Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Efter Elfsborg-kaoset – Asbaghi öppen för lag-timeout för allsvenska domare

Allsvenskan

Mohammed Al-Hakim hade en jobbig match i mötet mellan Elfsborg och IFK Göteborg.
Nu öppnar Poya Asbaghi för att låta domare undvika att döma ett visst lag, om domaren har haft flera dåliga insatser i matcher med det laget.
- Det är klart att det sätter sig i huvudet på den domaren till nästa match, säger Blåvitt-tränaren i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Matchen Elfsborg-IFK Göteborg blev i efterhand omdiskuterad på grund av flera situationer. Mohammed Al-Hakim dömde en straff till IFK Göteborg som han i efterhand erkände var feldömd, då Amin Affane tydligt blev fälld utanför straffområdet. Han valde också att bara ge Jon Jönsson gult kort för en skallning, något som gjorde att SvFF gick ut med ett uttalande att samtliga skallningar ska ge rött kort.

I podcasten Lundh öppnar Poya Asbaghi nu för möjligheten att ge domare en time-out från vissa lag. Detta för att underlätta om en domare har haft sämre insatser när i matcher med ett särskilt lag.

- Trots att vi hade fått en straff som inte var straff var jag frustrerad efter matchen. Vi skulle haft en straff tidigare, så jag tycker att det jämnade ut sig. Innan det skulle vi ha spelat med en man mer. Jag kände att det var lite frustrerande. Sedan kom det en ursäkt som inte var till oss. Vi har haft Al-Hakim många matcher där vi inte har fått någon ursäkt. Ta Sirius borta när det blev en straff från ingenstans exempelvis. Men när det lägger sig har jag också förståelse för alla parter. Jag har förståelse för Anders Svensson, som är frustrerad. Han ser den straffen och brinner för Elfsborg. Jag kan gilla det någonstans. Man ska också ha förståelse för domarna. Men nu har det blivit många incidenter med Al-Hakim och Blåvitt i år. Vi har haft honom i fyra matcher, och alla har varit kontroversiella. Förra året också. Betyder det att han är en dålig domare? Jag tror inte det. Faktiskt inte. Jag tror att man måste förstå att domare många gånger fungerar som spelare. Jag vet många spelare som har spelat fotboll och gjort många mål, men kanske gör mer mål mot ett visst lag. Det gör att de spelarna alltid får några procent extra i just de mötena. Jag tror att det kan fungera lite likadant för en domare. Om han har haft en match med ett visst lag där han kände där och då att han inte fick ut max så är det klart att det sätter sig i huvudet på den domaren till nästa match. Jag tror att det har blivit för många matcher med Blåvitt när sådant här har hänt med Al-Hakim, och varje gång det händer gynnar det inte nästa match – tvärtom.

ANNONS

Skulle man ha plockat bort Al-Hakim från Blåvitts matcher ett tag?
- Kanske. Antingen att han lär sig att hantera det och att man kan förlita sig på att han klarar det, eller, det som är lite mer förväntat, att han inte klarar av det. Jag tror fortfarande att det är en väldigt bra domare, men man måste ha förståelse för att de blir påverkade av matcher som har varit också. Man måste ta med det i kalkylen. Det är klart att jag blir frustrerad på att det här händer oss varje gång. Men jag har förståelse för att det händer honom. Det sätter sig i huvudet.

Om man ser till Al-Hakim var han med i studion efter matchen och bad om ursäkt till Elfsborg för att han gjort fel, men han stod på sig kring det med kortet som skulle ha varit till Jon Jönsson för skallningen – och då gick förbundets domarkommitté ut och markerar. Det händer inte särskilt ofta. Hur reagerade du på det, att han fick en smäll på fingrarna?

ANNONS
- Som du säger: det är ganska ovanligt. Men jag tror inte att förbundet gör det för att markera mot Al-Hakim, utan för att markera utåt, så att det inte missförstås att det är okej att skalla. Annars kanske klubbar skulle tro att lätta skallar bara ger gult kort. Jag tror att det var den största anledningen till att förbundet ville vara tydliga med att det inte var okej.

Fakta

201 - Poya Asbaghi

Avsnitt 201 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Poya Asbaghi. Blåvitt-tränaren ger sin syn på klubbens säsong, Al-Hakims svårighet att döma Blåvitt, kritiken mot sportchefen Mats Gren, var pengarna för Pontus Dahlberg tagit vägen och att klubben framför allt lider av tidigare beslut och kostnader. Dessutom talar Asbaghi om sin raketkarriär, om drömmen att jobba med fotboll på heltid, om betydelsen av Andreas Brännström, om hur det var när han och Brännström konkurrerade om Blåvitt-jobbet och om att det svider att duon från Uppsala inte är nära varandra längre.

Publicerad 2018-09-25 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto