TV: Finland föll mot Ryssland i rivalmötet

EM 2021 (herr)

Finland föll mot Ryssland i rivalmötet.
En dyrköpt seger där Mario Fernandes fördes till sjukhus efter ett olyckligt fall.
- Hoppas bara att det där inte är allvarligt, säger kommentatorn Åker Unger i C Mores sändning.

Se höjdpunkterna från Rysslands seger i spelaren ovan.

Finland med hälsning till Christian Eriksen

Finland tog en historisk seger (1-0) i EM-premiären mot Danmark i lördags när landet spelade sin första stora mästerskapsmatch någonsin. Ryssland föll med 0-3 mot Belgien i sin premiär.

På onsdagen ställdes Finland mot Ryssland i ett historiskt laddat rivalmöte i St. Petersburg, där finländarna skulle säkra avancemang till åttondelsfinal vid seger.

När startelvorna kom stod det klart att Djurgården-mittfältaren Rasmus Schüller och Häcken-försvararen Joona Toivio fanns med i Finlands elva. Ryssland bytte målvakt från Anton Sjunin till Matvej Safonov.

Finland såg ut att få en drömstart på matchen. Redan i den tredje minuten kontrade Finland, och Joel Pohjanpalo nickade in bollen i mål och vild glädje utbröt. Men efter kontakt med Var-rummet vinkade domaren av Pohjanpalo för offside.

I den 25:e minuten tvingades den ryske ytterbacken Mario Fernandes utgå efter en otäck landning. Fernandes föll illa i en nickduell och landade på ryggen. Han vred sig i smärtor och blev utburen på bår. Kort därefter bekräftade det ryska fotbollsförbundet att Fernandes förts till sjukhus med skada i övre ryggraden.

- Det ser ut som en whiplashskada. Det ser eländigt ut. Hoppas bara att det där inte är allvarligt, säger kommentatorn Åker Unger i C Mores sändning.

På stopptid i den första halvleken kom ledningsmålet. Men det var Ryssland som gjorde det. Efter ett fint väggspel kom Aleksej Mirantjuk i ett bra läge och placerade vackert in ledningsmålet i det bortre krysset. Ställningen var också 1-0 i paus.

Andra halvlek fortsatte i ett rasande tempo med chanser åt båda håll. Finlands anfallsstjärna Teemu Pukki hade ett gyllene läge att kvittera, men bollen styrdes över målet. Finland pressade på för en kvittering men hade svårt att skapa heta chanser. Bäst kvitteringsmöjlighet hade Paulus Arajuuri men hans nick gick över.

Atalanta-spelaren Mirantjuks mål blev matchens enda och Ryssland tog en livsviktig seger. Efter förlusten mot Belgien i den första omgången står nu Ryssland på tre poäng. Finland står på lika många poäng efter att ha slagit Danmark med 1-0 i EM-premiären. I morgon spelar Danmark mot Belgien i en grupp som nu är vidöppen.

- Visst, det var en besvikelse. En svår förlust. Vi hade våra chanser och var nära, men det var offside. Nu får vi börja om på noll och se fram emot Belgien-matchen, sa Joel Pohjanpalo som fick sitt nickmål bortdömt för offside.

Rysslands matchhjälte var desto nöjdare efter matchen.

- Just nu var segern det viktigaste. Det gjorde vi och nu är det bara fortsätta. Om vi missade chanser? Så är fotbollen. Det viktiga är att vi skapar chanser, sa Mirantjuck efter matchen.

Finland: Hradecky - Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala, Lod, Schüller, Kamara, Uronen - Pukki, Pohjanpalo.

Ryssland: Safonov - Barinov, DzjikiaDivejev - Fernandes, Zobnin, Ozdojev, Kuziajev - Mirantjuk, Golovin - Dziuba.