Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

CHAMPIONS LEAGUE

MFF neråt på rankingen - ser ut att bli oseedat i CL:s tredje runda

Foto: SCANPIX

Malmö FF halker neråt på Uefas ranking, och chansen att bli seedat i den tredje kvalrundan är nu väldigt liten.
- Nu skulle jag nog säga tio procents chans, säger rankingexperten Lennart Hedstigen till Fotbollskanalen.

Helgens europeiska ligamatcher påverkade Malmö FF negativt på Uefas ranking för den tredje kvalrundan i nästa års Champions League. De svenska mästarna tappade två placeringar på rankingen, från nionde till sjunde plats, under helgen. MFF går in i den andra kvalrundan. I den tredje kvalrundan, samt i playoff, gäller den så kalllade Champions Route. Där mästare från lägre rankade nationer gör upp. Efter helgens europeiska ligamatcher är chanserna mycket små att Malmö FF ska vara seedat i den tredje kvalrundan.

- Nu skulle jag nog säga tio procents chans, säger Lennart Hedstigen, som driver bloggen Uefaranken, till Fotbollskanalen.

- Dels är det att topplagen i ligorna, de som brukar vinna, de har en tendens att gå bättre på våren. Många av dem har Europa-spel och ligan nu. Och de flesta åker om inte redan i gruppspelet så första omgången i slutspelet. Så jag skulle säga att på våren kommer flera av dem gå bättre. Så det talar ju lite emot Malmö.

För att MFF ska behålla sin plats som seedade krävs att de inte släpper mer än ett, max två, lag förbi sig. Att det ska gå håller Lennart Hedstigen som osannolikt.

- Det är liksom lite för många hot, säger han.

Vad innebär det då att vara seedat jämfört med att vara oseedat i den tredje kvalrundan?

- Det är rätt stor skillnad. Det är ju BATE Borisov, Olympiakos, Steaua Bukarest (som är seedade). Det är såna lag som brukar spela gruppspel som man får om man inte är seedade i tredje omgången, säger Hedstigen.

För Malmö FF:s del ska det dock tilläggas att laget inte var seedat varken 2014 eller 2015 när MFF tog sig till Champions League-gruppspel.

IFK Norrköping och AIK går in i den första rundan i Europa League-kvalet. Där ser det ganska positivt ut för Gnaget gällande seedningen.

- Norrköping kommer bara att vara seedat i första omgången. Förhoppningsvis kan de samla på sig lite poäng så att de nästa gång de är med kan vara seedat även i andra. AIK har ju större chans att vara seedat i tredje omgången. Jag skulle säga att det ligger på 50 procent. Och då har de stora chanser att nå playoff, säger Lennart Hedstigen till Fotbollskanalen.

Läs mer om de svenska lagens ranking i bloggen Uefaranken här.

Publicerad 2016-11-23 kl 13:14

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER