Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Förskottspengar från Uefa för kvalet - allsvenska klubbar kan räkna med tillskott

Allsvenskan

EM för herrar har flyttats.
Redan nu får därför klubbarna pengar för att ha släppt spelare till kvalspelet.
Totalsumman i potten? Över 700 miljoner svenska kronor.

Foto: Bildbyrån.

I samband med varje EM-slutspel delar Uefa ut pengar till de klubbar som släppt spelare till landslagen, dels till kvalspelet och dels till själva slutspelet. Vad gäller pengarna för kvalspelet skulle de ett normalt år delats ut efter att play off-spelet avslutats, vilket det inte gjort i år. 

Med tanke på coronaviruset är 2020 som bekant inget normalt år, och Uefa har nu meddelat att dess exekutivkommitté kommit fram till att dela ut pengar för kvalspelet redan nu. 
 
För hela mästerskapet handlar det om en summa på 200 miljoner euro (över två miljarder kronor) som ska delas ut. 70 av dessa härrör till kvalspelet - och av de 70 kommer 67,7 (cirka 740 miljoner kronor) att hamna på klubbarns konto redan nu. 
Annons
 
De 39 klubbar vars länder redan är klara med sitt kvalspel, exempelvis Sverige, är med och delar på 50 miljoner euro. De 16 som ska spela play off delar på 17,7 miljoner euro (därtill ska ytterligare 2,7 miljoner euro delas ut efter att play off-spelet avslutats)
 
”De här pengarna kommer att ett stort antal klubbar över hela Europa dra nytta av och det ger nödvändigt andrum i ett kritiskt skede”, skriver Uefa.
 
Enligt Uefa handlar det om 676 klubbar som delar på kakan och beloppen som kommer betalas ut varierar mellan 3 200 euro och 630 000 euro (mellan cirka 35 000 och 6,9 miljoner kronor).
 
Vid det senaste EM-slutspelet, det i Frankrike 2016, låg ersättningen i kvalspelet på mellan 3500 och 4300 euro per spelare och match (olika beroende om lagen spelade 10 eller 12 matcher i kvalet). Hur stor summan är den här gången är inte kommunicerat, men den totala potten är nu alltså på 200 miljoner euro och för fyra år sedan var samma summa 150 miljoner euro.
Annons
 
Bland svenska klubbar som kan räkna med ett tillskott på banken återfinns till exempel krisande Helsingborgs IF, där Andreas Granqvist spelar. Även AIK i form av Sebastian Larssons, Tarik Elyounoussis och Kolbeinn Sigthorssons medverkan kan räkna med pengar in på kontot. Dessutom kan nämnas att namn som Arnor Traustason i Malmö FF spelat för Island och att Hammarbys Muamer Tankovic men även Djurgårdens Marcus Danielson spelat i kvalet för Sverige.
Det handlar om spelare som togs ut till den slutgiltiga 23-mannatruppen till matchen i fråga, som räknas in.

- Det här blir en väldigt nödvändig injektion till klubbarnas finanser och är ett resultat av ECA:s samarbete med Uefa gällande att skydda klubbarna i dessa tider då deras hela existens hotas, säger Andrea Agnelli, president i European Club Association, som representerar Europas klubblag, i ett uttalande.
Annons
Publicerad 2020-04-23 kl 16:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto