POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FRANKRIKE

Det franska akademiundret, del 6: bäst i Frankrike – tack vare skolan

Lyon är Frankrikes bästa ungdomsklubb, men hur ser strukturerna ut i klubben? Vad väljer en framgångsrik ungdomsklubb att prioritera för att få bästa möjliga ström med talanger från akademin till A-laget? Svaret är enkelt: skolan är viktigast.

Hur jobbar enskilda klubbar i Frankrike? Vilket är ett bra sätt att låta en ungdomsverksamhet fungera? Lyon är Frankrikes bästa ungdomsklubb, och borde därför stå som ett bra exempel.

Det är bara två klubbar i Europas fem största ligor, nämligen Real Madrid och Barcelona, som får fram lika många eller fler elitspelare än vad Lyons akademi får. Detta trots att Barcelona lägger ned 180 miljoner per år på La Masia, medan Lyon lägger ned 70 miljoner per år på sin akademi. För de 70 miljonerna så skriver Lyon i snitt fem proffskontrakt med sina akademispelare varje år, det vill säga att det kostar klubben 14 miljoner per talang, löner exkluderade.

Det har lönat sig. Under de tio senaste åren har Lyon sålt egna akademispelare för en bra bit över 700 miljoner, vilket är mer än den totala kostnaden för akademin under samma period. Det betyder att Lyon har gjort en ekonomisk vinst på sin akademi. Dessutom finns nu tidigare akademispelare som Lacazette, Gonalons, Grenier, och Umtiti i klubbens A-lag.

Alla ska gå ut med högstadiebetyg
Akademin Tola Vologe, döpt efter en idrottsman från Lyon som mördades av Gestapo, sitter på runt 260 spelare i olika åldrar, varav 20 stycken av dem är tillräckligt gamla och duktiga för att ha ungdomslandslagsmeriter. Några av dem bor där, och komplexet är tillräckligt lyxigt för att det ska kunna jämföras med ett bra hotell.

Spelarna stiger upp vid klockan sex varje vardag och kombinerar skolan med fotbollen. Just skolan har prioriterats hårdare i Lyon än i andra klubbar. Lyon siktar på att varenda en från akademin ska gå ut med högstadiebetyg, även de som tvingas lämna akademin tidigare än väntat. Spelarna får extra läxhjälp, personlig vägledning, hjälp med att söka till högskolestudier, och kontinuerlig uppföljning av betygen.

Lyons fokus på skolan och att även utvecklas socialt sägs ha varit en viktig del i att klubbens ungdomsakademi fungerar så pass bra som den gör. Klubben vill hela tiden lära sig de nya delarna i lärarutvecklingen, och verkar ha hittat rätt balans mellan kontinuitet och moderna pedagogiska knep.

Att Lyon anser attityden är viktig var också en av anledningarna till att de sålde Hatem Ben Arfa till Olympique de Marseille när han var 21 år. Ben Arfas attityd definierades när han skrev på sitt första proffskontrakt. Han fick då en årslön på 7,5 miljoner, och en sign on på 5,3 miljoner, detta trots att han bara var 17 år. När han gick därifrån sa han till sin agent:
- Du har gett mig ett skitkontrakt.

Något liknande sker nu med Benzia, ännu en stor talang som har attitydproblem. Lyon försöker inte slänga ut eller stänga av honom, utan de vill istället hoppas att han mognar i deras miljö. Gör han inte det så kommer han att säljas när han är runt 21 år, precis som de gjorde med Ben Arfa, men innan dess får han möjligheten till att förstå de felen han har gjort. Andra spelare som Gonalons och Grenier har skaffat den agenten som Lyon vill att spelarna ska ha. Även vägledningen från agenten betyder mycket för spelarens personliga utveckling.

Lång scoutning innan köp
Scoutningen i Lyons ungdomsorganisation sträcker sig sällan utanför regionen. Av de som finns i akademin så kommer mer än 90% av dem från staden eller regionen. Det är endast i undantagsfall som de värvar någon utanför. Det här har blivit möjligt tack vare att Lyon har ett nära samarbete med 19 utvalda klubbar i regionen. Lyon ger klubbarna hjälp, och i utbyte får regionen bättre talanger. En spelare scoutas dock vid åtta till tolv tillfällen innan han får komma in för att provträna.

Att spelarna kommer från regionen har dessutom inneburit att spelarna inte har särskilt långa resvägar hem till sina föräldrar, vilket är ännu en viktig del i hur Lyon vill jobba med att få talangerna att känna sig trygga.

Ungdomsorganisationens ledarstab består nästan uteslutande av före detta Lyonfostradespelare, det vill säga personer som själva också har varit i akademin och som känner till föreningens värdegrund. Det är ingen slump att Rémi Garde är klubbens A-lagstränare. Som spelare gick han själv igenom klubbens akademi, och efter det jobbade han som akademiansvarig. Det finns fullt med personer som Garde i klubben, som vet exakt vad klubben letar efter.

Det är också därför som klubben har haft en kontinuerlig ström av duktiga anfallare. Rémy, Benzema, Govou, Giuly, Maurice, Martial, Kanouté, Belfodil, och idag i truppen finns Lacazette och Benzia. Lyon har i över femton års tid jobbat på ett sätt som får fram anfallstalanger, något som annars anses vara det svåraste att hitta. 

Faktum är att Lyon under vissa generationer har haft så stark offensiv uppsättning, att de inte hade plats att ta in den nuvarande franska landslagsspelaren Griezmann när han var 13-14 år. De hade honom på test, men då fanns redan spelare som Grenier, Lacazette, och Tafer (18 mål på sina första 27 ungdomslandskamper) i 1991-kullen.

Över hälften från egna akademin
Vad är det då som Lyon kollar efter när de scoutar? Teknisk och atletisk förmåga är givet, men förutom det är intelligensen (både på och vid sidan av planen), entusiasmen, samt de offensiva och defensiva rörelserna det viktigaste. När spelarna väl har kommit till Lyon så vägrar klubben att släppa spelare efter sex månader, utan de jobbar bland annat med datoranalysprogram för att ge spelarna bästa möjliga utveckling.

I dagens Lyontrupp finns det 35 spelare med A-lagskontrakt. 23 av dem kommer från den egna akademin, och av de andra tolv spelarna så ryktas nio av dem försvinna i sommar. President Aulas har bestämt sig: Lyons A-lag ska nästan uteslutande bestå av egna produkter, vilket förenklas av att Lyons akademi klassas som den bästa i Frankrike av det franska fotbollsförbundet.

Det ska i så fall betyda att det behövs några nya talanger som ska ta viktigare plats i A-laget redan nästa säsong. Robert Valette har jobbat med ungdomsfotboll i Lyon i 25 års tid, och han gissar på att det finns en spelare som är en diamant: 1995:an Farès Bahlouli, som inte bara blev utsedd till en av Ligue 1:s sexigaste spelare nyligen, utan också har en spelprofil som Lyon har saknat sedan Ben Arfas yngre dagar.

Publicerad 2014-04-03 kl 21:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå