Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSKANALEN

Everton vinner Liverpool-derbyt

Everton kommer stärkta av segern mot Birmingham medan Liverpool omges av organisatoriskt kaos och sportslig kris. Hemmaoodset synas på Goodison Park.

Det är inte så ofta som Slaget om Liverpool innebär en kamp kring nedflyttningstrecket men så är fallet när Everton och Liverpool drabbar samman på Goodison Park idag. Båda lagen står på blygsamma sex poäng efter sju omgångar, vilket är ungefär hälften så många, max, som de hade räknat med på förhand. 

Att kalla matchen för ödesderby är att ta i med tanke på säsongens tidiga skede, men det råder ingen tvekan om att det är ett extra laddat möte på grund av lagens svaga spel under hösten. En seger över rivalen kan bli vändpunkten och ett avstamp mot tabellens övre halva, medan en förlust ytterligare kan skapa en negativ atmosfär som försvårar den klättring vi trots allt förutsätter att båda dessa lag kommer att företa sig framöver.

Frågan är bara hur lång tid det tar. När det gäller Liverpool så är tid en bristvara just nu, i alla fall om man heter Roy Hodgson. Smekmånaden är över för den före detta MFF-tränaren och nu gäller det att få skutan på rätt köl igen. Varken det faktum att nyckelspelare som Torres, Kuyt, Konchesky och Aurelio är ur spel eller den aktuella turbulensen kring försäljningen av klubben, är saker som underlättar för Roy i hans arbete med att få fart på Liverpool.

Everton har i alla visat tecken på bättring. 2–0-segern borta mot hemmastarka Birmingham innan landslagsuppehållet, var lika viktig och välkommen som den var rättvis. The Toffees var det klart bättre laget och gjorde en riktigt stark insats. Spelet har sett bra ut även innan matchen på St Andrews men har inte utmynnat i särskilt många poäng. Med Birmingham-triumfen i ryggen kanske även flytet infinner sig för David Moyes mannar.

Vad som kanske ytterligare talar för Everton i den här matchen är att Liverpool har flera spelare som var med och spelade EM-kval i veckan och som känner dubbel frustration – dels över situationen i klubblaget, dels över att landslaget inte lyckades få hål på Montenegro i tisdags. Och när till och med Liverpool-legenden Alan Hansen, numera fotbollsexpert hos BBC, tippar att Everton vinner – ja, då är det nog läge att rygga blåtröjorna i derbyt.

Everton har väntat fyra år på en ligaseger mot Liverpool och nu tror vi att väntan kan vara över. Även utan Saha, Pienaar, Jagielka och Anichebe känns Everton starkare för dagen och med stöd av hemmapubliken blir det en knapp vinst på Goodison Park.

Ettan spelas som Draw-no-bet (pengarna tillbaka vid oavgjort) till 1.70 hos Nordicbet.

Publicerad 2010-10-17 kl 10:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons