Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Spelskolan del 1: Grunderna – Oddsvärdering – Tips & länkar

Fotbollskanalen

Information, intuition och is i magen. Där har du tre viktiga egenskaper en spelare bör ha för att nå framgång.

I den första delen av min spelskola tänkte jag gå igenom grunderna; hur du gör för att hitta vinnare, hur man granskar form och statistik, värderar odds och vilka kunskapskällor som står till förfogande för dig som seriös spelare.

1. Kunskapsinsamling

Försummar du den här biten kan du lika gärna spela på lotto eller andra tubaserade spel. Kunskap är a och o, även i spelbranschen. Med Internets framväxt har informationskällorna blivit både fler och mer tillgängliga och det finns en uppsjö riktigt bra sajter där du kan hitta senaste nytt om lagen.

Viktiga faktorer att ha i beaktning är till exempel vilka skador och avstängningar som dessa är drabbade av, lagens form, statistik över inbördes möten och om lagen värvat/sålt några spelare den senaste tiden. Motivationen är en annan faktor som kan vara avgörande främst i möten mellan jämna lag.

ANNONS

Här är några bra sajter jag själv använder mig av och som jag rekommenderar starkt:

GOAL.com

Oerhört nyttig sajt med fylliga förhandsartiklar och previews till matcherna i de största ligorna samt till de europeiska cuperna.

Teamtalk

Lysande och mycket frekvent uppdaterad nyhetssajt med de senaste artiklarna om lagen i det engelska ligasystemet.

Bettingadvice

Utmärkt forum där spelare från hela världen postar inlägg om aktuella matcher. Här kan du ofta hitta information på ett tidigt stadium som kan vara bra i matcher där ett tidigt spel kan vara fördelaktigt vid misstanke om sjunkande odds.

Statistik

Scrolla längst ner på fotbollskanalen.se/spel så hittar du vårt verktyg för statistik om lag från en hel uppsjö av världens fotbollsligor. Här finns mycket att hämta.

Klubbarnas hemsidor

Tillhandahåller ofta förhandsintervjuer med spelare och tränare samt andra förhandsartiklar med fakta och statistik.

ANNONS

Jämföra odds:

https://www.wsn.com eller https://www.Betsmart.se

Google

Ett ovärderligt verktyg i förarbetet. Sök på lagens namn tillsammans och lägg till sökord som preview eller betting så kan du få upp förhandsartiklar, statistik och tipstexter till den aktuella matchen.

2. Analys

När du lagt ner den tid du tycker är lämplig på research är det dags att bearbeta dina kunskaper genom att analysera den insamlade informationen. Vilka faktorer är viktigast för den aktuella matchen? Vad talar emot hemmaseger och vad talar för? Sortera, rangordna och sålla bort information. Hur mycket nedsätter avstängningen på två nyckelspelare lag A:s kapacitet och vad betyder det att den ordinarie målvakten i lag B är skadad? Vad säger din egen magkänsla? Att ha modet att väga in känslan i analysen är viktig, låt den bara inte ta för stor plats. Att tippa med hjärtat har aldrig gjort någon spelare rik i längden.

ANNONS

3. Oddsvärdering

Den gemensamma nämnaren för alla oddsspel är att de i grund och botten handlar om sannolikhet. Man kan aldrig till hundra procent förutse hur en enskild match ska sluta (förutsatt att matchen i fråga inte är uppgjord, att du besitter övernaturliga krafter – eller är en bläckfisk som heter Paul…) men du kan – och ska – innan spelet bilda dig en uppfattning om hur sannolikt det är att matchen slutar på ett visst sätt.

Ju mer du vet om lagens förutsättningar, desto större är sannolikheten att du gör en bra värdering av oddset. Det misstag som utan är det vanligaste är inte att man värderar matchernas utgång fel, utan att man inte tar tillräcklig hänsyn till oddsen. Om man bedömer favoritlagets vinstchans till 70 %, så krävs ett odds på 1,42 innan spelet ens går jämnt upp. Men många är beredda att spela en 70-procentig sannolikhet till så låga odds som 1,25, och då är spelarrangören alltid den lycklige vinnaren i längden.

ANNONS

Med ovanstående som utgångspunkt kan ni med fördel använda er av följande tabell, som anger uppskattad vinstchans, spelbart odds och break-even-odds (inom parentes):

95%: 1,16 (1,05)
90%: 1,22 (1,11)
85%: 1,29 (1,18)
80%: 1,37 (1,25)
75%: 1,47 (1,33)
70%: 1,64 (1,42)
65%: 1,77 (1,54)
60%: 1,83 (1,67)
55%: 2,09 (1,82)
50%: 2,30 (2,00)
45%: 2,56 (2,22)
40%: 2,88 (2,50)
35%: 3,29 (2,86)
30%: 4,00 (3,33)
25%: 4,80 (4,00)
20%: 6,00 (5,00)
15%: 8,00 (6,67)
10%: 12,00 (10,00)
5%: 24,00 (20,00)

För att summera – följ den hör checklistan vid varje spel så underlättar du för dig själv och får ett mer systematiskt tillvägagångssätt:

  1. Samla information om matchen du ska tippa på.
  2. Analysera informationen och blanda eventuellt in din egen ”magkänsla” i måttlig mängd.
  3. Värdera utifrån resultatet i punkt 2 sannolikheten för att ett lag ska vinna (eller något ska inträffa).
  4. ANNONS
  5. Jämför det odds du erbjuds med det spelbara oddset. Är det erbjudna oddset högre - spela! Är det lägre - spela inte!
Nyckeln till ett framgångsrikt spelande är att spela till odds som är högre än den av dig själv bedömda sannolikheten för det aktuella utfallet. Tur och otur jämnar ut sig över tid, och om du är noggrann och lyckosam (brukar gå hand i hand) i din oddsvärderingen kommer du i längden att bli en vinnare, såvida du spelar med sans och måtta och inte tömmer spelkassan.

Avslutningsvis några praktiska tips och råd:

Flera spelkonton:

Oddsen kan ofta skilja sig mycket åt mellan olika bolag så det är smart att öppna konto hos flera olika bolag. Själv har jag konton hos Nordicbet, Betfair, Bwin och bet-at-home eftersom jag gillar utbudet hos dessa bolag och de passar just mig bäst. Men självklart finns det många andra bra bolag med generös bonus och bra utbud.

ANNONS

Bokföring:

Det är viktigt att fortlöpande hålla koll på vinster och förluster och då finns det flera olika internetverktyg att använda sig av.

Var disciplinerad – men ha också roligt!

Håll dig till singlar och dubblar om du vill att ditt spelande ska vara lönsamt i längden. Tripplar och uppåt ökar riskerna radikalt att du ska förlora dina pengar. Men visst kan det vara kul (och det är viktigt att man har roligt när man spelar) att bryta av med lir på fler matcher eller mer med chansartade spelformer. Personligen brukar jag varje vecka komponera ihop en sexling med matcher från hela veckans utbud. Inte så sällan har dessa gått in till riktigt fina odds och även om insatsen oftast är låg ger det lite extra tillfredsställelse att pricka rätt med multipelspelen.

Hitta din egen stil:

Det är bra att tå råd från erfarna spelkollegor samtidigt som det är viktigt att du hittar din egen spelstrategi. Hur min ser ut? Tja, något komprimerat så handlar det om två saker; information och intuition. En mix av känsla och kunskaper alltså, där kunskapsbiten givetvis måste vara den starkt övervägande delen. Processen, innan man kommer fram till en slutsats handlar till 60 procent om research och faktainsamling. 30 procent är sedan analys av insamlad data och värdering av oddsen på matchen, medan resten är en blandning av känsla och tur.

ANNONS

Håll utkik efter del 2 i min spelskola som dyker upp på sajten inom kort!

Publicerad 2010-10-01 kl 11:24
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto