Stoke spräcker Uniteds nolla?

Fotbollskanalen

Manchester United är obesegrat i Premier League efter åtta omgångar. Kanske kommer första förlusten borta mot Stoke idag.

Stoke kan förstås inte mäta sig med United (eller i alla fall inte besegra dem med detta som huvudingredienser) vare sig när det gäller passningsspel eller individuell skicklighet. Men deras fysiska hårdhet, direkta spel och förmåga att snabbt komma till avslut kommer utan tvekan att orsaka problem för ”de röda djävlarna” från Manchester.

Vid en första anblick kan den här matchen se ut som en ganska klar tvåa, men vid en närmare analys ser vi andra potentiella utgångar. För det första är Stoke förstås fullt medvetet om den sårbarhet som United årgång 2010/11 visat i bortaspelet. Fulham, Bolton och Sunderland har alla tagit poäng av Alex Fergusons mannar och då är hemmastarka Stoke också kapabelt att göra det.

Stoke trivs också bra mot de stora lagen. Inget av lagen i ”The Big Four” (förutom United brukar även Chelsea, Arsenal och Liverpool anses tillhöra denna kategori även om det sistnämnda laget knappast visat sig värda etiketten denna säsong) har något strålande facit på Britannia Stadium. Vi har känslan att Stoke kan ställa till med en hel del trubbel för United i eftermiddag.

Uniteds ligaform är
ju inte direkt lysande och insatsen mot West Bromwich (2–2) lämnade mycket i övrigt att önska. Laget hade total kontroll i den första halvleken men två stora försvarsmisstag och slappt målvaktsspel av Van der Sar i målet förstörde dagen för United.

W.B.A. blottade bristerna i Uniteds defensiv vilket vi sett prov på vid ett flertal tillfällen i höst. Faktum är att Albions var ytterst nära att lägga beslag på alla tre poängen i slutskedet av matchen. I veckan har det varit rörigt kring United i samband med att Wayne Rooney först klargjort att han har för avsikt att lämna klubben – för att sedan signa ett nytt lukrativt kontrakt fram till 2015. Positivt var i alla fall att laget höll nollan i Champions League-matchen mot Bursaspor (1–0).

Stoke förlorade borta mot Bolton 1–2 förra helgen. I den första halvleken var Stoke det klart bästa laget och förlusten kändes därför extra tung för The Potters. Tony Pulis manskap har dock gott hopp om att kunna störa – och kanske till och med besegra – United på Britannia Stadium i eftermiddag.

Monsteroddset på Stoke, ettan finns till 5.70 hos betfair, är förstås frestande men vi väljer istället ett Asian handicap (0.75:0) på Stoke till 1.93 hos samma bolag.

Intressant statistik visar också att United ofta tappar matcherna i den andra halvleken. Här är några exempel:

*West Bromwich gjorde två snabba mål efter paus när laget klarade 2–2 på Old Trafford förra helgen.

*Bolton tog ledningen med 2–1 i andra halvlek på Reebok Stadium innan United kom tillbaka och kvitterade till 2–2.

*Liverpool gjorde två mål på sex minuter i andra halvlek när lagen möttes på Old Trafford.
*Everton gjorde två sena mål (90:e och 92:a minuten) när man kämpade sig till 3–3 på Goodison Park tidigare i höst.

*Fulham gjorde också sina två mål mot United i andra halvlek när de klarade 2–2 på Craven Cottage.

I det här sammanhanget är det också spännande att se hur Stoke har skött sig under matchens andra hälft och här börjar det bli riktigt intressant. Skulle man räkna enbart de poäng Stoke innehaft efter 45 minuters spel skulle Potters ligga sist i hela Premier League. Men om däremot bara den andra halvleken tas i beaktning skulle Stoke faktiskt ligga på andra plats i tabellen, med 17 poäng, just bakom Manchester City.

Håll med om att dessa fakta är synnerligen intressanta och öppnar möjligheter för sidospel. Här finns många olika spelmöjligheter: Stoke att göra det sista målet i matchen, Stoke att göra det första målet i andra halvlek eller dubbelchans på Stoke (1X) i andra halvlek.

Mest kittlande är dock oddset på att Stoke vinner den andra halvleken. Spelas till grymt läckra 4.75 hos bwin.

Publicerad 2010-10-24 kl 10:45