Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Grzelak pekar ut Ishak som Lechs stora stjärna: "Har en jäkligt stor roll"

Europa Conference League

Jesper Karlström är den Lech Poznan-svensk som fått mest rampljus inför ECL-mötet med Djurgården.
Men det är inte lagets stora stjärna.
Det är lagkaptenen Mikael Ishak.
- Här är han jättestor, säger Polenkännaren Bartosz Grzelak.

4:24
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Djurgårdens senaste match i spelaren ovan.

Av förklarliga skäl är det Jesper Karlström som hamnat i centrum inför första mötet mellan Djurgården och Lech Poznan Europa Conference League-åttondelsfinalen. Den svenske mittfältaren i den polska klubben har ett förflutet i blåränderna och bar dessutom bindeln under sin tid i Stockholmsklubben.

I Lech Poznan är det dock en annan svensk som är kapten och lagets stora stjärna. Det handlar om forwarden Mikael Ishak, 29, som svarat för 19 mål och 7 assist på 35 tävlingsmatcher den här säsongen.

- Här i ligan är han jättestor. Han blev framröstad till årets utländska spelare förra kalenderåret. De polska journalisterna ställer samma fråga fast tvärtom: "Hur stor är han i Sverige?" De har nog en uppfattning om att han borde vara ännu större. Men tittar man på deras matcher märker man tydligt att det är han som leder Lech. Det är han som driver laget. Jag tror att han har en jäkligt stor roll i det här laget, säger Polenkännaren och förre AIK-tränaren Bartosz Grzelak, som nyligen blivit expertkommentator på Discovery+.

ANNONS

Kan du förstå de polska journalisternas reaktion, varför han inte är större i Sverige?
- Jag tror inte polska ligan är en liga som man följer i Sverige på det sättet och därför är det svårt för oss hemma i Sverige att värdera hans framfart härnere. Däremot så tror jag att om Lech går vidare - om det lyckas slå ut Djurgården - och tar sig till en kvartsfinal och svarar för ytterligare någon skräll samtidigt som han blir uttagen till landskamperna i mars… då borde nog vi också visa lite större respekt för vad han gör.

Den förre AIK-tränaren menar att Djurgården kommer att möta ett lag som kan anpassa sig efter sin motståndare. Det visade laget i sextondelsfinalen mot Bodø/Glimt (1-0 sammanlagt).

- De är rätt pragmatiska i sitt sätt att ta sig an matcher. För det såg man inte minst mot Bodø/Glimt här. De åkte dit och anpassade sig väldigt mycket utifrån Bodø/Glimts styrkor. Karlström spelade ju markeringsspel på deras speluppläggare och de låg väldigt kompakt, säger Grzelak och fortsätter:

ANNONS

- Om man går på lite klassiskt spår här så är det en högre växel och mer framåt i hemmamatcherna. Det är den typen av lag som har haft lite blandade resultat i ligan, men tittar man på gruppspelet så slog de Villarreal.  Och sett till vilken typ av spelare de har… Karlström och Dagerstål var liksom i framkant i allsvenskan. Dessutom har de råd att behålla Ishak trots tuff konkurrens med andra klubbar. Så det är klart att de har resurser att vara ett lag för den här nivån.

Vad tror du Djurgårdens nycklar blir?
-
Man säger det alltid i sådana här matcher, men det är synnerligen viktigt att få med sig ett bra resultat i och med att man har hemmafördel i den andra matchen. På Tele2 är det konstgräs, kanske stängt tak, och det är saker som inte är Lech kanske inte är vana vid. Man vet ju inte riktigt vilket ben man ska stå på här:  Är det en fördel för Lech att de är mitt i seriespel eller är det en fördel för Djurgården att de inte är utslitna genom seriespel?  Om man ser till Djurgårdens matcher inför det här så har de inte mött någon motståndare som är på Lechs nivå i år. Det får man se hur Djurgården hanterar.

ANNONS

Grzelak fortsätter:

- Spelmässigt så tror jag att det som Djurgården generellt sett gör - med mycket spelvändningar och fyller på med ytterbackar - det kan ju passa rätt bra mot Lech. Jag upplever i matcherna mot Bodø/Glimt att Lech har lite problem att hantera när man dubblar mot dem på kanterna.  Det är Djurgårdens paradgren med Rasmus Wikheim, Elias Andersson och på andra sidan med Piotr Johansson och vem det nu är som spelar framför honom, kanske Joel Asoro. Där tror jag verkligen de har möjligheter att störa dem med sitt spelsätt.

44-åringen, som ska jobba i polsk tv under dubbelmötet, spår även att det finns en sak till som talar för Djurgården.

- Till det här bortamötet så tycker jag att Djurgården är jäkligt bra i sitt kontingspel. Och det är klart om Lech trycker gasen i botten här och vill få med sig ett bra resultat till Stockholm så kommer det ju öppnas ytor för Asoro, Edvardsen, Wikheim och alla de spelarna. Det ska bli jäkligt spännande att se vem som vinner den balansen mellan att utnyttja matchens dignitet.

ANNONS

Lech Poznan-tränaren John van den Brom spår att det är 50-50 i hur mötet kan sluta. Det är en uppfattning som Grzelak delar.

Men Fotbollskanalen vill ha svar.

Om jag tvingar dig, vilka håller du som favorit?
-
Det är så nära 50-50 det kan bli. Men ska det vara 50,5 mot 49,5 så är det till Lechs fördel. Jag tror att det väger över för dem hur de kommer in till den här matchen med seriespel, hade bra träningsmatcher i vintras. De svenska lagen har ju ofta en fördel på somrarna när vi spelar kval. Men om man kommer in hit i den här fasen så är det klart att de här lagen som redan är här i säsong har en fördel. Så jag håller nog en halv procent på Lech som favorit. 

Publicerad 2023-03-09 kl 14:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto