POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Andersson om situationen kring brottsdömde Sarfo: "En av de tyngre stunderna"

Kingsley Sarfo tillhörde Malmö då han dömdes för våldtäkt. 
Händelserna inträffade då mittfältaren fortfarande tillhörde Sirius.
- Det var en av de tyngre stunderna, både för Malmö FF men även personligen, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson i podcasten "Lundh". 

Kingsley Sarfo dömdes i juli 2018 för våldtäkt mot barn och straffet blev fängelse i två år och åtta månader samt tio års utvisning.

Sedan sommaren 2018 har också Malmö och Sarfos tidigare klubb Sirius legat i en tvist angående Sarfos övergång. MFF stämmer Sirius på pengar och vill ha tillbaka den övergångssumma man betalade för att värva Sarfo sommaren 2017. En dom kommer troligen i oktober.

I podcasten "Lundh" berättar MFF-sportchefen Daniel Andersson mer om hur han i efterhand ser på händelsen och värvningen. 

- Det var en av de tyngre stunderna, både för Malmö FF men även personligen. Det var en tråkig tid, det var jättetufft. Hela den processen. Vi vad vi tyckte var de efterforskningar som vi kunde. Vi tyckte att vi hade mycket på fötterna. Han hade spelat i Mjällby och varit i vårt närområde och spelat och fått uppgifter på att det var en bra kille. Sedan fick man det här beskedet. Det var en tuff tid.

Hur var det att följa rättsprocessen med hans offer?
- Det var fruktansvärt. Det var en jättetuff tid för oss på alla plan.

Ni bröt till slut kontraktet med honom. Vilken kontakt har ni med honom i dag
- Ingen över huvud taget.

Vilket ansvar kan man ändå känna när man tar hit en kille och han begår brott, har man något arbetsgivaransvar?
- Det som han dömdes för gjorde han innan han kom till oss. Det är klart att vi har ett ansvar för vår spelare. Vi har en väldigt tydlig code of conduct som vi går igenom med spelarna, vad som förväntas av dem. Jag tycker att vi har ett väldigt bra arbete i klubben med idrottspsykologer som påverkar spelarna med rätt beteende och rätt approach utåt. Men det är klart att det finns ett visst ansvar hos klubbarna. Sedan kan inte vi kontrollera allt de gör alltid.

Vad sker i tvisten med Sirius? Det är en tvist om pengarna och vad de visste.
- Vi har gått vidare, så i höst kommer det att avgöras om det blir någon ersättning tillbaka till oss.

Just det här med att ta hand om unga spelare, det var en tidigare händelse i Malmö FF med en spelare som dömdes för sexbrott, Carlos Strandberg har lånat ut sin bil… Hur svår är den delen av ditt jobb, att ta ansvar för unga människor som kanske inte alltid gör rätt?
- Det är så klar inte så lätt att ta ansvar för alla individer vi har hos oss. Vi kan bara göra vårt bästa när de är här och försöka informera dem om vad som förväntas och hur man uppträder när man är Malmö FF-spelare och den rätta vägen att vara som människa, både på och utanför planen. Sedan når man inte hela vägen alltid, men det är bara att fortsätta kämpa.

Lyssna på hela avsnittet med Daniel Andersson i spelaren ovan. 

FAKTA

239 - Daniel Andersson

Avsnitt 239 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Daniel Andersson. Malmö FF:s sportchef talar om rivaliteten med FC Köpenhamn inför Europa League, om oron inför matcherna mot FCK efter skandalen på Parken 2005, om hur allsvenska klubbar ska krympa avståndet till Europa, om varför omstöpningen av det europeiska cupspelet kan vara bra och om vad MFF förbättrat under åren med spel i Europa.

Daniel Andersson ger även sin syn på guldstriden i allsvenskan, om Uwe Röslers vara eller inte vara 2020, om sin egen framtid som sportchef, om hur han resonerade när han hoppade på jobbet, om hur han hanterar kritiken, om svårigheten att navigera mellan agenter och klubbar, om tragedin som följde värvningen av Kingsley Sarfo och om varför en sammanslagning av LB07 och Malmö FF är bra.

Andersson talar även om den egna spelarkarriären, om MFF:s vinnarkultur som inte gav titlar på 1990-talet, om att bli lagkapten i serie A som 22-åring, om att nobba Inter för Fiorentina som gick i konkurs, om utfrysningen i Venezia, om valet att flytta hem som 27-åring, om tiden i landslaget och om den tröttsamma mediakritiken.

Publicerad 2019-10-01 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå