Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SISTA CHANSEN - köp Olof Lundhs "Templet i öknen" till specialpris

Fotbollskanalen

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh har nyligen släppt sin nya bok Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport och nu kan Fotbollskanalens läsare köpa ett exemplar av boken till specialpris.

Efter Allsvenskan enligt Lundh, Landslaget enligt Lundh, Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll och Sporten och livet enligt Lundh har nu alltså nya boken Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport släppts.

Det är en berättelse om makt, mutor och diktatorer som använder världens största idrott för att tvätta sin image ren. Det är en berättelse om sport och politik och varför alla dyrkar fotbollen.
- Det var en ögonöppnare för mig att skriva boken och plötsligt se ett mönster kring hur Qatar inte bara bärgade VM utan tagit sig in i hela fotbollsvärlden med sina obegränsade rikedomar. Och de är inte ensamma, under de senaste 20 åren har det varit ryssar, kineser, saudier och emiratier som utnyttjat idrottens lyskraft för att antingen tvätta regimernas skitiga baksidor eller bygga nationell stolthet. Det sorgliga är att idrotten låtit sig utnyttjas i utbyte mot pengar och att vi i medierna har varit naiva och för passiva precis som sponsorer och åskådare, säger Olof Lundh.

ANNONS

Det är ett land helt utan fotbollstradition, som fått resten av världen att spela VM mitt i vintern. Det är Qatar, värdland för fotbolls-VM 2022. Hur hamnade vi här?

- Det är en bok jag inte kunnat skriva utan att ha jobbat som sportjournalist i över 25 år och fått erfarenheterna av både matcher och kongresser. Mitt arbete har inte bara tagit mig till Qatar många gånger utan till Moskva, Madrid, Barcelona, Paris, London och Manchester. Jag tar med mig läsarna till de här miljöerna för att visa hur maktspelet går till, hur migrantarbetarnas känner eller hur det kokar på Santiago Bernabeus läktare efter att Real Madrid i våras slog ut Paris SG och fick PSG-basen Nasser Al-Khelaïfi att jaga efter domaren, säger Olof Lundh och fortsätter:

- Som journalist är det vanliga uppdraget att förenkla komplicerade skeenden till en artikel eller ett inslag, men en bok ger möjligheten att komplicera och fördjupa. Det är inga lätta frågor när inte bara politik och fotboll sitter samman utan även flyter ihop med handel och föreställningen om moral.

ANNONS

KÖP BOKEN TIL SPECIALPRIS HÄR

Publicerad 2022-10-31 kl 09:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto