Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Sundhage efter uttåget: "Jag skulle gjort om samma sak igen"

Sverige (dam)

DOETINCHEM. Sverige är ute ur EM.
Men Pia Sundhage ångrar inte att hon vilade spelare mot Italien.
- Jag hade gjort om samma sak igen om jag fått chansen, säger avgående förbundskaptenen.

3:13
Nästa

Avbryt
Försök igen

Det var en väldigt nedstämd och ledsen Pia Sundhage som mötte media efter 2-0-förlusten mot Nederländerna och uttåget ur EM-kvartsfinalen.

- Vi visste att det skulle sluta någon gång och i dag tog det slut. Jag är väldigt ledsen. Jag är ledsen för min ledarstab, alla ledare som har lagt ner så mycket jobb under flera år och nu slutar det så här. Jag är ledsen. Jag är ledsen för spelarna. Men de kan fortsätta spela med en ny förbundskapten och jag tror verkligen att den här erfarenheten kommer göra dem till bättre spelare. Jag är stolt över att vi har gjort bra saker under fem år. Det har gått upp och ner. Det är livet. Men jag är väldigt ledsen för spelarna och ledarna nu, sa Sundhage om att hennes tid som förbundskapten är över.

ANNONS

Om Sverige hade vunnit mot Italien i den sista gruppspelsmatchen, som slutade med en 3-2-förlust, hade man vunnit gruppen och därmed fått möta Danmark i kvartsfinalen istället.

Borde ni gått hårdare för gruppsegern mot Italien och inte vilat spelare, Pia?

- Vi försökte mot Italien, tro inget annat. Vi respekterar alltid motståndet och matchen. Tittar jag tillbaka på det så skulle jag gjort samma sak igen. Det var bra att vi vilade Nilla Fischer och Jessica Samuelsson, för de hade det svårt i dag, de fick springa mycket. Lieke Martens gjorde det tufft för Jessica och om Jessica inte hade haft fräscha ben i dag så hade det blivit ännu tuffare. Vi försökte vinna mot Italien, men man har en motståndare också. Vi spelade inte bra nog.

Efter slutsignalen samlade Sundhage sina spelare och ledarkollegor i en ring på innerplan.

ANNONS

- Först och främst är det svårt att säga något smart och klokt i ett sådant läge. Jag var väldigt känslosam. Jag tackade dem. Jag sa att jag var ledsen över hur det slutade och att jag är väldigt tacksam för de fem åren vi haft. Jag tackade spelarna för allt de gjort för Sverige och laget.

Den avgående förbundskaptenen pekade på presskonferensen ut några saker som fällde avgörandet i EM-kvartsfinalen.

- Vi tappade boll på mitten och slog långa bollar upp. Vi tryckte inte upp laget tillräckligt snabbt. (Lisa) Dahlkvist, (Caroline) Seger och våra yttrar kom för långt ifrån situationerna där framme, så varje andraboll fick Nederländerna vinna för enkelt. Men de skapade ju inte så mycket på oss. Vi försökte ändra saker och ting i andra halvlek, då försökte vi trycka på, använda kanterna snabbare och inte bara slå långa bollar från mittbackarna. För det är ett förutsägbart sätt att spela. Vårt lag stretchades ut, och det är inte en fördel för oss mot Nederländerna.

ANNONS

På frågan om hon känner att hon kunde gjort något annorlunda under EM svarar Sundhage:

- Det är svårt att säga nu, jag är så känslosam. Om jag får en eller två dagar så... Men då spelar det ändå ingen roll för då är jag slut.

Om sin framtid kunde Sundhage, som väntat, inte ge något besked.

- Jag har ingen aning om vad som händer i min framtid. Men förhoppningsvis kommer jag stå på fotbollsplanen igen 2018, någonstans i världen.

När Pia Sundhage tog över det svenska landslaget aviserade hon att hon ville spela en offensiv och fartfylld fotboll. I hemma-EM blev det semifinal och därmed ett lyckat mästerskap, men i VM 2015 föll Sverige redan i åttondelsfinalen. Till OS 2016 satsade Sverige på en mer defensiv spelstil. Om resan Sverige gjort spelmässigt under Sundhages ledning säger den avgående förbundskaptenen följande:

ANNONS

- Det är orättvist att analysera det nu. Jag är stolt att vi försökte hitta ett sätt att vinna inför OS, men i dag lyckades vi inte. Alla spelare har stöttat oss ledare i det här, de har varit väldigt lojala och velat göra det vi velat. Jag är väldigt tacksam för att spelarna har varit så lojala, som Lotta (Schelin), (Elin) Rubensson och (Nilla) Fischer. Svensk damfotboll behöver få fram fler spelare som Caroline Seger, i mitten av planen. Det är en kvalitet. Den andra kvaliteten vi behöver få fram är den gör att man slår sin motståndare i en mot en-lägen. Kan vi hitta det så... För vi har organisationen och den mentala styrkan, och vi är bra i luften. Så jag vill se de två kvaliteterna i framtiden.

Se en tv-intervju med Pia Sundhage efter EM-uttåget i spelaren ovan.

ANNONS
Publicerad 2017-07-29 kl 22:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto