Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Österlens tränare totalsågar Adu: "Hans fotboll är futsal - presterade på division 5-nivå"

ettan

Freddy Adu kommer inte spela i Österlen FF kommande säsong.
Han håller helt enkelt får dålig kvalitet, berättar lagets tränare Agim Sopi för Fotbollskanalen.
- Vi gav honom en halvlek senast i en träningsmatch och det han presterade är på division 5-nivå, säger han.

Foto: Bildbyrån

Det var i mitten av oktober det slog ner som en bomb. Den forne supertalangen Freddy Adu hade skrivit på för svenska Österlen FF, som spelar i ettan.

I mitten av januari anlände Adu till Sverige och gjorde också sin första träning med Österlen. Då jublade klubbens vice ordförande Filip Lidgren.

- Jag har pratat med flera av spelarna och alla är jättenöjda och glada. Det var en fantastisk träning för honom. Han är jätteglad själv över att vara här och visa kvalitéer, det gjorde han tveklöst. Han har en fantastisk spelförståelse och kom jättebra in i gruppen. Agim (Sopi, tränare) var nöjd med träningen, sa han då till Fotbollskanalen.

Annons

Men under tisdagen kom beskedet att det inte blir något mer spel i Österlen för Adu.

- Vi tog beslutet i lördags. Vi hade en överenskommelse med honom att han skulle få chansen att visa upp sig. Men på det vi har sett så har vi svårt att se att han ska kunna konkurrera. Han har jättemycket boll i sig, men det fysiska och det mentala saknas. Vi var faktiskt lite förvånade över hur oförberedd han var när han kom hit, sa Filip Lidgren till Ystads Allehanda.

Adu själv uttalade sig om det hela till Aftonbladet och menade att en förklaring till att han inte längre var önskvärd i Österlen var att klubbens tränare, Agim Sopi, aldrig velat ha honom i laget.

"Tränaren (Agim Sopi) menar att jag sajnades utan hans godkännande, vilket han inte gillar. Jag har tidigare varit med om en liknande situation, och det slutar aldrig lyckligt. Det är bättre att ta itu med det direkt", skrev Adu i ett sms.

Annons

När Fotbollskanalen når Sopi ger han sin syn på varför Adu inte längre är en del av Österlens planer kommande säsong.

- Han fick chansen, en möjlighet att visa upp sig. Han har varit tydlig med att han vill återuppta sin karriär efter en lång tids frånvaro. Vi tog kontakt med honom två månader innan nyår och han har haft väldigt lång tid på sig att förbereda sig och komma i någorlunda skick. Han har ju sagt att han vill återuppta sin karriär och då tänker jag att man vill visa sig från sin bästa sida, men han var totalt otränad när han kom hit. Han fysiska status var noll, säger Sopi och fortsätter:

- Vi gav honom en chans en månad eller så för att se vad han höll för kvalitet. Men när man är borta så pass länge… Han har knappt tränat med oss. Han har haft skavanker hela tiden och jag ser inte att han har den mentala styrkan som krävs för att ta sig tillbaka.

Annons

Sopi betonar att han försökt ge Adu chansen, men att den 31-årige amerikanen inte visat upp någon vidare kvalitet.

- Jag måste se till det professionellt. Jag måste vara ärlig mot honom, mot mig själv och berätta för honom hur det ligger till. Den var inte bra. Vi gav honom en halvlek senast i en träningsmatch och det han presterade är på division 5-nivå. Jag kan inte ha spelare som är i en 24-mannatrupp och som ger allt och sedan ha en spelare som bara är här för sitt namn. Jag har varit ärlig mot honom vad jag tycker och vad jag har sett. Han kommer inte ingå i min trupp detta år. Division ett är inte en enkel serie. Det är en tuff serie och du måste ha mental styrka för att klara av det. Jag ser inte att han har den mentala styrkan för att komma tillbaka helt enkelt eller som kan hjälpa klubben eller laget, säger Sopi.

Annons

I vilket skick kom han till Österlen?
- Han var överviktig. Inte överdrivet överviktig, men han var överviktig. Första träningarna var han helt slutkörd. Jag blev väldigt förvånad att han var så otränad som han var. Har du fått en chans att komma till ett lag där du vill ta chansen, då går man ut och springer och visar sina positiva sidor. Fotboll finns i honom, i teknik och intelligens, det märker man. Men jag bedömer att hans fotboll är futsal. Elvamannafotboll är en helt annan grej.

Han säger att du inte ville ha honom när han värvades, hur ser du på det?
- Jag vill inte kommentera det där. Jag har inte varit negativ till att han ska komma hit. Jag har hela tiden hoppats att han skulle förbereda sig och vill han ta sig tillbaka kommer vi försöka hjälpa honom. Och han kom hit och var totalt otränad. Jag ser inte den riktiga glöden. Jag ser inte att han verkligen vill ta chansen och att han har den mentala styrkan. Vi har kollat på hans statistik innan han kom hit och var han har spelat. Det är inte helt positivt. Men jag ville inte döma ut honom innan han kom hit, utan alla spelare förtjänar en chans. Nu har han tränat i fyra veckor och knappt gjort en hel träning. Bara en gång har han gjort en hel träning och då gick han och haltade. Det är svåra beslut att ta men man måste vara ärlig mot klubben och mot de andra spelarna. Jag har tagit det beslutet och förklarat för alla.

Annons

Om Adu nu kommer att lämna Österlen eller om han fortfarande står under kontrakt är oklart och ingenting som Sopi vill gå in på.

- Den biten tar klubben hand om. Jag har bara gjort mitt jobb och förklarat mina synpunkter kring hur det sportsliga ser ut. Den andra biten får styrelsen hantera, säger han.

Kunde du haft mer tålamod och gett Adu mer tid?
- Jag har pratat med honom och försökt, men som jag sa. Jag ser inte att han har den mentala styrkan. Hur länge ska vi vänta? Någonstans finns det en gräns där man har 24 spelare och man måste ta hand om alla spelare och inte bara en. Han hade ont här, ont där. Allt detta kommer till på grund av att han inte förberett sig ordentligt. I fyra veckor har han bara kört en hel träning.

Har du förklarat för honom vad du tycker och tänker kring hans fysiska status?

Annons
- Jag har varit väldigt ärlig med hur jag tycker och tänker. Redan första dagen gjorde jag klart för honom hur vi ska gå tillväga och hur vi ska försöka få honom i bra form. Jag har verkligen försökt. Men jag sa att jag ville träffa honom själv och då förklarade jag de här sakerna och vad jag ser kring hans fysiska status. Jag sa att jag inte tror att den mentala styrkan finns. Det är därför jag tagit det här beslutet. Rätt eller fel får tiden utvisa. Jag har sett de här veckorna och kan inte ha en spelare som inte gör rätt för sig och som hela tiden är skadad och har skavanker. Det går inte.

Freddy Adu tog fotbollsvärlden med storm när han som 14-åring debuterade i MLS. Amerikanen skrev ytterligare historia när han blott 16 år gammal landslagsdebuterade. Året efter värvades han till portugisiska storklubben Benfica. Men det riktiga stora internationella genombrottet uteblev. Nu är anfallaren 31 år, och har under de senaste säsongerna flyttat runt mellan mindre klubbar.

Annons
Publicerad 2021-02-17 kl 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto