FEM SPANINGAR: "Blytungt MFF stormar mot Champions League"

Champions League-kval

MALMÖ. Malmö FF vann den första matchen i Champions Leagues playoff-runda med 2-0 mot Ludogorets.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

4:55
Höjdpunkter: Malmö knep 2-0-seger mot Ludogorets
3:42
Dahl Tomasson efter Ludogorets: "Vi spelade nästan den perfekta matchen"
2:42
Lewicki efter Ludogorets: "Vi hittade ett sätt som fungerade idag"
2:07
Christiansen efter Ludogorets: "Vi hade kunnat göra tre och fyra noll också"
1:57
Jo Inge Berget efter 2-0 mot Ludogorets: "Vi är halvvägs"

Hemmalaget klart bättre från start
Under en försiktig matchinledning från båda lagen var det Malmö FF som inledde bäst. Anders Christansen prickade stolpens insida efter en kvart, och i anfallet efteråt valde en friställd Sören Rieks av någon oklar anledning att försöka spela fram Antonio Colak istället för att gå på eget avslut. Målet kom istället i den 26:e minuten, när en hörnvariant hittade Veljko Birmancevic utanför straffområdesgränsen – som placerade in ett skott med högerfoten intill stolpen. Hemmalaget kunde gjort ännu fler mål under första halvlek, och Johan Dahlin stod sysslolös under stora delar av den. Målvakten var dock alert när Ludogorets till slut fick loss ett avslut på mål genom Bernard Tekpetey, och räddade på ett starkt sätt bollen till en hörna. Malmö FF såg inte särskilt bra ut med bollen inledningsvis, men blev säkrare i bollinnehavet ju längre halvleken led. De hotade med raka passningar genom Ludogorets såväl som bollar bakom en ganska virrig backlinje.

MFF-försvaret stod emot trots ny skada
Men i den 33:e minuten tvingades succéförvärvet – han kan redan benämnas som det – Niklas Moisander utgå med en känning. Då hade MFF redan Anel Ahmedhodzic avstängd i denna match tillsammans med mittfältaren Bonke Innocent. Franz Brorsson var dock tillbaka efter en veckas frånvaro, och högerbacken Eric Larsson fick ta plats bredvid honom och Lasse Nielsen till höger i trebackslinjen. Från MFF-håll påtalas det ofta att det inte spelar någon roll och de tvingas eller behöver skifta i laget – de ska inte påverka prestationerna. Mycket riktigt fortsatte de med samma disciplinerade försvarsspel efter pausen, och efter timme kom 2-0-målet när Jon Inge Berget var snabbast framme på en målvaktsretur.

MFF stormar mot Champions League
MFF hade ytterligare något läge att få till ett riktigt drömresultat inför returen i Bulgarien. Det viktigaste var dock att inte släppa till något bakåt, vilket hemmalaget klarade med bravur under den sista halvtimmen. De fick 2-0-segern som de förtjänade redan mot Rangers i den senaste kvalmatchen på hemmaplan – detta efter 17-4 i avslut och 6-3 i skott på mål mot Ludogorets. MFF är blytungt att möta, effektivt i offensiven, och spelar med en fart i spelet som få motståndare på denna nivå kan stå emot. De gör det ikväll utan nämnda Ahmedhodzic och Innocent, och skadade Sergio Pena, Ola Toivonen och Jonas Knudsen. Dessutom är nyförvärvet Martin Olsson inte spelfärdig fören till gruppspelet. MFF:s bredd imponerar inte bara i en allsvensk kontext.

Rakip levererade i ett svårt läge
En skada under våren hackade upp Erdal Rakips säsong, och Innocent tryckte sig före i kön på Malmö FF:s mittfält. 25-åringen har sedan dess varit i och ut från startelvan, men i kväll var Rakip den givna ersättaren till Innocent och lyckades leverera i säsongens hittills viktigaste match. MFF-produkten såg inte helt säker ut i passningsspelet till en början, men kom liksom hela laget ganska snabbt in i matchen. Rakip skördade främst framgångar i presspelet med sin aggressivitet, innan han byttes ut i den 81:a minuten. Rakip är en av få som är kvar sedan det senaste Champions League-deltagandet 2015, och mycket talar för att han kan få uppleva ett gruppspel igen.

Ludogorets imponerade inte alls
Den bulgariska mästaren är inte den mest organiserade. Fyrbackslinjen fick inget grepp om den rörlige Colak och MFF kunde ta sig runt även på kanterna. Framåt litade Ludogorets mycket på den individuella skickligheten hos yttrarna Cauly och Tekpetey, och högerbacken Jordan Ikokos framfusighet. Men bollskickligheten till trots satt inte Ludogorets ihop som lag. Osäkerheten från backlinjen spred sig vidare, och i uppspelsfasen slarvade laget flera gånger. Ludogorets kan blixtra till i returen – den spetsen finns nog att hämta i laget – och de får den avstängda stjärnan Kiril Despodov tillbaka. De kommer också behöva gå framåt från start nästa tisdag och därmed riskera att blotta den skakiga defensiven, vilket kommer kräva mer än en normalprestation mot MFF för att vända underläget.

Kommande säsong streamas alla matcher från Uefa Champions League på Telia och C More.

Dessutom går att streama Malmö FF:s sista kvalmatch mot Ludogorets.

Publicerad 2021-08-18 kl 23:24