Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Malmös jackpott - klart för CL och får minst 131 miljoner

Allsvenskan

Malmö FF är klart för gruppspel i Champions League – igen. Nu kan klubben glädja sig åt intäkter på minst 131 miljoner kronor.

De svenskarna mästarna klarade pressen. Över två kvalmatcher mot Celtic var Malmö FF det bättre laget och lyckades ta sig vidare från kvalet och hela vägen in i Champions Leagues gruppspel. Något som lär få de ekonomiansvariga att jubla ordentligt.

För tack vare avancemanget kammar MFF nämligen hem ett mångmiljonbelopp som till och med får prispengarna från fjolårets deltagande i turneringen att blekna. Det handlar om garanterade intäkter på dels 18 miljoner kronor för själva kvalvinsten mot Celtic, plus ytterligare 113 miljoner kronor för platsen i gruppspelet. Sammanlagt 131 miljoner kronor in i klubbkassan. Det utgör en väsentlig ökning jämfört med 2014, då Uefa betalade ut 18 plus 81 miljoner kronor till som garantibelopp åt alla som kvalificerade sig till den nivån.

ANNONS

Men intäkterna kan bli avsevärt högre än så. Vid sidan av ovan nämnda grundplåt tillkommer även den så kallade "marknadspotten" där de 32 CL-lagen får dela på hisnande 4,5 miljarder kronor som Uefa betalar ut.

De pengarna fördelas dock inte jämbördigt, utan värdet på den inhemska TV-marknaden styr. En klubb från någon av de större fotbollsligorna, som Premier League eller La Liga, kammar hem betydligt mer än ett allsvenskt lag. Om en engelsk klubb skulle vinna årets Champions League kan den räkna hem ungefär 470 miljoner kronor, enligt Uefas fördelningssystem. Det kan jämföras med de 55 miljoner kronor MFF, enligt sin vd Niclas Carlnén, räknade med att få ut från marknadspotten för sina framträdanden förra säsongen. De exakta siffrorna för marknadspotten 2014 offentliggörs dock inte förrän 1 september i år av Uefa.

ANNONS

Men det stannar inte där. Utöver den fasta ersättningen och marknadsintäkterna finns också bonusar baserade på sportsliga resultat att jaga. I den förra upplagan av Champions League berättigade varje vinst i gruppspelet en nätt utbetalning på 10 miljoner kronor och ett kryss inbringade 5 miljoner kronor. Nu har Uefa höjt insatserna så att tre poäng ger drygt 14 miljoner kronor, medan man fortfarande får fem miljoner för ett kryss.

Som grädde på moset kan MFF även av allt att döma glädja sig åt tre utsålda hemmamatcher i ett CL-gruppspel, vilket förstås inte heller ska underskattas i ekonomiska termer.

 


 

Så mycket är deltagandet i Champions League värt:
Seger i kvalet mot Celtic: 18 miljoner kronor.

Deltagande i gruppspelet: 103 miljoner kronor (81 miljoner under 2014).

Prestationsbonus i gruppspelet: 14 miljoner kronor för varje vinst, fem miljoner kronor per kryss.

ANNONS

Fast ersättning för att nå åttondelsfinal: 52 miljoner kronor.
Fast ersättning för att nå kvartsfinal: 57 miljoner kronor.
Fast ersättning för att nå semifinal: 66 miljoner kronor.
Fast ersättning för att nå finalen: 100 miljoner kronor.
Fast ersättning för att vinna finalen: 140 miljoner kronor.
Andel av marknadspotten: 32 klubbar delar på 4,5 miljarder kronor, där klubbar från större ligor får den stora merparten.

Publicerad 2015-08-25 kl 22:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto