Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Helander om succén och guldet i U21-EM: "Hade man frågat mig ett år innan hade jag sagt att det inte var realistiskt"

Lundhs Podcast

2015 stod det svenska U21-landslaget för en rejäl bragd när de vann EM i Tjeckien. Men vägen till finalen var allt annat än självklar.
- Man förstod att det var möjligt. Det kändes lite som att när vi tog oss dit – hur tog vi oss dit ens? Det känns som att vi hade väldig flax och lyckades ta oss dit, berättar Filip Helander som är veckans gäst i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Sverige vann finalen efter ett straffdrama mot Portugal. Där den dåvarande AIK-målvakten Patrik Carlgren blev stor matchhjälte när han räddade William Carvalhos avgörande straff. Några månader innan finalen i Prag var kvalet hemma i Sverige minst lika dramatiskt.

Det var ett sent mål mot Turkiet och Frankrike…
- Precis, först att vi ens tog oss till playoff. Sedan vände vi mot Frankrike i en otrolig match. Sedan i gruppen hamnade vi med Portugal, England och Italien. Det kändes svårt på pappret. Men vi lyckades ta oss vidare, slog Danmark i semin och så var vi plötsligt i final. Hade man frågat mig bara ett år innan vi stod som mästare hade jag sagt att det inte var aktuellt eller realistiskt. Där fick man den lärdomen, att allt är möjligt om man kan skapa en stark grupp.

ANNONS

Jag fastnade för ett citat jag hittade där du sade: ”Det blev uppförstorat hur kul vi hade tillsammans”, alltså att du tyckte att det blev för mycket fokus på stämningen och för lite fokus på vad ni faktiskt gjorde spelmässigt?
- Ja, det handlade nog om att det bara snackades om vilken grupp vi var, hur kul vi hade. Och visst, det är väl till viss del sant, men man kan ju ha kul i andra grupper också. Men det behöver inte betyda att man presterar bra. Det var så många spelare som presterade på sin toppnivå. Jag kände att det var lite som att folk glömde bort det och bara pratade om att vi hade kul tillsammans och att det var därför det gick bra. Men det var också spelare som spelade på toppen av sin nivå. Det var det som ledde till att vi blev framgångsrika.

Utifrån upplevde man det som att ni var en väldigt tajt grupp. Hur mycket kontakt har ni i dag?

ANNONS
- Själv: inte så mycket. Det är de man spelar med i dag i landslaget, dem har man kontakt med. Alla spelar i olika klubbar. Det är inte så mycket kontakt. Det finns ingen U21-EM-gruppchatt.

313 - Filip Helander

Avsnitt 313 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Filip Helander. Mittbacken berättar om knäskadan, om rehabiliteringen i Malmö, om att ha gott hopp att kunna spela EM, om det jobbiga att bli skadad när han nu fick starta VM-kvalen i mars, om att få vänta på sin chans i landslaget och om att det är dumt att börja prata om att nå EM-final i förväg. 

Helander talar även om succésäsongen i Glasgow Rangers, om att skilja på hat och rivalitet i Glasgow, om betydelsen av Steven Gerrard, om vad han lärde sig under åren i Italien, om den tuffa första säsongen i Hellas Verona där alla spelade för sig själva, om att vinna U21-EM och om tankarna på att åter dra på sig Malmö FF-tröjan.

Publicerad 2021-06-03 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto