TV: Sverige utslaget ur EM efter blek insats - Sundhages sista match som förbundskapten

Sverige (dam)

Sverige är utslaget ur EM.
Nederländerna var det klart bättre laget och vann rättvist med 2-0.
- Det känns skit, tråkigt som fan. Vi är besvikna, säger Lotta Schelin till SVT efter uttåget.

Nederländerna – med en vilt hejande hemmapublik i ryggen - inledde piggt och starkt och Sverige tvingades ägna stora delar av inledningen åt försvarsspel.

Efter en kvart fick Sverige dock ett fint läge. Caroline Seger hittade Stina Blackstenius i djupled. Blackstenius avslut blockades av en nederländsk försvarare, men tog därefter på handen. Sverige skrek på straff, men domaren valde att fria.

Nederländerna var den första halvlekens klart bästa lag. Laget skulle också ta ledningen. Efter dryga halvtimmen klev Lieke Martens - till vardags i allsvenskan och Rosengård - fram och smällde in 1-0 på frispark. Ett mål som Hedvig Lindahl möjligen stod felplacerad på.

Den andra halvleken var bara dryga minuten gammal när Fridolina Rolfö frispelades av Kosovare Asllani. Rolfö ryckte sig ifrån sin försvarare, men avslutet som var stenhårt smet precis utanför stolpen.

Sverige tryckte upp laget mer och mer i den andra halvleken. Det utnyttjade också Nederländerna. Efter 64 minuter hittade 1-0 skytten Lieke Martens fram till Shanice van de Sanden som kom fri. Hon spelade bollen kyligt i sidled till Vivianne Miedema som rullade in 2-0.

Sverige försökte med förändringar och skapade en del ströchanser.

Bland annat fick Sverige och Lotta Schelin ett mål bortdömt för offside med tio minuter kvar att spela. Ett mål där och avslutningen hade blivit otroligt spännande.

Ineffektiviteten var påtaglig i Sverige och det syntes flera gånger om när det fanns möjligheter att få till en reducering i slutskedet.

I stället kunde Nederländerna hålla undan och sett till hela matchen var Sverige aldrig riktigt nära att vinna.

Förlusten innebär att matchen blev Pia Sundhages sista efter fem år som förbundskapten.

Se höjdpunkter i spelaren ovan.

Nederländerna: Van Veenendaal – van Lunteren, Dekker, van der Gragt, van ES – Groenen, van de Donk, Spitse – van de Sanden, Miedema, Martens

Sverige: Lindahl - Samuelsson, Sembrant, Fischer, Andersson - Schelin, Dahlkvist, Seger, Asllani - Blackstenius, Rolfö