Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Helander om att ha Gerrard som tränare i Rangers: "Han har en aura som smittar av sig"

Lundhs Podcast

Filip Helander och hans Rangers stod för imponerade säsong och bröt Celtics dominans.
Liverpools trotjänare Steven Gerrard är tränare för laget som inte förlorade en enda match i ligan.
-Han är väldigt noggrann och har också bra folk runtomkring sig som är väldigt duktiga som han får mycket hjälp av, berättar Helander i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Filip Helander som är veckans gäst i podcasten Lundh lämnade Malmö FF för spel i den italienska klubben Hellas Verona. Efter det gick mittbacken till Bologna, för att sen lämna för den skottska storklubben Rangers.

- Jag hade ett par alternativ. Men när Rangers kom med i bilden kände jag att när jag vägde det mot det andra – det är en stor klubb. Jag fick även prata med tränare Gerrard och fick en bra känsla. Det kändes som att det skulle vara rätt steg. Jämförde jag med det andra rent levnadsmässigt var det vad jag trodde skulle passa mig bäst, säger Helander.

Du gick från en stor liga men en mindre klubb till en mindre liga men stor klubb. Hur är det skiftet, att du plötsligt var med och slogs om titlar och spelade i Europa?

ANNONS
- Det är kul. Man spelar någonstans för att vinna. Rangers var lite som att spela för Malmö, men en ännu större klubb. Det kände jag när jag kom dit att jag hade saknat. Även om jag i Italien fick spela mot jätteduktiga anfallare varje vecka.

Det får du inte i Skottland?
- Det får jag faktiskt inte (skratt). Det kan jag också sakna. Men jag tror att det är utvecklande att ha testat på båda grejerna.

Din första säsong blåste man av ligan när Celtic vann och de fick ligatiteln. Men andra säsongen bröt ni Celtics svit vid nio raka. Hur var det att säkra den? Ni släppte dessutom bara in 13 mål på 38 matcher och förlorade inte en enda ligamatch.
- Det är fantastiskt. Vi bröt en del rekord, som hållna nollor och insläppta mål. Som försvarare är det kul. Men när man hör alla runtomkring klubben så har det varit tio väldigt tuffa år där de blev nedflyttade till tredjedivisionen.

ANNONS

De gick i konkurs och fick börja om i skotska seriesystemet och spela sig upp igen.
- Precis. Hade Celtic vunnit tio i rad så hade det aldrig skett tidigare. Det var extra viktigt om man ser till supportrarna, att få bryta det. Det var fantastiskt, ett minne för livet att ha varit med om det.

Det var ett rejält firande, några av spelarna blev anklagade för att ha brutit mot coronarestriktioner och firat med supportrar. Hur mycket deltog du?
- Jag har inte blivit gripen för att ha brutit mot några restriktioner. Men det är klart, det var ett firande, en hel del alkohol.

Det kan skottarna?
- Ja, det kan de. Men det ska det väl få vara, man ska få fira som man vill.

Borde ni ha vunnit ännu mer? Det finns ju både ligacup och skotska cupen.
- Ja. Det var de enda plumparna vi gjorde under säsongen, att vi åkte ur båda cuperna i kvartsfinal, där vi borde ha presterat bättre. Det var två sämre insatser. Svårt att förklara varför.

ANNONS

Det är inte så att du spelar varje match. Är ni några som roterar? Även om det har varit mycket matcher med cuper och så.
- Jag och en annan har roterat ganska mycket. Mycket på grund av att det har varit ett väldigt tajt matchschema, vi har spelat två matcher varje vecka med både Europa och ligan. Samtidigt som både jag och han har haft ganska mycket skadehistorik. Det är något som tränaren har känt, att han inte ska använda de här spelarna för mycket. Risken att de ska gå sönder tidigt på säsongen – och det har funkat väldigt bra.

Köper du att du får vila?
- Jag försöker att inte tänka så mycket på det, för jag kan inte påverka det. Jag kan bara försöka spela bra i matcherna. Jag kan ha en åsikt, men det spelar ingen roll alls.

Steven Gerrard hyllade dig. Vad gör honom till en bra manager, för han har lyft Rangers under tiden han har varit där?

ANNONS
- Hans passion. Han är väldigt noggrann och har också bra folk runtomkring sig som är väldigt duktiga som han får mycket hjälp av. Han är väldigt passionerad, det tror jag speglar…

Men kan han fotboll?
- Absolut kan han det. När någon har varit en så framgångsrik spelare, han har en viss aura runtomkring sig som jag tror smittar av sig. Man tror på allt han säger.

Men alla stora spelare blir inte stora spelare.
- Nej. Tittar man på världsfotbollen är det väl fler spelare som inte haft en framgångsrik spelarkarriär. Men jag tror att han kommer kunna ha det.

Blir han kvar i Rangers?
- Det hoppas jag. Jag vet inte.

Just att du gick dit, är det en väg till England? Aftonbladet pekade för några veckor sedan ut Aston Villa och någon klubb till i Premier League. Var det en liten tanke med att gå till Skottland, att försöka komma till England?

ANNONS
- Nej, inget mål alls som jag har satt på det sättet. Som fotbollsspelare vill man ta sig så högt upp som möjligt i sin karriär, men det är inget jag har tänkt på alls. Jag ville komma till Rangers för att det var en stor och fin klubb och försöka vinna något där. Det är svårt att planera för långt fram, man får försöka ta en säsong i taget.

Hur mycket är lönen en faktor när man byter Serie A, som en gång i tiden var världens största liga, men som nu har halkat efter lite, där man sedan går till Rangers?
- Det var en väldigt stor faktor. Inte enbart, så klart, men jag tror att alla spelare som byter klubb har lönen som faktor. Går man upp i lön tror jag alltid att det är en faktor. Det är trots allt det man ska leva av den dag man slutar spela fotboll. Alla som säger att lönen inte är viktig ljuger.

ANNONS

Det är ju ett våldsamt tryck på både Celtic och Rangers matcher. Hur mycket saknar ni publiken?
- Väldigt mycket. Det är ett väldigt tryck på matcherna. Fullsatt varje match. Vilket är en häftig känsla som spelare, det är det man vill spela inför. Det ger en extra dimension till hela spelet. Förhoppningsvis är de tillbaka nu i augusti.

Ni gick bra i Europa League och ska kvala in till Champions League. Hoppas du få Malmö FF i ett eventuellt Champions League?
- Nej, jag hoppas inte det. I ett gruppspel hade jag gärna mött Malmö. Men jag hoppas inte behöva möta dem i ett kval.

Det hade varit jobbigt?
- Ja. Det hade varit annorlunda. Det var någon gång i Europa League där vi kunde fått dem i ett gruppspel, men det blev inte så. Gruppspel hade varit en sak, då hade jag fått komma hem också. Men det hade varit tufft att spela ett playoff mot Malmö.

ANNONS

313 - Filip Helander

Avsnitt 313 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Filip Helander. Mittbacken berättar om knäskadan, om rehabiliteringen i Malmö, om att ha gott hopp att kunna spela EM, om det jobbiga att bli skadad när han nu fick starta VM-kvalen i mars, om att få vänta på sin chans i landslaget och om att det är dumt att börja prata om att nå EM-final i förväg. 

Helander talar även om succésäsongen i Glasgow Rangers, om att skilja på hat och rivalitet i Glasgow, om betydelsen av Steven Gerrard, om vad han lärde sig under åren i Italien, om den tuffa första säsongen i Hellas Verona där alla spelade för sig själva, om att vinna U21-EM och om tankarna på att åter dra på sig Malmö FF-tröjan.

Publicerad 2021-06-04 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto