Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spelskolan del 2: Livebetting – hur fungerar det?

Fotbollskanalen

Att spela live är ingen ny företeelse, däremot är det fortfarande okänt vatten för många. I den andra delen av spelskolan berättar jag om fördelarna med livespel.

Livespel är en funktion som erbjuder dramatik och spänning, samt chansen för spelare att snabbt kamma hem stora vinster och är ett område som lockar väldigt många nya spelare.

Spelbolagen har fått upp ögonen för livespelets attraktionskraft hos kunderna och de satsar därför hårt på att utveckla sina livebettingklienter och dess funktioner. Många bolag erbjuder dessutom gratis så kallad livestreaming, där du kan titta gratis på matcher från de bästa ligorna i Europa. Detta ger förstås en extra krydda till spelandet och är dessutom ett bra verktyg i förhandsanalysen eftersom det är bra att se så många matcher man bara kan. Själv snittar jag mellan 10 och 12 matcher per vecka på teve eller internet.

Annons

ALLMÄNT OM LIVEBETTING: En stor skillnad med livespel kontra förtidsspel är att oddsen baseras i högre grad på vad folk tror och förväntar sig, än på de sportsliga faktorerna. Oddsen rör sig mycket snabbt i en händelserik match och att livespela kan förhöja upplevelsen rejält. Vinnaroddset behöver inte nödvändigtvis sänkas på ett lag som dominerar och för spelet och där har spelaren en fördel gentemot bolagen – förutsatt att man följer matchen i direktsändning.

FÖRDELAR: Den främsta fördelen med livebetting är just att du kan spela på matchen samtidigt som du ser den på TV eller via livestreaming på Internet. På så sätt kan du värdera händelseförloppet kontinuerligt och upptäcka skiftningar i matchbilden som kan ligga till grund för livespelet. Ett lag kan till exempel ligga under med 2–0 men äga spelet totalt och därmed vara närmare seger eller ett oavgjort resultat än vad det aktuella resultatet antyder. Och vice versa. Sådant kan du ju inte upptäcka eller dra fördel av om du inte ser matcherna och/eller har möjlighet att spela live.

Annons

NACKDELAR/RISKER: Det finns också nackdelar med att spela. Den största är risken att man genom möjligheten till livespel försöker täcka eventuella förluster genom snabba – och kanske mer eller mindre slarviga spel med bristfällig analys och faktainsamling. På så sätt kan förlora mer pengar under en kort period än vad man tänkt sig/budgeterat med från början.

LIVESPELSUTBUD: Utbudet av livespel-objekt varierar visserligen från bookmaker till bookmaker men ett antal objekt förekommer i stort sett alltid hos alla. De vanligaste är ”resultat efter fulltid”, ”resultat i halvtid”, ”nästa mål”, ” mål i matchen” och ”totalt antal hörnor”. En del objekt, som till exempel ”mål i matchen”, spelas med alternativet över/under. Det innebär i det här fallet att man spelar på om något av lagen gör fler eller färre mål under ordinarie tid än vad som angivits, oftast i halvtal. I faktarutan här intill listas de vanligaste spelformerna.

Annons

Att livespela utan
att se matchen rekommenderas inte, då försvinner alla fördelar. En annan fördel med livespel är att man snabbt ges möjligheten att ta igen ett eventuellt förlustspel då utbudet är stort. Detta ska man dock vara försiktig med. Spelobjekt som till exempel ”totalt antal hörnor” är chansartat och bör spelas med mindre insatser.

Var uppmärksam på att det alltid är 5 till 10 sekunders fördröjning innan du får bekräftelsen i livebetting. Fördröjningen skyddar vadslagningen mot fördröjningar i överföring och stora/plötsliga händelser under spelets gång. Detta är för att man inte ska kunna lägga ett spel till exempel precis innan ett mål faller. När ett mål görs fryses alla spelobjekt under en kortare stund. Viktigt att tänka på när man livespelar är att väga in hur matchbilden ser ut, vilket lag som för spelet och hur tendenserna i övrigt är.

Annons
Publicerad 2010-10-01 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto