Spela Oulu med plusmål

Fotbollskanalen

Nästjumbon Oulu har tagit fyra av sex poäng hemma mot finska ligans två bästa lag den här säsongen. Chansen att laget klarar minst kryss mot MyPa ikväll borde vara stor.

Nykomlingen AC Oulu har haft en tung säsong hittills men kan nu vara på gång. Efter sex raka förluster spelade Oulu nämligen oavgjort mot tabellettan HJK i förra omgången. Den poängen kan vara gnistan som tänder laget i jakten på nytt kontrakt i synnerhet då den bärgades efter en riktigt fin insats av laget från Uleåborg.

Oulu kunde faktiskt ha norpat alla tre poängen även om tabellettan från huvudstaden stundtals pressade starkt efter sitt kvitteringsmål i den 72 minuten. Det viktigaste var i alla fall att ”ACO” bröt den mörka förlustsviten. Poängbehovet är förstås fortfarande stort och kvällens match mot MyPa är oerhört viktig för fortsättningen.

Vid seger är laget bara tre poäng efter just MyPa, förlust och gapet är plötsligt nio poäng. Vi tror dock inte att Oulu förlorar den här matchen, dels för att laget har ett starkt stöd på hemmaplan och uppträdde klart förbättrat mot HJK, dels för att motståndarna MyPa kommer från en omtumlande vecka där laget mycket snöpligt åkte ur kvalet till Europa League.

MyPa förlorade hemmamötet med rumänska Timisoara med 1–2 men tog sedan ledningen med hela 3–0 i returen på bortaplan. Finnarna totalkollapsade dock i den andra halvleken då Timisoara gjorde tre raka mål, det sista i slutminuten! Seger med 3–2 hade tagit MyPa vidare på fler bortamål, nu blir det istället till att ladda om och fokusera på att klara kontraktet hemma i Finland.

Kanske är MyPa fortfarande mentalt nedgånget efter den grymma förlusten i Europa League. I så fall blir det tufft att vinna i Uleåborg där hemmalaget tidigare under säsongen besegrat ligatvåan Honka med 2–0, krossat tabellfyran Tampere med 3–0 och alltså tagit poäng mot serieledarna HJK Helsingfors.

Oulu släpper in många mål i slutet av matcherna då man är sårbara. Eftersom MyPa är ett lag som brukar vara på hugget just i matchernas slutskede gäller det för hemmalaget att hålla koncentrationen uppe i 90 minuter. Klarar Oulu detta samtidigt som man håller koll på MyPa:s vassa duo Ricketts (två mål i returen mot Timisoara) och Votinov ska segerchansen vara god, särskilt om det egna, amerikansk-zambesiska anfallsparet, Yobe och Jonke har vaknat på rätt sida.
.
Oulus tränare Juha Malinen, som för övrigt tränade MyPa mellan 1998 och 2003, är en skicklig taktiker med stor rutin. Vi tror att han lotsar Oulu kvar i högsta ligan och varför inte börja med en seger ikväll?

Bästa spelvärdet anser vi finns i bet-at-homes 1.50 på Oulu med plusmål (hcp 1–0).

Publicerad 2010-08-12 kl 14:00