Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Ekvall om uppmärksammade Janne Andersson-bilden: ”Trodde aldrig det skulle bli det genomslaget”

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses hela tv-podden med Daniel Ekvall.

Daniel Ekvall fotograferade Janne Andersson när han städade omklädningsrummet efter segerfesten på San Siro. Bilden fick, till Ekvalls förvåning, stor spridning runt om i världen.
- Jag såg mest humor i det och trodde inte att det skulle bli det genomslaget, säger han i podcasten Lundh.

Sverige tog sig till VM efter att sensationellt ha slagit ut Italien över två matcher i play off. Första mötet på Friends Arena slutade med en 1-0-seger och efter 0-0 på San Siro var avacemanget ett faktum. När segerfesten i omklädningsrummet var över tog landslagets idrottspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall en bild när förbundskapten Janne Andersson städade - och i veckans avsnitt av Fotbollskanalens podcast Lundh berättar han om tanken bakom publiceringen av bilden som fick stor spridning runt om i världen.

- Jag såg mest humor i det. Janne kom tillbaka från presskonferensen och spelarna var nästan ute i bussen, vi skulle nästan åka till hotellet och så säger han något i stil med: ”hur ser det ut här i omklädningsrummet, vi kan inte lämna det hur som helst bara för att vi gått till VM!” Då började han plocka några muggar, och genuint kände jag: ”vad håller han på med?” Även då skulle han gå och städa. Jag tyckte att det var kul. Då tog jag den bilden och frågade Janne om det var okej att lägga ut den. Jag trodde inte att det skulle bli det genomslaget, även i andra länder. Det trodde jag aldrig, säger Ekvall.

När jag googlade ditt namn dök det upp utländska publikationer som har gett uppmärksamhet till denna städande svenska coach…
- Det var någon som nämnde att det togs upp i Latinamerika – överallt. Där ser man vilken genomslagskraft det har.

I podcasten ger Ekvall också sin syn på hur gruppdynamiken kan komma att påverkas efter att Andreas Granqvist tilldelades Guldbollen.

- Jag vet inte… Jag tror att när det är dags för samling så är det lugnt, inbillar jag mig. Jag har inte reflekterat över det.

Är det en sådan fråga du hade kunnat behöva jobba med som ansvarig idrottspsykolog?
- Jag vet faktiskt inte. Ofta har vi följt vår plan och våra principer som vi har jobbat med. Men det är klart, skulle det bli ett bekymmer, vilket jag inte tror i det här fallet. Det är klart att jag är redo om det skulle dyka upp.

FAKTA

Här hittar du podden med Ekvall

173 - Daniel Ekvall

Avsnitt 173 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Ekvall som är landslagets fotbollspsykologiske rådgivare. Daniel Ekvall var en av Janne Anderssons första rekryteringar till sin ledarstab och Ekvall berättar om hur han jobbat med spelarna, om att en del var skeptiska till en början, om gruppdiskussionerna som föregår varje landskamp, om hur han är en länk mellan spelarna och förbundskaptenen, om den nya lagkänslan och om hur man jobbar för att förstärka bra beteenden.

Ekvall talar även om den skepsis som finns inom fotbollen att visa sig svag och vara öppen om psykiska problem, om att ledarskap med ”hårtorkar” inte fungerar, om vikten av att ens verksamhet är baserad på vetenskap och kritiken mot att damlandslaget använde sig av Mia Törnblom och att U21-landslaget använde sig av Lars-Eric Uneståhl. Dessutom berättar Ekvall om hur Janne Andersson utvecklats, om varför de funkar bra ihop, om varför det är svårt att mäta effekten av hans jobb, om vad målet blir under VM i Ryssland och om tanken bakom den berömda städbilden efter fixat VM-avancemang som fått en enorm spridning. 

Podden bjuder även på extramaterial. Där berättar Daniel om landslagets nya procedurer innan match, hur laget hanterar negativ kritik och om det omtvistade elitlägret i Halmstad.

Publicerad 2017-12-03 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons