Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenska Potter-jublet: "Vansinnigt" - "Inspirerar"

Premier League

Graham Potter och hans "ÖFK-stab" tar över Chelsea.
Då jublar svenska fotbollsprofiler.
- Jag är positivt överraskad över att det går att göra den resan, säger Henrik Rydström till Fotbollskanalen.
- Det här kommer inte inträffa många gånger, kommenterar Hasse Backe.

1:44
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/Telia/C More.

Se Dinamo Zagrebs mål som kostade Thomas Tuchel-jobbet i spelaren ovan.

På bara några år tog en okänd engelsman och hans stab Östersunds FK från division 2 till spel i allsvenskan, svenska cupen-titeln (2017) och Europa Leagues sextondelsfinal (2018). Nu, fyra och ett halvt år efter ÖFK:s seger borta mot Arsenal (sammanlagd förlust), ska samma personer leda en av världens största klubbar; Chelsea. 

Under torsdagen presenterades Graham Potter av London-jätten. Med sig till Premier League-klubben tar han svenske assistenten Björn Hamberg och den skotska duon Billy Reid och Kyle Macaulay. De har följt med Potter på hela resan från Östersund till Stamford Bridge, vilken gått via Swansea och Brighton. Om de inte var inspirationskällor för andra tränare och klubbledare i Sverige innan så lär de definitivt vara det nu. 

Annons

TV4-experten Hasse Backe, som själv varit verksam som tränare i en klubb som Manchester City, ser på Potters nya steg som något stort för svensk fotboll.

- Det här är vansinnigt roligt. Den resan… det är väldigt få förunnat. Att som "skandinavisk" tränare få vara verksam i Premier League hör inte till vanligheterna och just det här kommer inte inträffa många gånger, säger Backe.

- Det är jättestort. England är ju en nation lever som lever för fotboll dygnet runt, det andas fotboll där dygnet runt. Så bara upplevelsen av att komma till en av de absolut största klubbarna… det är trots allt lite annorlunda jämfört med Brighton. 

Han exemplifierar:

- Mediatrycket blir helt annorlunda, supportertrycket blir helt annorlunda. Och det jag märkte under min karriär är att det är en stor grej att man helt plötsligt ska hantera en budget som man inte är van vid. Det blir en mycket större budget. Det är nästan den största skillnaden. 

Annons

- Och när du tar steget från Brighton till Chelsea, då blir det större stjärnor och större egon att hantera. Där har Potter visat en väldig styrka i sitt ledarskap, i alla fall sett utifrån. Man ska identifiera väldigt snabbt vilka två-tre spelare som styr truppen och man måste lära känna de spelarna snabbt. Man måste få med de spelarna på sin linje, att de tror på den. Det kan låta som lite detaljer men det är jäkligt viktigt. 

Är du på något sätt förvånad över resan som den här staben har gjort från Östersund?
- Det är svårt att säga. Både ja och nej. Men jo, på sätt och vis är jag förvånad över att de lyckats ta det steget. Samtidigt: går jag tillbaka till när jag såg första ÖFK-matchen i allsvenskan mot Hammarby (2016) så minns jag ju att jag tänkte: "Vad är det här för något?". Jag var halvt chockskadad. 

Annons

- Därefter hade jag förmånen att följa Östersunds väg i Europa tätt, när jag jobbade för en annan kanal (nuvarande Discovery+). Men jag är överraskad på ett positivt sätt - och det här är alldeles fantastiskt.  

Blir det här en inspiration för tränare från Sverige och i allsvenskan?
- Ja, för man ser ju att resan är möjlig. Bara att man kan se det bör ge motivation och inspiration. Nu ser man att chansen alltid finns där.

Och ja, en av tränarna som är på frammarsch inom svensk fotboll, Henrik Rydström, bekräftar bilden som Backe ger. Kalmar FF-coachen har länge försökt blicka mot Potters team. Han har gått en tränarkurs ihop med Björn Hamberg och på så vis fått god insyn.

- När jag fick upp ögonen för Potter så var det när Östersunds hade gått upp i allsvenskan och spelade sin premiär mot Hammarby. Man själv hade famlat ganska mycket utifrån vilken fotboll man ville stå för och hur man ville bedriva det. Jag var så präglad av det som hade varit här. "Man kan inte ha bollen". Så kom Östersund och kunde ha det, säger Rydström. 

Annons

- Sedan fick man känna på Östersund när jag blev assisterande hos oss. Då kände man: "Fan, det finns alternativ överallt". De var flexibla… det var som en uppenbarelse att det faktiskt går att göra det här med spelare som inte är världsspelare. Sedan hade jag turen att få gå Pro-utbildningen med bland andra Björn. Det var 2018-2019. Det blev naturligt att man frågade och försökte ta reda på så mycket som möjligt om hur de jobbade. Då förstod jag att: "Fan, det här är bra". Det rimmade mycket med hur jag ville göra… 

Rydström är inte förvånad över ledarstabens osannolika väg till Chelsea, men säger samtidigt:

- Det är en så sjuk bransch. Thomas Tuchel vinner Champions League och är hur bra som helst. Sedan bara: "Nej, det här är inte rätt". Man vet aldrig. När de (Potter och Hamberg) gick till Swansea så var det samtidigt som Björn gick utbildningen. Utbildningen blev lite som terapistunder. Alla hade sina problem och man blev varse om att de också hade samma problem i Championship - även om det är mycket pengar och hög nivå - som i division 1 eller allsvenskan. 

Annons

- Det fanns lite problem. Det var en trupp de hade ärvt… På ett sätt är jag inte förvånad. Men samtidigt är jag positivt överraskad över att det går att göra den resan. De står för saker som kanske inte alltid uppmärksammas. Det handlar om sättet man spelar på, hur man är som tränare i sitt ledarskap och hur man ser till en hel grupp och inte bara resultat.

Potter är inte skandinavisk, men har ändå verkat här länge. Kan det vara en inspiration för dig att ta sig från allsvenskan till toppen av Europa?
- Grahams stora fördel är att kommunikationen aldrig blir ett problem för honom. Såhär: svenska tränare har haft lite tuffare att lyckas utomlands, med några undantag, och jag tror att det är för att vi inte har varit tillräckligt taktiskt flexibla och inte heller utbildats tillräckligt bra. Det har mer varit organisation och 4-4-2. Det räcker inte riktigt när du kommer utomlands. 

Annons

- Det handlar om kommunikation. Du tappar någon dimension om du har "Åsa-Nisse-engelska". Det måste vara lite bättre än så. Sedan har "Svennis" verkligen haft en fantastisk karriär med "Åsa-Nisse-engelska". Det är väl undantaget som bekräftar regeln. Jag tror att det är en inspiration för många av oss tränare. Kanske framför allt för att det visar att det går att ta en annan ingångsvinkel i tränaryrket än det man själv har växt upp med som spelare. Det tycker jag att Graham och hans team är ett typexempel på, och att det dessutom går att göra i en annan miljö än den svenska. Sedan vet vi alla vilken skicklighet han och hans team har… vi andra kämpar. De är i topp.

Det låter i alla fall som du tagit mycket inspiration från Potters idéer.
- Ja. Först iakttog jag det från utsidan, sedan blev man motståndare. När man går sista steget i tränarutbildningen blir det terapi, men man delar också mycket erfarenhet med varandra. Björn är väldigt prestigelös och har noll ego. Han har delat med sig av mycket om hur de arbetar. Framför allt har jag frågat mycket om vilken inlärningsmiljö de har haft, hur de har lärt ut, hur de har fått spelarna att göra det ena eller det andra. Då har jag blivit inspirerad.

Annons

- Sedan har man haft lite idéer och tänker: "Fan, om de kan göra det, och de kan göra det i Swansea, så kan jag nog kunna göra det här". Det är inspiration. Men man måste alltid göra det till sitt eget. Man får något att förhålla sig till. Om man ska göra någonting som ingen annan har gjort där man själv är så finns det en viss osäkerhet. Då har jag kunnat få stöd där, svarar Rydström. 

Har du någon kontakt med Björn i dag?
- Jag tror att man håller ihop i alla Pro-utbildningar. Vi har en sms-grupp som vi skriver i. Vissa har man mer kontakt med än andra. Senast vi snackade var om någon spelare som vi skulle låna av dem, men sedan blev det inte någonting av det.

- Det blir sporadiskt. Alla har fullt upp med sitt. I alla grupper finns det personer där man känner: "Den personen kan jag snacka fotbollen med, där kan jag få råd". Björn är en av dem som är längst fram när det kommer till fotbollskunskap. Och sedan är han en bra person. Framför allt det.

Annons

Ni ville alltså låna från Brighton?
- (skratt) Man måste utnyttja alla kontakter man har. När jag var i Sirius skulle vi låna in en målvakt. Då fick jag ett sms från vår scout Adrian (von Heijne): "De har en spanjor, han är tredjemålvakt. Honom kanske vi kan låna". Jag drog ett sms till Björn: "Spanjoren som ni har, är han möjlig för oss att låna?".

- Björn svarade: "Du kan kolla i kväll på Viaplay, för han står mot Tottenham". Det är deras målvakt (Robert Sanchez) nu. Vi var rätt på att det var en bra målvakt, men det var inte så aktuellt för Sirius. Sedan har det funnits andra spelare som vi har tittat lite på. 

Du får hem och snickra på "Åsa-Nisse-engelskan" så får du ta över City när Pep ska lämna.
- (skratt) Man får ta något steg under först. Jag skulle tro det, säger Rydström.

Målvakten Aly Keita hade Potter i ÖFK, där keepern fortsatt spelar kvar, och är en annan av de som jublar över övergången till Chelsea.

Annons

- Jag är väldigt glad för hans skull. Han är värd det. I flera år har han visat att han är en topptränare. Jag är väldigt glad för hans skull. Jag tror att han kommer att lyckas väldigt bra där, säger Keita. 

Varför kommer han lyckas?
- För att han är den personen han är, en bra människa och en extremt bra tränare. Men framför allt för hur han är som människa. Det spelar ingen roll vilken klubb han går till, jag tror alltid att han kommer att lyckas. 

- Jag hörde något om att det kan vara annorlunda med storstjärnor. Absolut, så kan det vara, men i slutändan är vi alla människor och han är väldigt bra på att hantera människor. Han själv är också en extremt bra människa.

Är det tränarbiten eller det rent ledarskapsmässiga som gör honom så bra? 
- Han är den bästa tränaren jag någonsin haft. Det är båda delarna som är extremt bra. Annars skulle han inte vara där han är i dag. Han är komplett. 

Annons

Vad ger det här för betyg på hans arbete i Östersund? Hur ser du på att han tagit de stegen han gjort och i slutändan landat jobbet i Chelsea?
- De visar hur bra han gjorde det här. Han blev också "Årets tränare" här. Jag tror många såg upp till honom. Om man ser till Kalmar och Rydström så verkar de ha tagit efter mycket av Graham. Jag tror han var viktig för svensk fotboll. Han har visat att han håller en hög nivå i Premier League. Vi kommer se honom vinna många titlar och göra det väldigt bra.

Är du på något sätt förvånad att Graham och staben med Hamberg har gjort den här resan?
- Absolut inte. Det är inte bara Graham. Hela staben är fantastisk. Jag satt och väntade på att en storklubb skulle ta dem, även om Brighton är en Premier League-klubb. De var menade för större saker. Det är kul att det händer nu.

Annons

- De kommer vinna många titlar och göra det väldigt bra.

Har du någon kontakt med honom i dag?
- Vi skriver med varandra ibland, men det är inte jätteofta. Nu får man skicka ett sms och önska lycka till, säger Keita.

Svenske Björn Hamberg satsade tidigt på en tränarkarriär och hamnade i ÖFK via den lokala klubben Frösö IF. Där sammanfördes han med Potter och det blev starten på ett framgångsrikt samarbete.

- (Vår relation) är och har alltid varit väldigt fokuserad på fotboll, berättade Hamberg för Fotbollskanalen i slutet av 2019. 

En väldigt professionell relation.
- Verkligen. Det speglar nog oss båda som personer.

Publicerad 2022-09-08 kl 17:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto