka på vinnarspåret men behöver rycka upp sig ordentligt om de ska vara med i titelstriden i Serie A.

Publicerad 2021-09-14 kl 23:10